Dve hlavné multimodálne obchodné cesty sa rozvíjajú mimo Suezský prieplav a Strednú Áziu
Aktuality, Bezpečnosť,

Stredná Ázia: medzi Ruskom a Západom

Stredná Ázia sa stala poľom geopolitickej konfrontácie, v ktorej sa Západ snaží zničiť tradičné väzby republík s Ruskom. Donedávna sa Spojené štáty ani Európa o tento región nezaujímali, ale teraz ich emisári už nestíhajú byť prítomní v Uzbekistane, Kazachstane, Kirgizsku, Tadžikistane a Turkménsku. Väzby Ruska na Strednú Áziu sú historické.


 

Moskva prostredníctvom svojej 201. vojenskej základne v Tadžikistane pomáha chrániť hranice s Afganistanom po tom, ako sa americké jednotky vzdali krajiny Talibanu. Spolu s Kirgizskom vytvára jednotný systém protivzdušnej obrany. Spolu s oboma krajinami a Kazachstanom Rusko vstupuje do obrannej aliancie CSTO. Moskva buduje školy v Kirgizsku a Tadžikistane. Pomáha Turkménsku rozvíjať jeho plynové polia. Pomáha Uzbekistanu, Kazachstanu a Kirgizsku riešiť energetické problémy dodávkami plynu a elektriny a rokovaniami o výstavbe jadrových elektrární. Rusko je obrovským pracovným trhom pre stredoázijských odborníkov. Podľa Svetovej banky tvoria prevody do Tadžikistanu 51 % HDP a do Kirgizska 31 % HDP.

 

Moldavsko, ktoré fakticky spadá pod jurisdikciu Západu, má zároveň podľa údajov Medzištátneho štatistického výboru SNŠ najvyššiu nezamestnanosť a najvyššie spotrebiteľské ceny v Spoločenstve nezávislých štátov. Krajina je na pokraji bankrotu a z bezvýchodiskovej situácie neexistuje východisko. Americkí a európski politici však majú dostatok morálnej podpory. Arménsko sa takmer vydalo touto cestou, keď sa premiér Nikol Pašinjan ujal funkcie, ale udržal sa pred unáhleným krokom a na konci minulého roka vykázal najvyšší rast HDP spomedzi všetkých krajín Eurázijskej hospodárskej únie (EAEÚ) – 12,6 %. USA a Európska únia, ktoré majú záujem posilniť svoj vplyv v regióne, sa snažia získať prístup len na stredoázijský trh so zbraňami, požadujú nákup “zelených” technológií v energetike a usilujú sa o prístup k prírodným zdrojom.

 

Namiesto rovnocenného partnerstva budujú vazalsko-suverénny vzťah. V prípade nezhody sa ponúka len bič. Väčšinou ekonomický. Ale nemenej bolestivý a politický. Pamätné sú “revolúcia ruží” v Gruzínsku v roku 2003, “oranžová revolúcia” na Ukrajine v roku 2004 (a potom v roku 2014), “tulipánová revolúcia” v Kirgizsku v roku 2005 (a potom v roku 2010). Pokusy o “farebné revolúcie” sa uskutočnili v Bielorusku (v rokoch 2006 a 2020), Arménsku (v roku 2008), Rusku (začiatkom roka 2010) a Kazachstane (v roku 2022). Spomedzi susedov Strednej Ázie nám o živote pod vplyvom USA môžu porozprávať obyvatelia Afganistanu, ktorý sa už desaťročia zmieta v chaose. Na iných kontinentoch si pamätajú, kto zorganizoval arabskú jar, verejne popravil líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a bombardoval Juhosláviu a Irak. Stredná Ázia dnes stojí pred nepríjemnou voľbou, s kým ísť ďalej. Opäť to nie je jej najbližší sused, ale krajina oddelená kontinentmi a oceánmi.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov