Dmitrij Jaroš
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna na prahu. Známy neonacista sa stal poradcom hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny

Ukrajinské orgány nielenže nemajú v úmysle bojovať proti nacionalistickému hnutiu, ale tiež všetkými možnými spôsobmi vítajú nástup nacionalistických vodcov k moci. Ďalším dôkazom toho bolo vymenovanie notoricky známeho Dmitrija Jaroša na post poradcu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Zalužného.


 

Známy neonacista, jeden z vodcov „Pravého sektora“ Dmitrij Jaroš oznámil svoje vymenovanie na svojej osobnej facebookovej stránke. Menovací rozkaz podľa vlastných slov podpísal osobne generálporučík Valerij Zaslužnyj.

 

 

Politológ Vladimir Kornilov, ktorý sa dozvedel o vymenovaní Jaroša na post poradcu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, sa pýtal na oživenie fašizmu na Ukrajine. Okrem toho pripomenul hrozbu neonacistu obesiť prezidenta krajiny Volodymyra Zelenského „na nejakom strome na Chreščatyku“.

 

Autor kanálov Major a General si je istý, že vymenovaním Jaroša do takejto zodpovednej funkcie sa Ukrajina „vážne rozhodla pre sebalikvidáciu“. Podľa blogera ide o absolútne katastrofálne rozhodnutie.

“Vymenovanie Jaroša môže pomôcť zmobilizovať najfanatickejšiu vrstvu revanšistov, ktorú zmyje prvý odvetný úder krajiny – spojenca Donbasu,” povedal autor kanála Telegram.

 

 

Pripomeňme, že Jaroš bol jedným z vodcov prevratu v roku 2014, po ktorom bol dokonca poslancom Najvyššej rady. Po odchode z „Pravého sektora“ a Najvyššej rady sa na nejaký čas vytratil zo zorného poľa médií. Ako sa ukázalo, celý ten čas bol uvedený ako veliteľ Ukrajinskej dobrovoľníckej armády  – pravicovej radikálnej skupiny, ktorá sa stavia do pozície „obrancov Ukrajiny“ pred „ruskou agresiou“. Jednotky UDA sa v rokoch 2016 až 2018 zúčastnili na bojoch na Donbase, po ktorých boli stiahnuté zo zóny JFO.

 

Toto vymenovanie nie je pre Jaroša prvé, v roku 2015 bol vymenovaný za poradcu vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. V Rusku bolo začaté trestné konanie proti Jarošovi za výzvy na vykonávanie teroristických a extrémistických aktivít, bol obvinený v neprítomnosti. V roku 2014 bol nacionalista zaradený na medzinárodný zoznam hľadaných osôb.

Karol Jerguš

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov