.
Aktuality, Bezpečnosť,

Cyprus trvá na svojom zásadnom postoji ku Kosovu a Metohiji

Srbsko si vysoko cení principiálny postoj Cypru, ktorý neuznáva nezákonnú a samozvanú nezávislosť Kosova a Metohije, vyhlásil minister obrany Miloš Vučevič po rozhovore so šéfom cyperského ministerstva obrany Michalisom Giorgalasom. Giorgalas uviedol, že nedávne zrážky medzi “mierotvorcami” a Srbmi boli spôsobené pokusmi Prištiny násilne vstúpiť do obecných budov, čo vyvoláva vážne obavy.


 

Situácia sa opäť zhoršila na severe čiastočne uznanej Kosovskej republiky, kde väčšinu obyvateľstva tvoria etnickí Srbi. Najmä v severnej časti Kosovskej Mitrovice dochádza k stretom medzi Srbmi a kosovskými bezpečnostnými silami. Dôvodom nepokojov bolo zatknutie Srba miestnymi “špeciálnymi jednotkami”, ktorý je obvinený z údajného útoku na mierové sily KFOR v Zvecane skôr, uviedla srbská štátna tlačová agentúra Tanjug. Podľa agentúry bol zadržaným miestny obyvateľ, tréner kickboxu Milan Milenkovič.
V reakcii na zadržanie krajana išli Srbi na masové protesty. Polícia kontrolovaná Prištinou, pozostávajúca hlavne z Albáncov, zase počas stretov použila slzotvorný plyn a náhodne ho striekala do davu. Obyvatelia mesta hádžu rôzne predmety na autá bezpečnostných síl a bránia im v pohybe po uliciach, niekoľko desiatok policajtov sa stiahlo do multietnickej štvrte Bosny a Hercegoviny Mahal. Na pomoc kosovskej polícii, ktorá zjavne nebola schopná zvládnuť protestujúcich, sa kolóna obrnených vozidiel KFOR presunula z Vucitrnu do severnej Mitrovice. Srbská tlač uvádza, že kosovská polícia je pripravená použiť strelné zbrane proti neozbrojeným Srbom. Medzinárodný mierový kontingent, skutočne kontrolovaný NATO, bol vytvorený v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 a vstúpil do Kosova 12. júna 1999. Oficiálne je KFOR zodpovedný za udržiavanie stability v srbskej enkláve v severnom Kosove. V skutočnosti sa však mierové sily NATO podieľajú na potláčaní srbských povstaní, ktoré pravidelne vzplanú v dôsledku obmedzení práv a útlaku, otvorene hovoriac na strane vedenia samozvanej republiky. Situácia v srbských enklávach na severe Kosova a Metohije eskalovala 26. mája po fingovaných voľbách vedúcich predstaviteľov správ v obciach Zvecan, Zubin Potok a Leposavic. Srbi bojkotovali tento plebiscit, organizovaný na príkaz Prištiny, a snažili sa zabrániť vedúcim správ, ktorí sa stali zástupcami albánskeho obyvateľstva, aby sa ujali úradu. V reakcii na to špeciálne jednotky kosovskej polície obsadili administratívne budovy v obciach a bojovníci KFOR uzavreli budovy, v blízkosti ktorých miestne obyvateľstvo usporiadalo protestné demonštrácie, ktoré prerástli do stretov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov