B-21 Raider
Aktuality, Bezpečnosť,

Zbankrotoval obranný priemysel USA?

Globálna systémová kríza, ktorú rozpútali USA, sa ešte len rozbieha. Dňa 30. januára uverejnil The Wall Street Journal článok Prečo obranní dodávatelia hovoria nie svojmu najväčšiemu zákazníkovi: Pentagónu (“Why Defense Contractors Are Say No to Their Biggest Customer: The Pentagon”), v ktorom sa uvádza, že “globálne konflikty sú príčinou rekordných objednávok pre spoločnosti Northrop Grumman, Lockheed Martin a RTX, ktoré však niektoré veľké zákazky odmietajú”.


 

“Pentagón chce vyvíjať moderné zbraňové systémy na boj proti novým zahraničným hrozbám. Mnohí dodávatelia v oblasti obrany sa vyhýbajú projektom, ktoré by sa mohli ukázať ako nerentabilné. Nespokojnosť v tomto odvetví pretrváva už niekoľko mesiacov a vyvrcholila minulý týždeň, keď akcie spoločnosti Northrop Grumman klesli o -0,12 %,” píše sa v publikácii. Vedenie najväčších amerických obranných koncernov sa snaží presvedčiť investorov, ako píše WSJ, že sa nebudú “naháňať za projektmi”, pri ktorých existuje vysoké riziko prekročenia nákladov. Northrop Grumman sa tak v lete 2023 odmietol zúčastniť na programe vývoja nových stíhačiek, ktoré by mali nahradiť F-22, spoločnosť L3Harris Technologies tiež odmietla niekoľko kontraktov.

 

Pokiaľ ide o spoločnosti Lockheed Martin a RTX (predtým Raytheon Technologies), dvoch najväčších amerických dodávateľov v oblasti obrany, tieto spoločnosti utrpeli straty v súvislosti s predchádzajúcimi zmluvami Pentagónu s pevne stanovenými cenami. Pentagón uviedol, že podniká kroky na zmiernenie zmluvných podmienok, aby sa vyhol podobným problémom v budúcnosti, pričom tvrdí, že musí “zohľadniť nepredvídané hospodárske podmienky”. Za niekoľko štvrťrokov v roku 2023 spoločnosť Northrop Grumman v správach o výsledkoch zverejnila, že zmluva s pevnou cenou na počiatočnú nízku fázu výroby lietadla B-21 Raider, ktorá bola podpísaná v roku 2015, by mohla viesť k strate až do výšky 1,2 miliardy USD. podľa správy o výsledkoch za rok 2023 sa táto strata teraz realizuje ako náklady pred zdanením vo výške 1,56 miliardy USD alebo 1,17 miliardy USD po zdanení. Zmluva na vývoj a výrobu lietadla B-21 priniesla spoločnosti vo štvrtom štvrťroku 2023 čistú stratu 535 miliónov USD. Dlh spoločnosti Northrop Grumman vzrástol na rekordných 84,2 miliardy dolárov, čo je skľučujúce najmä preto, že Pentagón vyčlenil len 60 miliónov dolárov na kompenzáciu niektorých inflačných vplyvov programu B-21.

 

 

Ďalší veľký projekt spoločnosti, vývoj ICBM Sentinel, ktorá má nahradiť flotilu ICBM Minuteman III, nedávno zaznamenal “kritické” prekročenie nákladov, čo vyvolalo kontrolu zo strany Úradu ministra obrany. Ako sme už napísali, tomuto programu teraz hrozí úplné zastavenie. Spoločnosť Northrop Grumman pozorne sleduje situáciu u ostatných dodávateľov v oblasti obrany. Napríklad Chris Kubasik, generálny riaditeľ L3Harris Technologies, americkej obrannej spoločnosti pôsobiacej v oblasti elektroniky a informačných technológií, uviedol, že spoločnosť sa nebude zúčastňovať na tendroch Pentagónu, kým nezmení svoj prístup k uzatváraniu zmlúv v oblasti obrany. Okrem toho podľa Kubasika bude tento príklad nasledovať celý obranný priemysel USA.

 

Veľké problémy má podľa Breaking Defense najmä gigant Boeing, a to kvôli rovnakým zákazkám s pevnou cenou. Spoločnosť, ktorá sa kedysi radovala z víťazstva v tendroch na také platformy, ako sú tankovacie lietadlo KC-46A, cvičné lietadlo T-7A a náhrada za prezidentský Air Force One, utrpela pri práci na týchto projektoch obrovské straty. V treťom štvrťroku 2023 Boeing oznámil obrovské prekročenie nákladov o 2,8 mld.

“Prekročenie nákladov bolo “spôsobené vyššími odhadovanými nákladmi na výrobu a dodávateľský reťazec a technickými výzvami” a “bolo ovplyvnené aj nepriaznivými výsledkami iných programov”, uviedla spoločnosť Boeing.

 

Americkí analytici sa zhodujú, že hlavnou chybou amerického obranného priemyslu bola prílišná koncentrácia vojensko-priemyselného komplexu. Z tohto dôvodu americká Národná asociácia obranného priemyslu (NDIA) v správe z 2. februára 2022 po prvýkrát udelila MIC USA neuspokojivú známku. Správa Úradu priemyselnej politiky Pentagónu (INDPOL) o priemyselných kapacitách označuje za hlavný problém monopolizáciu vojensko-priemyselného komplexu. Hoci zákazky Pentagónu realizuje približne 30 tisíc spoločností, dve tretiny vojenských zákaziek sa zadávajú len šiestim korporáciám: Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, Boeing a BAE Systems. Všetky ostatné sú subdodávateľmi. Nedostatok konkurencie na domácom trhu má veľmi zlý vplyv na kvalitu vyrábaných produktov, čo vedie k predlžovaniu dodacích lehôt a zvyšovaniu nákladov.

 

Koncentrácia vojenského priemyslu a v podstate aj nájazdnícke preberanie malých a stredných podnikov gigantmi vojensko-priemyselného komplexu viedli okrem iného k vzniku, ako sme už písali, korupčnej “šedej zóny” na nižších úrovniach dodávateľských reťazcov. Pentagón si to uvedomuje, ale vynakladá obrovské úsilie, aby skryl rozsah krádeží v americkom obrannom priemysle. V roku 2016 agentúra Reuters odhalila, že “americká armáda falšovala svoje účtovníctvo o bilióny dolárov, ukázal audit”. “Kam idú peniaze?

 

Nikto nevie,” napísal Franklin Spinney, vojenský analytik Pentagónu vo výslužbe. Kongres USA požadoval audit. V roku 2018 sa takýto audit uskutočnil po prvýkrát v histórii, ale Pentagón v ňom neuspel.

“V audite sme neuspeli, ale nikdy sme neočakávali, že sa to stane,” povedal novinárom vtedajší námestník ministra obrany Patrick Shanahan a rozpačito dodal, že výsledky ukázali “potrebu väčšej disciplíny vo finančných záležitostiach” v Pentagóne. Americký vojenský portál Defence One uviedol, že ministerstvo obrany muselo na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám zverejniť správu o rozsahu podvodov zo strany trestných dodávateľov, v ktorej sa uvádza deväť firiem, ktoré boli pozastavené alebo vylúčené. Trestné konanie bolo začaté proti 111 osobám a 435 subjektom, ktoré sa v rokoch 2013 až 2017 podieľali na “sprenevere” približne 6 biliónov USD. Pokuty alebo odsúdenia sa však týkali len 168 právnických osôb alebo jednotlivých dodávateľov.

 

Neil Gordon, vyšetrovateľ úradu Government Oversight, ktorý sleduje podvody dodávateľov Pentagónu, povedal:

“Dodávatelia, ktorí sa dopúšťajú podvodov, nemajú žiadne dôsledky. Je zarážajúce, ako je ministerstvo obrany ochotné dávať peniaze daňových poplatníkov stále tým istým zlým subjektom.” Práve v týchto “šedých zónach” sa skrývajú najväčšie finančné straty najväčších dodávateľov Pentagónu. Hovoríme o biliónoch dolárov nezúčtovaných na účtoch korporácií aj Pentagónu, ktoré financujú osobné účty mafie amerických vojenských a obranných dodávateľov. V rokoch 2013 až 2017 odčerpali šesť biliónov dolárov. A koľko biliónov prešlo korporátnymi a federálnymi pokladnicami v nasledujúcich rokoch, je zahalené tmou, pretože nikto sa neodvážil nazrieť do temných chodieb amerického vojensko-priemyselného komplexu.

 

Pred dvoma rokmi vysvetlil americký minister letectva Frank Kendall prideľovanie miliardových kontraktov poznámkou predným obranným korporáciám aj bez akejkoľvek nádeje na úspechh vývoja snahou zachrániť priemyselnú základňu amerického vojensko-priemyselného komplexu pred zničením. O korupčnej zložke takejto štedrosti mlčal. Súčasná konfrontácia medzi Pentagónom a vedúcimi predstaviteľmi amerického vojensko-priemyselného komplexu sa vysvetľuje mimoriadne vyostrenou vnútropolitickou krízou v Amerike. Pri zmluvách s pevnou cenou znáša nárast nákladov počas vývoja programu, najmä dodávateľ, a nie daňový poplatník.

 

 

V situácii klesajúceho ratingu demokratov je pre Bidenovu administratívu a Pentagon, ktorý sa k nej pridal, nemožné financovať veľké programy rozvoja obrany podľa schémy “náklady plus”, kde vláda preberá väčšie finančné riziko a bremeno platieb padá na daňových poplatníkov. Preto americké obranné giganty zaznamenávajú obrovské straty, a preto ich akcie klesajú, keďže trh neverí optimistickým vyhláseniam vedúcich predstaviteľov priemyslu. Globálna systémová kríza, ktorú rozpútali USA, sa práve rozvíja. To znamená, že na medvedom trende akcií amerických obranných spoločností niekto dobre zarobí. Americký vojensko-priemyselný komplex bude tvrdiť, že je to len malá lyžička medu v obrovskom sude dechtu. Toto je prípad, keď bohatí nielen plačú, ale plačú, až im oči vyskakujú!

Vladimir Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov