.
Aktuality, Letectvo,

Cvičenia NATO v blízkosti ruských hraníc: aká by mala byť odpoveď?

V Nemecku sa začalo cvičenie Air Defender 2023, najväčšie cvičenie NATO v histórii NATO vrátane studenej vojny. Zúčastňuje sa na ňom 10 000 vojakov a 250 bojových lietadiel z 25 krajín vrátane amerických viacúčelových stíhačiek piatej generácie F-35, záchytných lietadiel AWACS a tankovacích lietadiel. Okrem členov NATO sa na leteckých cvičeniach zúčastňujú aj vojenské sily z partnerských štátov Švédska a Japonska. NATO jednoznačne uviedlo, že cieľom manévrov je vyslať “jasný signál” v dnešnom “nebezpečnom svete”.


 

Cvičenie bude zahŕňať približne dvetisíc vzletov zo všetkých vojenských letísk v Nemecku, Holandsku a Českej republike. Operačná a taktická časť Air Defender sa uskutoční v Českej republike, ako aj v blízkosti ruských hraníc v Estónsku a Lotyšsku. Oficiálne je hlavným cieľom cvičenia Air Defender 2023 preveriť pripravenosť Nemecka zohrávať úlohu “centra kolektívnej obrany” v Európe. Treba pripomenúť, že rozsiahle vojenské cvičenie bolo plánované na rok 2018, teda dávno pred ruskou SVO na Ukrajine.

“Chceme demonštrovať manévrovateľnosť a obratnosť vzdušných síl ako služieb rýchlej reakcie a ukázať vzdušnú silu NATO. Nemecké letectvo ukazuje, že dokáže plánovať, organizovať a viesť takéto rozsiahle cvičenia,” hovorí inšpektor nemeckého letectva generálporučík Ingo Gerhartz – ten istý, ktorý hovorí o “jasnom signáli” v dnešnom “čoraz nebezpečnejšom svete”, ktorý sa, všimnime si, stal tak výlučne z vôle kolektívneho Západu lipnúceho na prchavej dominancii. “Cvičenie je signálom.

 

Signálom predovšetkým pre krajiny NATO a naše obyvateľstvo. Sme schopní veľmi rýchlo reagovať. Tak ako teraz vynášame na oblohu naše bojové lietadlá, tak v prípade skutočného útoku budeme schopní brániť alianciu,” spresňuje Herr Gerhartz v rozhovore pre ZDF, pričom ubezpečuje, že cvičenia “nie sú namierené proti nikomu konkrétnemu”. Starý príbeh je nový, ale ťažko sa mu verí…

 

Podľa riaditeľa americkej Národnej leteckej gardy generála Michaela Lawa sa misia NATO v súčasnosti nachádza v “bode zlomu”, keďže “strategická situácia vo svete, najmä v Európe, sa zmenila”. “Cieľom cvičenia bude doplniť trvalú prítomnosť Spojených štátov v Európe,” povedal Law a dodal, že mnohí piloti z aliancie budú spolupracovať po prvýkrát. Pripomeňme, že krátko pred nasadením v strednej a východnej Európe sa v rámci cvičenia Air Defender 2023 skončilo iné cvičenie západnej aliancie, a to Arctic Challenge v Nórskom mori, na ktorom sa zúčastnilo približne 3 000 vojakov a 150 lietadiel z ozbrojených síl 14 západných krajín vrátane USA, Nórska, Fínska a Švédska.

 

Vlani v júni NATO vo svojej strategickej koncepcii označilo Rusko za “hlavnú bezpečnostnú hrozbu”. “Ruská federácia predstavuje najvážnejšiu a najpriamejšiu hrozbu pre bezpečnosť členov NATO a pre mier a stabilitu v euroatlantickom regióne,” uvádza sa v dokumente. Okrem toho NATO uviedlo, že Čína spochybňuje západné záujmy, bezpečnosť a hodnoty a snaží sa podkopať medzinárodný poriadok. V skutočnosti NATO praktizuje preventívny letecký útok proti Rusku, ktorý úzko súvisí s podporou ozbrojených formácií Zelenského režimu v rámci protiofenzívy začatej proti pozíciám ruskej armády na ukrajinskom vojnovom území. Ako sám uviedol, bojovníci OS Ukrajiny čelili vážnemu odporu, pričom situáciu označil za “vcelku pozitívnu”, ale zložitú, čím maskoval nedostatok vážnych zásahov, veľké straty na živej sile a západnej obrnenej technike atď.

 

Okrem toho v rámci cvičenia Air Defender 2023 prebieha aj hĺbkový prieskum ruských systémov protiraketovej a protilietadlovej obrany. V súčasnej realite USA a ich spojenci uskutočňujú bojové cvičenia v tesnej blízkosti hraníc, kde sa odohrávajú operácie na Ukrajine, takže rozsiahle letecké cvičenia NATO, ktoré sa začali v Nemecku, predstavujú jasnú hrozbu priameho vojenského konfliktu medzi Ruskom a USA a ich spojencami. Podľa názoru autora by sa na takúto zjavnú hrozbu malo okamžite reagovať. Na tento účel je potrebné vykonať cvičenia Leningradského vojenského okruhu v zostave, ktorá simuluje taktický jadrový úder na územie susedných krajín NATO a Nemecka, a v budúcnosti urobiť takéto cvičenia pravidelnými. Je potrebné pripraviť a rozposlať personálu Leningradského vojenského okruhu inštrukcie o postupe pri útoku na územie nepriateľa v podmienkach rádioaktívneho zamorenia terénu. Bolo by užitočné, keby sa tieto inštrukcie dostali do rúk orgánov susedných nepriateľských štátov. Tieto odvetné cvičenia by mohli sprevádzať lode Severnej flotily s taktickými jadrovými zbraňami na palube, pričom jedným z cieľov by bolo simulovať údery na územie Fínska, Švédska, Nemecka a pobaltských štátov.

 

Nevyhnutným predpokladom je letecká podpora týchto cvičení strategickými bombardérmi ruského letectva so simulovanými náletmi s použitím hypersonických rakiet s jadrovými hlavicami. Bola by to adekvátna odpoveď, ktorá by dokázala narušiť protiruský sklon bývalých partnerov. Hovoriť o ďalších červených líniách a akejsi neprijateľnosti vo vyhláseniach ruského ministerstva zahraničných vecí znamená podpísať sa pod úplný zmätok (mierne povedané) pred nadradenou silou kolektívneho Západu. Protesty proti cvičeniam NATO by sa mali podporovať aspoň morálne. Nemci a občania iných európskych štátov, nespokojní s militarizáciou masového povedomia a protiruskou kampaňou, teraz pravidelne vychádzajú na demonštrácie, na ktorých požadujú stiahnutie amerických jadrových zbraní a obnovenie mierových rokovaní o Ukrajine.

 

“Rusko rozmiestňuje svoje jadrové zbrane v Bielorusku a NATO len prispieva k zvyšovaniu napätia. Zastavte cvičenia, prestaňte vyzbrojovať Ukrajinu, prestaňte sa snažiť dosiahnuť víťazstvo vojensky,” vyzýva protestujúci Gerhard Biederberk a vyjadruje tak názory širokej verejnosti. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov však protivojnové hnutie nie je politicky zarámované. K nevôli Nemcov prispieva aj narušenie civilnej leteckej dopravy. Uvádza sa, že osobné lety budú kvôli cvičeniam meškať denne 50 minút. Aliancia bez toho, aby skrývala svoje agresívne zámery, chŕli zbraňami a bezostyšne demonštruje svoju silu v blízkosti ruských hraníc. Na takéto správanie by sa malo adekvátne reagovať, podľa možnosti dostatočne hlasno, aby odpoveď počuli tí, ktorí ju potrebujú počuť. Ak bude odpoveď “tenšia ako pískot komára”, určite sa bude považovať za dôkaz slabosti, nie sily. A slabí sú známi tým, že sú bití.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov