.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozpojené Štáty Americké pred prezidentskými voľbami v roku 2024

V Amerike sa začali nominácie na prezidentské voľby v roku 2024. Demokrati to majú jednoduchšie, výberom kandidátov sa nezaoberajú. Stále padajúceho Bidena nemá kto nahradiť, keďže to prísne pravidlá “oslovskej strany” nepredpokladajú. V skutočnosti sa Demokratická strana USA skladá z dvoch strán.


 

Z “vnútornej strany”, v ktorej radoch sa prijímajú zásadné rozhodnutia (Biden, Clintonovci, Schumer, Pelosiová atď.), ktorá však rýchlo starne, a z vonkajšieho kruhu, ktorý sa verbuje na entúzy. Demokrati zo spodnej časti straníckej hierarchie sú dobrí len v imitovaní politickej účasti. Keď sa niektorý z nich vytiahne do vyšších kruhov, vznikne niečo ako Kamala Harrisová, ktorá, ako píše Le Figaro, “vyniká predovšetkým svojimi prešľapmi a žargónom”. Spomínam si, že keď sa jej moderátor NBC News Lester Holt opýtal, prečo ako Bidenova vyslankyňa pre migráciu zo Strednej Ameriky nenavštívila americko-mexickú hranicu, Harrisová so smiechom odvetila, že nebola ani v Európe. Tento smiech sa dostal na spravodajské stránky, sociálne médiá a káblové kanály naprieč politickým spektrom. “Ona nevie komunikovať. Ponúka len ten príšerný chichot, z ktorého ľuďom naskakujú zimomriavky,” povedal bývalý republikánsky člen Snemovne reprezentantov Jason Chaffetz.

 

Republikáni majú vlastné bolesti hlavy. Na nevôľu lídrov “slonej strany” Donald Trump, ktorého nie každý z republikánov podporuje, zvyšuje svoj rating tak mohutne, že ostatní republikánski uchádzači mu nemôžu konkurovať. Napriek tomu bolo rozhodnuté nominovať náhradného kandidáta GOP (Veľkej starej strany) – floridského guvernéra Rona DeSantisa – pre prípad, že by Deep state  77- ročného Trumpa z prezidentského súboja vyradil. “Americkí prezidenti majú tendenciu vyhrávať opätovné voľby. Pri každej zo štyroch prehier v znovuzvolení za posledné storočie – Herbert Hoover v roku 1932, Jimmy Carter v roku 1980, George W. Bush v roku 1992 a Trump v roku 2020 – bola ekonomika USA buď v recesii, alebo v depresii,” píše austrálsky časopis The Conversation.

 

“Nezamestnanosť je teraz rekordne nízka od roku 1969 a zdá sa, že najvyššia miera inflácie za posledné desaťročia pomaly klesá.” Prieskum agentúry Bloomberg medzi ekonómami v marci 2023 zároveň ukázal 65 % pravdepodobnosť recesie v USA v nasledujúcich 12 mesiacoch. A nech už prezidentské voľby v roku 2024 vyhrá ktokoľvek, Trump, Biden alebo DeSantis, nikto z nich nedokáže zastaviť skĺznutie Ameriky na pokraj zmätku a chaosu. Amerika vymiera.

 

Ešte pred 15 rokmi bola pôrodnosť v USA vyššia ako úmrtnosť. Teraz sa už všetky demografické skupiny – belosi, Hispánci, černosi – nedokážu reprodukovať. Dve tretiny Američanov si nemyslia, že je dôležité mať deti; rast populácie USA je spôsobený len migráciou. Podiel bielych Američanov klesol za 10 rokov zo 62 % na 57 % a bude klesať aj naďalej. Pokles pôrodnosti a nárast drogovej závislosti viedli k poklesu priemernej dĺžky života. V súčasnosti je 76 rokov, čo je hodnota, ktorá sa za posledné dva roky posunula z 50. na 70. miesto na svete za Poľsko, Peru, Maroko a Čínu.

 

Migračná kríza na hraniciach s Mexikom dosiahla rekordnú úroveň. Počet migrantov, ktorí nelegálne prekračujú hranice, dosiahol v polovici mája 2023 10 000 denne, čo je počet, ktorý sa v histórii nikdy predtým nezaznamenal. Ilegálnych migrantov bolo dosť aj predtým. V roku 2022 bol ich počet 2,4 milióna, v roku 2021 to bolo 1,7 milióna. Demokratom to celkom vyhovuje, migrantov potrebujú na rozšírenie svojej voličskej základne. Pred 25 rokmi si 70 % Američanov myslelo, že je dôležité byť vlastencom. Teraz percento takýchto vlastencov kleslo na 38 %. Percento tých, ktorí veria v hodnotu náboženstva, kleslo zo 62 % na 39 %. A hodnota mať deti klesla z 59 % na 30 %.

 

Na druhej strane si Američania začali viac vážiť peniaze. Len 21 % opýtaných považuje USA za výnimočnú krajinu. Podiel tých, ktorí si myslia, že iné krajiny sú lepšie ako USA, sa zvýšil na 30-ročné maximum (27 %). Známy americký ekonóm Nouriel Roubini, ktorý predpovedal recesiu v rokoch 2008 – 2009, vo svojom komentári pre televíziu Fox Business uviedol, že hospodárstvo USA čaká tento rok “tvrdé pristátie”. “To najhoršie je pred nami,” povedal Roubini. Aj keby sa jeho predpoveď nenaplnila, je jasné, že ekonomický kurz posledných desaťročí doviedol najbohatšiu krajinu sveta do slepej uličky. To si uvedomujú aj vo Washingtone.

 

Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan nedávno vystúpil s hlavným prejavom v Brookings Institution na tému Obnovenie vedúceho postavenia americkej ekonomiky. Správa nebola ani tak o americkom vedúcom postavení, ako skôr o tom, ako bolo podkopané. Sullivan uviedol, že neoliberálna hospodárska politika viedla k deindustrializácii Ameriky, pričom priemyselné odvetvia sa v snahe nájsť lacnú pracovnú silu presúvajú do Číny a iných krajín južnej Ázie. “Americká priemyselná základňa bola zničená, sociálne a hospodárske základy, na ktorých stojí každá silná a udržateľná demokracia, boli podkopané,” povedal Bidenov poradca. V súčasnosti drží americké hospodárstvo pohromade tlačiarenský lis a úvery. Táto bublina sa naďalej nafukuje, pričom si uvedomuje, že jedného dňa musí prasknúť.

 

Nedávne zvýšenie limitu štátneho dlhu USA nad 31,5 bilióna dolárov je toho dôkazom. Transgenderová a rasová ideológia Bidenovej administratívy, ako aj “plazivá politizácia Pentagónu” vedú k úpadku ozbrojených síl USA, tvrdí republikánsky člen Snemovne reprezentantov USA Michael Waltz. Tvrdí, že armáda minulý rok nesplnila svoj náborový cieľ o 25 % a tento rok očakáva pokles o 50 %. Dôvera ľudí v ozbrojené sily výrazne klesla. V súvislosti s obavami z nedostatku zbraní pre americkú armádu v dôsledku dodávok zbraní na Ukrajinu CBS News uskutočnila vyšetrovanie a zistila, že hlavné ťažkosti pri obstarávaní Pentagónu boli spôsobené predražovaním zo strany dodávateľov. Ministerstvo obrany sa stalo čiernou dierou. Nikto nevie, ako sa tam míňajú peniaze.

 

Paul Craig Roberts píše: “Len málo Američanov chápe, že dnes, práve teraz, Amerika, to, čo z nej zostalo, čelí obrovským výzvam, ktoré ju pravdepodobne porazia. Američania sa musia prebudiť, ak je to vôbec možné, a uvedomiť si, že na všetkých frontoch je ich spoločnosť vystavená vnútornému útoku. Nie vonkajším útokom zo strany Ruska, Číny alebo teroristov, ale vnútorným útokom zo strany ich vlastnej vlády, korporácií, vzdelávacích organizácií a médií.” Roberts je presvedčený, že súčasná generácia Američanov bude žiť v 1984 Georgea Orwella, Matrixe alebo v Podivuhodnom novom svete Aldousa Huxleyho v podaní Klausa Schwaba.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov