Helikoptérami Ka-52 zničená obrnená technika na Záporožskom smere
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako pripravovali a zbabrali ukrajinský „protiútok“: podstata z vyšetrovania The Washington Post

s politikmi, s generálmi a dokonca aj s vojakmi z prvej frontovej línie. Fakticky sa z toho stala správa o nesprávnych prepočtoch i o nesúhlasných názoroch pri plánovaní “protiútoku” OSU v roku 2023.


 

Hlavné témy z tohto vyšetrovania:
Nezhody v prístupoch
– Ukrajinský protiútok pripravovali generáli USA a Francúzska. Uskutočnili pri tom osem hier na mapách, aby rozpracovali plán kampane. Každá z nich trvala niekoľko dní…

 

Modelovanie na mape predpovedalo, že to bude ťažký a krvavý boj s 30-40-percentnými stratami vojakov a techniky. Ukrajinci trvali na tom, že nie sú pripravení, tvrdili, že sa im nedostáva síl, že nemajú dostatočnú pripravenosť. Lenže Američania boli presvedčení, že síl majú OSU dostatok na akýkoľvek úder, aby za 2-3 mesiace došli do Azovského mora a rozrezali ruské vojská na juhu.
“Nám bolo ľahké hovoriť im: Okey, musíte sa sústrediť na jednom mieste a veľmi silno zatlačiť. Oni boli pripravení stratiť veľa ľudí i techniky.”

 

USA trvali na jednom údere jednou päsťou smerom na juh. No Zalužnyj plánoval premeniť tisíckilometrový front na problém pre Rusko a rozptýliť jeho sily, uviedol britský činiteľ. A preto navrhol útoky na tri body – na juh (K Melitopoľu a Berďansku) a na východ (K Bachmutu). Cvičenia ukázali, že ak to aj budú “veľmi, veľmi chcieť, nič sa im nepodarí”. USA boli proti obrane Bachmutu, považujúc to “za nerozumné”. Zelenskyj tvrdo nástojil na tom, že tam treba zachovať veľké sily. Práve preto Zalužnyj držal pri Bachmute viac síl, ako na juhu, vrátane najskúsenejších jednotiek!

 

Diverzie a more zbraní
Zalužnyj prosil hlavu Pentagonu Austina o 1000 kusov obrnenej techniky a 9 nových brigád, vycvičených v Nemecku. Spočiatku Austin vyhlásil, že “je to prakticky nemožné”, no na začiatku roku 2023 USA zatlačili na spojencov “aby našli dodatočnú techniku”.
Nakoniec Pentagon poslal Kyjevu 1500 obrnencov. A k nim dvadsať raketometov, 40 odmínovacích strojov a exkavátorov…
Predseda Zboru náčelníkov štábov USA Mark Milley požadoval od ukrajinských generálov organizovať diverzie na vojenských objektoch v Rusku: “Nesmie existovať ani jeden Rus, ktorý sa uloží spať a nepostaví si otázku, či mu uprostred noci neprerežú hrdlo. Vy tam musíte ísť a organizovať kampaň za frontovou líniou,” povedal Milley.

 

Vážnym problémom bola dodávka delostreleckej munície pre OSU. Podľa prepočtov Pentagonu Kyjev potrebuje mesačne 90 tisíc granátov. Lenže USA vedeli z toho dodať len desatinu. Rozhodlo sa preto nadobudnúť ich od Južnej Kórei, ktorá ich má veľké zásoby.
Tá bola spočiatku proti, no nakoniec ju presvedčili: Vzduchom a po mori bolo za 41 dní prepravených okolo 330 tisíc granátov. Južná Kórea sa tým stala väčším dodávateľom tejto munície ako celá Európa. (Tá síce sľúbila Zelenskému milión granátov, dnes sa však vie, že mu nedodá ani celú polovicu.)

 

Ani vlastní tomu neverili
Vo februári sa Zelenskyj chválil, že rok 2023 sa stane “rokom víťazstva” a šéf jeho rozviedky Budanov vyhlásil, že Ukrajinci budú čoskoro dovolenkovať na Kryme. V USA sa ich šance na úspech hodnotili 50 : 50. Hlava CIA a bývalý veľvyslanec USA v Rusku William Burns predpovedali “veľmi ťažkú cestu”. Na začiatku roka 2023 bolo, podľa údajov administrácie USA, ranených a zabitých do 130 tisíc ukrajinských vojakov, vrátane tých najvycvičenejších.

 

V Pentagone priznávali, že dodatočný čas bol užitočný, no Ukrajina nemala z toho taký prepych ako Rusko. To malo k marcu pripravenú obrannú líniu – kilometre bariér, zložitých zákopov, tunelov medzi postaveniami, mínových polí, betónových pyramíd a priekop. Všetko to zodpovedalo sovietskym učebnicovým normám.

 

Lietadlá nič nezmenia
Američania tlačili Ukrajinu vpred. Vrátane generálneho tajomníka NATO Stoltenberga, keď bol v Kyjeve na návšteve. Zelenskyj vtedy vyhlásil, že na konci apríla bude pripravenosť brigád na úrovni 80-85 percent. Lenže podľa plánu USA Kyjev už mal byť v tom čase úplne pripravený. Ukrajinskí činitelia stále trvali na dodávkach techniky a lietadiel: ich Mig-y-29 odhaľovali ciele v polomere 64 km a strieľali na vzdialenosť 32 km, pričom ruské Su-35 zisťovali ciele na vzdialenosť 144 km a zostreľovali ich na vzdialenosť 120 km. “My ich nevidíme, no oni nás vidia. My ich nemôžeme dostať, ale oni nás môžu. Preto tak úporne bojujeme o F-16.”

 

Američania tvrdili, že aj niekoľko lietadiel v cene 60 miliónov nezmení situáciu a preto tieto peniaze treba minúť na inú techniku: “Ak pripravíte pilotov F-16 za tri mesiace, tak budú zostrelení hneď v prvý deň, pretože ruská PVO na Ukrajine je veľmi schopná,” povedal predstaviteľ Pentagonu. Lenže v máji Biden ustúpil a vydal štátom EÚ povolenie na odovzdanie Ukrajine amerických F-16.

 

Tisíc príčin nebojovať
Čím dlhšie Ukrajina otáľala s útokom, tým viac rástlo znepokojenie v administrácii Bidena a obrana Ruska silnela. V máji Američania zbadali, že entuziazmus Kyjeva, ktorý predvádzal počas vojenských hier, stíchol. Nastal “akýsi psychologický posun”, Ukrajinci podišli k okraju priepasti, povedal jeden z pracovníkov administrácie. “Mesiac nám hovorili: Už-už sa chystáme začať.” V Kyjeve rástlo rozčarovanie: “Áno, plán bol začať v máji,” lenže podľa nich technika a munícia prichádzali oneskorene. K danému termínu vraj dostali len 15 % zo sľúbeného.

 

V apríli na nemeckej leteckej základni Ramstein zástupca Zalužného Zabrodskij Austinovi povedal, že “niektoré z mašín, ktoré sme dostali, sú nevyhovujúce. BVP Bradley a tanky Leopard mali vraj popraskané pásy. V nemeckých BVP Marder zase neboli rádiostanice. V Pentagone dospeli k názoru, že OSU sú si samé vinné, že neobslúžili všetko, čo dostali.
“Oni dostali všetko, čo im bolo sľúbené a to v termíne,” povedal vysoko postavený americký činiteľ. Ukrajina jednoducho nevyužila všetku získanú techniku, ponechajúc ju v zálohe alebo smerujúc ju tam, kde sa útok nekonal.

 

Všetko to prebiehalo úplne inak
Protiútok bol nakoniec odštartovaný na konci júna. Niektoré útvary dosiahli neveľké úspechy, dobyjúc dediny na juhu od Velikoj Novoselky, no na iných miestach ani západná výzbroj nepomohla. Vojská sa nevyrovnali s ruskou taktikou: mínometná paľba zničila francúzske ľahké obrnené transportéry AMX-10 RC. V prvých dňoch Ukrajina stratila 20 Bradley a 6 tankov Leopard. Prvé zrážky sa pre ňu stali bleskom z jasného neba.

 

OSU chceli za 24 hodín postúpiť o 15 kilometrov a dôjsť do Robotina, aby odtiaľ udreli už na Azovské more. Lenže všetko vypálilo inak. Kyjev vedel o mínových poliach, no generáli boli prekvapení ich hustotou. A vojaci, cvičení v jazde na Bradley v tichu vo fabrike v Nemecku, ich nezvládli v kašovitej pôde Záporožia pri ohlušujúcom boji.

 

Útoky ruských protitankových rakiet boli presné, rýchlo vyraďovali obrnence z kolóny a iné z nich bočili, no nachádzali „útočisko“ v mínovom poli. Tam vybuchovali. Ruské helikoptéry a drony útočili na mašiny, ktoré sa zhromaždili do zhlukov.
Ukrajinské jednotky teda zažili šok a ustúpili. Polia boli obsiate ich zhorenou západnou technikou. Počet zabitých a ranených podkopal bojový duch. Zalužnyj prikázal vojskám pozastaviť útok.

 

Teroristické činy namiesto prielomu
Namiesto úderu mohutnou päsťou, na ktorom trvalo velenie USA, Zalužnyj na štvrtý deň protiofenzívy rozhodol o prielomoch neveľkými skupinami po 10 ľudí (je to pomalšie, ale dá sa tým šetriť technika). Niekoľkomesačné plánovanie USA tým bolo vyhodené na smetisko!

 

Namiesto 15-kilometrového prielomu v prvý deň, OSU za polrok prešli len 18 kilometrov. Melitopoľ je pre nich stále nedosiahnuteľný.
Neúspechy na bojovom poli spôsobili protirečenia Ukrajiny a USA. Veliteľ amerických vojsk v Európe sa po niekoľko týždňov nedokázal spojiť so Zalužnym. Obe strany sa vzájomne obviňovali z chýb. Američania vyhlásili, že Ukrajina nevie nič o taktike a nezvládla prieskum. V Kyjeve zase obvinili USA, že sú to oni, kto nerozumie tomu, ako vyzerá skutočný moderný boj: útočné drony a ďalšie technológie pokročili ďaleko dopredu. Ukrajina si celkovo vybojovala 200 štvorcových míľ, zaplatiac za to tisíckami mŕtvych a miliardami západnej vojenskej pomoci. Putin nazval takúto protiofenzívu „krachom“. Po polroku od začiatku protiútoku sa vojna zmenila na pozičnú. Kyjev používa západné rakety na útoky ďaleko za frontovou líniou – proti Moskve, proti Krymu a na Čiernom mori.

 

Úspech nikto ani nečakal
Za „prelomovú silu“ bola zvolená 47. brigáda, vyzbrojili ju najmodernejšou západnou technikou. Keď ju navštívil generál Mark Milley a žartoval s jej príslušníkmi, ukázalo sa, že veliteľ brigády má len 28 rokov a jeho zástupca 25. Tento ich vek bol prezentovaný ako pozitívum, pretože, vraj, neboli poznačení sovietskymi skúsenosťami. Milley vtedy americkým inštruktorom povedal: „Dajte im všetko, čo máte!“

 

Ukrajinskí vojaci hovorili, že Američania nechápu rozsah konfliktu. „Nekalkulovalo sa s obrovským množstvom dronov, mínových polí a tak ďalej,“ vyhlásil bojovník pluku s volačkou Joker. Ukrajinskí vojaci, podľa neho, si priviezli do Nemecka drony, no inštruktori im zakázali ich používanie.

 

Ukázalo sa, že Rusi vedia bojovať
Ukrajinskí námorní pešiaci sa mali na západe Doneckej oblasti podľa plánu pohnúť na juh k Berďansku a 47. a ďalšie brigády mali postupovať po hlavnej osi útoku na Melitopoľ. „Mysleli sme si, že dobyť Robotino bude jednoduchá dvojdňová úloha,“ zdôraznil veliteľ BVP Bradley.

 

Lenže zapracovala taktika ruských vojsk, ktoré na plochých poliach Záporožia postavili rozhodujúcu obranu na výšinách. No a odtiaľ spaľovali kolóny Bradley a Leopardov. Podľa predstaviteľa MO Ukrajiny v prvé dni bolo zničených 60 % odmínovacích zariadení. „Kalkulácie partnerov na manéver techniky a na prielom sa nenaplnili,“ dodal.

 

„Od začiatku boli naším problémom míny. Teraz sú to drony,“ hovoria ukrajinskí vojaci. Američania, opierajúc sa o vlastnú doktrínu, vyzývajú používať delostrelectvo na pridusenie protivníka, pretože prelomovým faktorom protiútoku 2023 sa stali práve drony. „Technika, ktorá sa objaví na bojovom poli, žije maximálne minútu,“ zdôraznil vysoko postavený ukrajinský vojak. Dodávka čerstvej munície a výzbroje do prvej línie sa stala zložitou a smrteľne nebezpečnou úlohou.

 

Zabudli na posledné pravidlá slušnosti
Keď sa Ukrajine minula munícia a protiofenzíva sa zadrhla, administrácia Bidena dala súhlas dodávať banderovcom (medzinárodne zakázanú) kazetovú muníciu a rakety ATACMS. Lenže podľa ukrajinských činiteľov ani toto im nepomohlo vymotať sa zo slepej uličky.
Ukrajina pokračovala v nanášaní úderov ďaleko za líniou dotyku, pokúšajúc sa vnášať paniku do ruskej spoločnosti.
Zelenský sľúbil pokračovať v útokoch aj v zime, keď počasie ešte viac komplikuje pohyb vojsk. Lenže ku koncu októbra vojská 47. brigády boli prekvapujúco presunuté na východ na obranu Avdejevky. Čo bol signál, že operácia v Záporoží zamrzla, no Rusi, súdiac podľa družicových záberov, pokračujú v spevňovaní obrany. 4. novembra 2023 časopisu Economist Zalužnyj priznal to, čo bolo predtým nemysliteľné: „Protiúder zašiel do slepej uličky. Najpravdepodobnejšie je to, že hlboký a vydarený prielom sa neuskutoční.“

 

Namiesto doslovu
Nepočúvli učiteľov, tak dostali po hube. Pre mnohých je prekvapením do akej hĺbky je vojensko-politická vrchnosť USA ponorená do ukrajinských záležitostí. Veď aj predseda zboru náčelníkov štábov nariadil „dať Ukrajincom všetko nevyhnutné“…
Vychádza z toho, že ruský vojak tohto leta vypálil facku nielen Zelenskému so Zalužnym, ale aj Bidenovi so všetkými jeho poradcami a generálmi? Nie, nie! The Washington Post píše medzi riadkami, že Biden, Sullivan a Milley sú chlapíci. Hlupáci sú Zelenský so Zalužným, pretože oni všetko pokazili!

 

Reputáciu USA a ich zbraní americký list zjavne „očisťuje“. Akoby si nie oni polámali zuby na Rusoch v zákopoch pri Robotine, ale Ukrajinci. Boli to OSU, ktorí nepočúvli svojich „učiteľov“ a dostali po hube. Sami sú si teda vinní! Ukazuje sa však, že pravdu som mal už pred rokom, keď som na stránke Armádneho magazínu písal, že nie Ukrajinci sa majú učiť bojovať od Američanov, ale že to sa Američania prišli poučiť na Ukrajinu ako bojujú Slovania. Dnes to už teda vedia a okrem straty peňazí, bojovej techniky a utŕženej morálnej facky nestratili takmer nič. Čo sa však nedá povedať o slovanskej Ukrajine. Žiaľ!
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov