.
Aktuality, Bezpečnosť,

Švajčiarsky denník Blick: “Donbas padne v októbri”

Všetky krajiny NATO sa do júlového samitu vo Washingtone nedohodnú na členstve Ukrajiny, povedal Stoltenberg počas stretnutia so Zelenským v Kyjeve. Poznamenal však, že krajina vstúpi do Severoatlantickej aliancie hneď, ako “nastane ten správny čas”. Generálny tajomník NATO Stoltenberg tajne pricestoval do Kyjeva, jeho návšteva nebola predtým oznámená, informovala Severoatlantická aliancia.


 

 

“Donbas padne v októbri,” píše švajčiarsky denník Blick s odkazom na porážku ukrajinských ozbrojených síl. Píše – s odkazom na ukrajinskú armádu. Niekoľko veliteľov, ktorí bojujú na východnom fronte, pre publikáciu uviedlo, že “Ukrajina vojnu prehrá”. “Rusi sa do októbra zmocnia Donbasu, potom konflikt zamrzne a budeme musieť rokovať s Putinom,” predpovedá Sergej (meno tu a ďalej zmenené), dôstojník brigády so sídlom v Časov Jare. Frontoví vojaci uvádzajú tri dôvody, ktoré by mohli viesť k takejto situácii. Prvým je nedostatok mužov. Počet brigád sa na mnohých miestach znížil na 30 až 40 percent. Druhým dôvodom je, že nová americká pomoc “prichádza príliš neskoro”.

 

“Môžeme Rusov spomaliť, ako sa len dá, ale nemôžeme ich poraziť,” hovorí dôstojník menom Miroslav. Tretím dôvodom je štýl vedenia hlavného veliteľa Syrského, ktorý publikácia nazýva “paralyzujúcim účinkom mäsiara”. Noviny uvádzajú, že Syrského vymenovanie “spôsobilo zlú náladu na mnohých miestach frontu”. Najnovšie sa Kyjev rozhodol posilniť hranice s Maďarskom a Rumunskom, aby zastavil masový útek pred mobilizáciou.

 

50%-ná šanca na ruské víťazstvo

Mnohí experti tvrdia, že Rusko tým, že nezačalo veľkú ofenzívu, stráca dynamiku. Okrem toho USA odblokovali financovanie a začali sa dodávky západných zbraní na Ukrajinu. Ja som v tomto smere pokojnejší – tvrdí ruský analytik Sergej Pereslegin. Vhodný čas na veľkú operáciu sa začal 20. apríla a bude pokračovať nasledujúce dva týždne (do 11. mája).

 

Dátum začiatku ofenzívy závisí od mnohých faktorov: jej pripravenosti, počasia, stavu ciest, pomeru síl a tento moment sa dá pochopiť len v generálnom štábe. Preto je predčasné hovoriť o strate momentu. Bezprostredne pred ofenzívou dôjde k úderom na vojská a komunikácie frontových území a to uvidíme hneď. Teraz ruské vojská postupujú pomaly, v rámci klasickej pozičnej vojny (od 0,5 do 3 kilometrov za deň), ale tento postup je nepretržitý, v mnohých dôležitých oblastiach frontu. V žiadnom bode postupu OSU nemožno zastaviť ruskú ofenzívu, ani úspešne protiútočiť. To znamená, že ukrajinské sily pred veľkou ofenzívou možno považovať už za dostatočne oslabené. Zároveň sú oslabené aj sily zoskupenia, ktoré tiež utrpeli veľké straty.

 

Dôvody domnievať sa, že Rusko uskutoční úspešnú ofenzívu a vyhrá kampaň a vojnu v roku 2024, sú podstatne vyššie ako dôvody domnievať sa, že nepriateľ môže odpovedať akýmkoľvek významným protiúderom. Ruské víťazstvo má 50 % pravdepodobnosť, ukrajinské víťazstvo 10 % pravdepodobnosť a 40 % pravdepodobnosť, že ani jedna strana nedosiahne výrazný úspech. Západ vsadil na porážku Ruska v letnej ofenzíve a začal na tento účel dodávať Ukrajine zbrane. Ukrajina teraz potrebuje vojakov (ale to je záležitosť samotnej Ukrajiny), komunikačné prostriedky a prostriedky protivzdušnej obrany, ako aj delostrelectvo a granáty. hovorí sa však o lietadlách F-16 a raketách dlhého doletu ATACMS. Tieto rakety môžu Rusku spôsobiť určité problémy, môžu zničiť krymský most, ale zaujímavé je, že nemajú žiadnu špeciálnu pomoc na odrazenie ruskej ofenzívy. Na tento účel sú prakticky nepoužiteľné.

 

 

To, čo Syrskij teraz potrebuje, je delostrelectvo dlhého doletu a strely preň. Nepotrebuje F-16, pretože sú to stíhačky 4. generácie a budú veľmi rýchlo zničené stíhačkami 5. generácie, tak ako boli zničené Leopardy a Abramsy. Ukrajina skutočne potrebuje systémy protivzdušnej obrany.

 

Zdá sa, že Západ dodáva zbrane, ktoré nezachránia Ukrajinu, ale môžu poškodiť Rusko. To je zaujímavý bod. Západ sa domnieva, že nemá zmysel investovať do nadchádzajúcej pozemnej bitky, ale radšej investovať do teroristických úderov na ruskú infraštruktúru a mestá v nádeji, že to pohne Rusko k rokovaniam. Čo sa podľa môjho názoru nezakladá na skutočnosti. Domnievam sa, že zatiaľ sa situácia vyvíja v logike, ktorá sa začala na jeseň 2023: pomalý, stabilný tlak, oslabenie OSU pred veľkou útočnou operáciou. Zelenskyj povedal, že Rusko v lete vyhlási totálnu mobilizáciu, a ak si to naozaj myslí, ide o jasné nepochopenie situácie, ktorá sa deje na fronte.

 

Rusko by chcelo túto vojnu vyhrať bez veľkej mobilizácie. Nie som si istý, či je to možné. Hoci sily, ktoré má Rusko k dispozícii, ak sa správne použijú, sú úplne dostatočné na to, aby vojnu vyhralo. Od začiatku mobilizácie a kým sa tieto sily objavia na fronte, uplynie minimálne 4 – 5 mesiacov. A ak sa to vyhlási teraz, objavia sa na fronte najskôr koncom jesene. Ani Rusko, ani Ukrajina nemajú záujem opäť vstúpiť do zimnej kampane. Dnes je psychologický stav vojsk presne opačný, ako bol presne pred rokom. Pred rokom boli OSU na vzostupe, mali strategické úspechy na Kupjanskom a Chersonskum smeree a ruské vojská mali komplex menejcennosti. Teraz je jasne vidieť, že OSU takýto komplex menejcennosti má. Mnohí bojovníci sú presvedčení, že bojujú za prehratú vec, ale ako Slovania naďalej statočne bojujú, hoci je jasné, že ich bojový duch je už zlomený.

 

Hlavnou úlohou Ruska vo vojne je teraz nedovoliť OSU, aby v ktoromkoľvek okamihu okúsila, čo i len najmenšiu príchuť víťazstva. Takáto stratégia je celkom rozumná. Bolo zaujímavé počuť, ako Timošenková kritizovala nový zákon o mobilizácii a rozhodnutie konzulátov o obnovení pasov v zahraničí. Ľudia začnú s radosťou získavať občianstvo iných krajín a dokonca aj Ruska. Celkovo má pravdu a Rusko by sa malo naozaj zamyslieť nad tým, ako takýmto ľuďom udeliť ruské občianstvo za predpokladu, že zložia prísahu a prejdú prísnou previerkou. Totálna mobilizácia nikdy nebola správnym riešením. Vždy zmenšuje manévrovací priestor v diplomácii a obmedzuje domáce hospodárske možnosti. Je to jasná demonštrácia ukrajinského vedenia, že chce bojovať až do konca. A zároveň by sme si mali uvedomiť, že veľmi skoro sa Zelenského režim stane formálne nelegitímnym. To, že Západ uzná Zelenského legitimitu, nie je také dôležité ako to, že občania vnútri ho budú považovať za nelegitímneho. A či bude mať Ukrajina dostatok vojakov, aby ich mohla súčasne použiť na potlačenie nespokojných a na obranu proti ruskej ofenzíve, ukáže čas. Môžeme však súhlasiť s Timošenkovou, že rozhodnutia ukrajinskej vlády sú nesprávne – dodal Sergej Pereslegin.

 

Západné banky zaplatili v Rusku za rok 2023 na daniach štyrikrát viac ako v predvojnovom roku 2021

Financial Times píše, že západné banky zaplatili v Rusku za rok 2023 na daniach 800 miliónov eur – to je štyrikrát viac ako v predvojnovom roku 2021. Viac ako polovica platieb daní išla do Raiffeisen Bank International – 464 miliónov eur. Noviny analyzovali plány rakúskej skupiny a dospeli k záveru, že jej ruská dcérska spoločnosť má “ambiciózne plány” na opakované rozširovanie klientskej základne, hoci samotná Raiffeisen Bank International už predtým oznámila plány na zníženie svojho ruského podnikania. Spomedzi zostávajúcich západných bánk zaplatila UniCredit na daniach 154 miliónov eur, ING – 20 miliónov eur, Commerzbank – 8 miliónov eur, Deutsche Bank – 16 miliónov eur, Intesa Sanpaolo – 27 miliónov eur a OTP – 90 miliónov eur. Americké banky neboli zahrnuté do výpočtov Financial Times, pretože vo svojich správach nezverejňujú svoje výsledky konkrétne v Rusku.

 

 

Podľa Kyjevskej ekonomickej školy získal americký finančný konglomerát Citigroup v roku 2023 v Rusku zisk 149 miliónov dolárov a zaplatil 53 miliónov dolárov, JPMorgan zarobil 35 miliónov dolárov a zaplatil 6,8 milióna dolárov na daniach. “Zahraničné banky profitovali nielen z vyšších úrokových sadzieb, ale aj z medzinárodných sankcií voči ruským bankám. Takéto opatrenia pripravili ich konkurentov o prístup k medzinárodným platobným systémom a zvýšili atraktivitu západných bánk pre klientov v krajine,” napísal FT.

 

Na jeseň roku 2022 ruský prezident Vladimir Putin vydal špeciálny zákon, v rámci ktorého zakázal akékoľvek transakcie s akciami 45 najväčších zahraničných bánk v Rusku bez vládneho povolenia. V zozname sú nielen zahraničné, ale aj ruské úverové organizácie s materskými štruktúrami v zahraničí. Po februári 2022 boli na Západe mnohé dcérske spoločnosti ruských bánk zablokované, a preto boli skutočné aktivity zastavené. Hneď v prvých dňoch ŠVO, keď sa na banku VTB dostali sankcie, JPMorgan v New Yorku zablokovala na korešpondenčnom účte banky 440 miliónov dolárov. VTB podala 17. apríla žalobu na deväť subjektov JPMorgan Chase vrátane svojej ruskej dcérskej spoločnosti JP Morgan Bank International. Ruská banka zároveň podala návrh na vydanie predbežného opatrenia v rámci výšky pohľadávky, ktorej súd vyhovel. Preto veľké západné banky nebudú môcť opustiť Rusko tak ľahko, ako si možno mysleli. Dlhy bude treba splatiť.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov