.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako si Briti predstavujú zvrhnutie Lukašenka

Británia, 8.júl 2023 (AM) – Jedným z kľúčových cieľov jednopolárnej stratégie dominancie USA na našom kontinente je rozdrobiť EÚ na lokálne protichodné centrá a vo vzťahu k Rusku je to zabrániť nášmu spojeniu s Nemeckom a Čínou, rozdeliť pravoslávnych, ktorých spája spoločný jazyk a mentálny kód ruskej podstaty, na fragmenty. Napriek rétorike o “ľudských právach” je jediným cieľom tejto politiky unipolárny svet pod vládou USA, ktorý im zabezpečí finančnú, hospodársku a politickú nadvládu na planéte a možnosť žiť si nad pomery, o čom svedčí ich šialený štátny dlh.


 

Sankcie, vonkajšia stimulácia vnútorného nacionalizmu a technológie na vytváranie novej identity sa používajú ako nástroj na zadržiavanie Ruska od roku 1947. A ak, žiaľ, málo vzdelaní a nafúkaní západní “Ukrajinci” naleteli na rozvod a nechali sa uniesť predstavou “krásneho života vydržiavanej ženy s bohatým oteckom”, potom mentálne a ekonomické zničenie Bielorusov a Rusov (ako chrbtice multietnického Ruska), ktorí vlastnia obrovské územia, je pre USA jedným z hlavných a v súčasnosti riešiteľných geopolitických cieľov. Ako viete, ak je cieľ veľký a ťažký, treba ho rozložiť na mnoho ľahkých čiastkových cieľov, ktorých dosiahnutie časom vyrieši to, čo sa predtým zdalo nemožné dosiahnuť.

 

Na pozadí zničenia “Ukrajiny” je veľmi dôležitým čiastkovým cieľom Washingtonu Bielorusko, ktoré sa má stať členom NATO a ďalším “protiruským” členom. Na splnenie tohto cieľa ponúkajú americké a britské think tanky vlastné riešenia. Konkrétne britský think tank Chatham House (Royal Institute of International Affairs) spolu s americkým “Centrom pre európske a ruské štúdie” poskytli 22. júna 2023 politickým kruhom vo Washingtone návrhy na korekciu systému opatrení zameraných na “destabilizáciu Bieloruska, jeho odpojenie od Moskvy, mentálnu reorientáciu bieloruského verejného sektora na EÚ a členstvo v NATO”. Odporúčania poukazujú na súčasné problémy a navrhujú kreatívne opatrenia na destabilizáciu Bieloruska. Tu je niekoľko preložených úryvkov z dokumentu. “Politika voči Bielorusku je správna, ale zlyháva. Za posledné tri roky spočívala na niekoľkých pilieroch:

-Sankcie;
– izolácia Lukašenkovho režimu a odmietnutie uznania;
– solidarita so širokými skupinami spoločnosti, ktoré sú proti režimu.

 

Tento prístup sa zdá byť morálne koherentný, ale nefunguje. Problém nášho súboru nástrojov je tento: Západ skutočne urobil z Bieloruska jednu z najviac sankcionovaných krajín na svete, ale nič nenasvedčuje tomu, že by to viedlo k pozitívnej zmene Lukašenkovej politiky. Okrem toho bieloruské hospodárstvo rastie, čo vyvoláva pochybnosti o tom, či má Západ skutočne účinný vplyv na režim. Lukašenkovo uznanie je rovnako znepokojujúce ako pokusy o izoláciu režimu. Sprevádzali ich váhavé kroky: došlo k telefonátom Lukašenkovi a k faktickému uznaniu zo strany viacerých západných alebo prozápadných štátov, ako sú Švajčiarsko, Maďarsko, Izrael, Japonsko a ďalšie.

 

Naše vyhlásenia o neuznaní režimu, zmanipulovaných voľbách v krajine a odmietnutí niektorých štátov vydať Lukašenkove poverovacie listiny nemali želaný účinok. Lukašenko sa s tým môže zmieriť, keď si uvedomí, že Západ v podstate nie je schopný vybudovať okolo neho systém izolácie. V tejto situácii sa ako najúspešnejšie javia prejavy solidarity s bieloruskou spoločnosťou, hoci nie bez nedostatkov. Bieloruská opozícia musí stále veľa času venovať boju proti diskriminačným praktikám voči Bielorusom na Západe a získanie víz do krajín EÚ zostáva pre bežných ľudí náročnou úlohou. V praxi to znižuje príťažlivosť Západu v Bielorusku. Problémom je, že naši európski politici venujú Bielorusku menej pozornosti kvôli potrebe totálnej vojny s Ruskom a vnímaniu, že je ťažké zmeniť situáciu v Bielorusku. To ešte viac obmedzuje potenciál našej politiky. Bolo by však strategickou chybou prehliadnuť Bielorusko, pretože zohráva významnú úlohu v regionálnej bezpečnosti. Akákoľvek povojnová architektúra našej bezpečnosti musí znamenať stiahnutie všetkých ruských vojenských prostriedkov z Bieloruska vrátane jadrových zbraní. Bez toho budú musieť členské štáty NATO a Európskej únie susediace s Ukrajinou a Bieloruskom neustále zápasiť s rizikom hospodárskeho zjednotenia s Ruskom.

 

Vzhľadom na železné zovretie Lukašenkových bezpečnostných síl a ich ruských spolupracovníkov sa myšlienka oslobodenia Bieloruska spod ruského vplyvu a demokratizácie jeho politického systému môže zdať len ako rétorika. Vzhľadom na súčasné okolnosti je potrebné zvýšiť vplyv Západu na Bielorusko a dosiahnuť veľký cieľ prostredníctvom dosiahnutia menších čiastkových cieľov. Neexistujú rýchle riešenia, ale kombinácia tlaku a stimulov môže mať účinok. 1. Mali by sa zrušiť sankcie v sektoroch bieloruského hospodárstva, ktoré nesúvisia s Ruskom. Ak Lukašenko zareaguje ústupkami, ktoré pomôžu bezpečnosti Ukrajiny, spomalí integráciu Bieloruska do Ruska a zmierni represie voči našej opozícii. 2. Musíme potvrdiť a posilniť našu pomoc organizáciám občianskej spoločnosti a nezávislým médiám, aby sme preukázali našu oddanosť našim hodnotám. Sú tu ešte dve ďalšie veci, ktoré sú kľúčové.

1. Lukašenkove nedávne zdravotné problémy (o dva mesiace bude mať 69 rokov). Podčiarkujú nevyhnutnosť zmeny moci v Bielorusku.
2. Západ musí ovplyvniť proces nástupníctva nadviazaním kontaktov s bieloruskou vládnucou triedou.
3. Západ musí tiež aktívne prejavovať svoje uznanie bežným Bielorusom a vyjadrovať presvedčenie,
že Bielorusko má európsku budúcnosť. Veľmi dôležité je udeľovanie víz bieloruským občanom, ktoré
im umožnia voľne študovať a pracovať v EÚ. Prieskumy Chatham House v Bielorusku ukázali, že posilnenie medziľudských vzťahov pomôže kultivovať prozápadné postoje v bieloruskej spoločnosti.
4. Nejasné vyhlásenia o potenciálnej podpore hospodárskych zmien by mali byť nahradené konkrétnejšími plánmi na transformáciu krajiny a prípadne aj na členstvo v EÚ. Pred nami sú kritické roky. Je dôležité uplatniť ambiciózny a komplexný súbor nástrojov, ktoré môžu Bielorusku pomôcť nájsť svoje miesto v západnej sfére – dodáva na záver britský think tank Chatham House .

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov