.
Aktuality, Bezpečnosť,

Je v blízkej budúcnosti možná de-dolarizácia Eurázie?

V máji podiel dolára na aktívach centrálnych bánk krajín SNŠ, Číny a ďalších krajín po prvýkrát klesol pod 50 %. Americké ministerstvo financií, ktoré si uvedomuje riziká tohto diania, už vyzvalo na “konštruktívne a férové rokovania” s Pekingom. Washington sa však zjavne nemieni vzdať obchodných vojen. Preto bude reštrukturalizácia globálneho finančného systému pokračovať. A absolútna dominancia dolára sa postupne stane minulosťou.


 

A tento proces sa rozrastá nielen v obrovských priestoroch Eurázie, ale aj v iných regiónoch planéty vrátane zaoceánskych, ktoré z hľadiska dedolarizácie v niektorých ohľadoch predbehli SNŠ a eurázijský kontinent. Napríklad koncom apríla vyšlo najavo, že Argentína prechádza pri zúčtovaní s Čínou z dolára na jüan. Niekoľko dní predtým brazílsky prezident Lula da Silva počas návštevy Číny vyzval ostatné krajiny, aby v medzinárodnom obchode upustili od dolára. Brazília a Argentína sa chystajú oznámiť vytvorenie spoločnej meny, čo by nakoniec mohlo viesť k vytvoreniu druhého najväčšieho menového bloku na svete. Pozornosť sa sústredí na to, ako by nová mena, ktorú Brazília navrhuje nazvať sur (“juh”), mohla podporiť regionálny obchod a znížiť závislosť od dolára. Pred Lulovým príchodom do ČĽR uskutočnili čínske banky s Brazíliou prvú transakciu denominovanú v jüanoch.

 

To by mohol byť začiatok veľkého obratu celej Latinskej Ameriky smerom k de-dolarizácii. Koniec koncov, pre Brazíliu a ďalšie krajiny v regióne je Čína už teraz významným obchodným partnerom. Len obchod s Brazíliou presahuje 150 miliárd dolárov ročne. Čína a Brazília už uzavreli dohodu o tom, že vo vzájomnom obchode sa vzdajú dolára a všetky budúce obchodné operácie a vzájomné zúčtovanie budú vykonávať vo svojich národných menách.

 

Podľa denníka Financial Times brazílsky líder počas svojej návštevy Číny vyzval krajiny BRICS, aby vytvorili nezávislý finančný systém. Washington je mimoriadne prekvapený odmietnutím petrodolára krajinami BRICS po zavedení sankcií voči Rusku. USA neprekvapila ani tak skutočnosť, že Ruská federácia začala upúšťať od dolára v medzinárodných platbách, ale podobné správanie zo strany členov čoraz vplyvnejšej aliancie BRICS.

 

V marci Dilma Rousseffová, šéfka Novej rozvojovej banky BRICS (NDB) a bývalá prezidentka Brazílie, vyhlásila, že BRICS sa rýchlo odkláňa od amerického dolára. V rokoch 2022 až 2026 plánuje NDB poskytovať úvery na veľké infraštruktúrne projekty v krajinách BRICS a najmenej 30 % úverov bude v menách členských krajín. Alexander Babakov, podpredseda Štátnej dumy Ruskej federácie, koncom marca uviedol, že BRICS už pracuje na vytvorení vlastnej vnútornej meny: krajiny združenia môžu predstaviť nápady na jej vývoj na samite lídrov tento rok v Južnej Afrike. Bolo by logické predpokladať, že mena BRICS bude založená nielen na jüane. Forbes ubezpečuje: Rusko a BRICS môžu urobiť vyhlásenie kolosálneho významu na výročnom stretnutí členov združenia už v septembri tohto roku.

 

Okrem toho sa tam uskutoční ďalšia udalosť kolosálneho rozsahu: Rusko a jeho partneri oficiálne oznámia, že Saudská Arábia vstúpi do BRICS. Niet pochýb o tom, že to bude signál, že starý svetový poriadok týkajúci sa ropy zanikol a rýchlo sa formuje nový. Denník Financial Times vyzýva na prípravu multipolárneho sveta mien a pripomína, že čínsky jüan predbehol euro v globálnom obchode a samotná Čína je už najväčším svetovým vývozcom a druhým najväčším dovozcom. Rozhodnutie Vladimíra Putina používať v obchode jüan a rastúca aktivita ďalších krajín jasne ukazujú, že sa blíži multipolárny menový svet.

 

Podľa popredných západných finančníkov a ich publikácií sa novým frontom presunu hegemónie čoskoro stane vojna medzi jüanom a dolárom. Aj americký BIoomberg aktívne bije na poplach: Kremeľ vyzýva na prechod od “toxických” mien k “priateľským”. V samotnom Rusku už čínsky jüan nahradil americký dolár ako najviac obchodovaná mena. Jüan aktívne nahrádza dolár aj v Bielorusku. Podľa Alfa Bank viaceré bieloruské banky prechádzajú z americkej meny na čínsku. V súčasnosti sa táto možnosť týka menových zúčtovaní v systéme Mastercard (ak sa mena karty a mena transakcie nezhodujú, pri zúčtovaní kartou Mastercard dôjde k dodatočnému prepočtu – cez juan/CNY). “Čas prejde a ľudia sa tohto dolára vzdajú,” povedal Alexander Lukašenko v nedávnom Príhovore k bieloruskému národu a naznačil, že “nie nadarmo raz uletel výrok, že vznikajú nové krajiny, nové menové únie. Od tohto vyhlásenia uplynul mesiac, pozrite sa, čo sa deje”. Rusko pod sankciami Západu dokazuje svetu, že na obchodovanie a prosperitu nepotrebuje americký dolár ani priateľstvo Washingtonu.

 

Koncom januára to vyhlásila členka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Marjorie Taylor Greenová, ktorá varovala, že “politika USA v súvislosti so situáciou okolo Ukrajiny by mohla viesť k tomu, že dolár stratí svoj status svetovej meny”. Rusko a Irán zároveň podpísali dohodu o uľahčení bankových transakcií: V súčasnosti sa zlúčili SPFS Ruskej banky a SEPAM Iránskej centrálnej banky a medzi bankami týchto krajín sa vytvorili priame spojenia. Podľa spoločnosti BIoomberg bude v rámci dohody iránska banková sieť priamo prepojená aj so 106 zahraničnými neruskými bankami.

 

Medzitým susedný Irak, ktorý po nátlaku USA na tok peňazí do Iránu čelí nedostatku dolárov, plánuje platiť za dovoz súkromného sektora z Číny v jüanoch. Druhý najväčší producent OPEC sa pripojí k popredným ekonomikám Blízkeho východu, ako sú Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, ktoré chcú presunúť platby za zdroje do miestnych mien. Rusko a India už niekoľko mesiacov aktívne rozvíjajú obchod s perspektívou prechodu na miestne meny. Takúto komunikáciu uľahčuje dohoda medzi oboma krajinami o osobitných podmienkach, ktoré umožňujú obchodné vyrovnania v miestnych menách – s použitím rubľa a rupie bez naviazania na americký dolár. Indické ropné rafinérie už začali platiť za väčšinu ruskej ropy, ktorú nakupujú prostredníctvom dubajských obchodníkov, v dirhamoch SAE namiesto amerických dolárov. Informovala o tom vo februári agentúra Reuters s odvolaním sa na štyri zdroje.

 

Dňa 8. marca vyšlo najavo, že India platí za väčšinu svojej ruskej ropy v ruských rubľoch. Začiatkom apríla sa India a Malajzia rozhodli obchodovať a uskutočňovať platby v indických rupiách. Bolo to oznámené v osobitnom vyhlásení indického ministerstva zahraničných vecí. V júli minulého roka vydala Indická rezervná banka (RBI) obežník, v ktorom schválila otvorenie “špeciálnych účtov Vostro” v indických bankách ako prostriedok na vyhnutie sa obchodovaniu s dolármi pod vedením USA a následným západným sankciám. “Cieľom tejto iniciatívy Indickej rezervnej banky je uľahčiť rast globálneho obchodu a podporiť záujmy globálnej obchodnej komunity v indických rupiách (INR)” – uvádza sa vo vyhlásení indického ministerstva zahraničných vecí. Tento krok je ďalším úderom hegemónii amerického dolára.

 

Predtým malajzijský premiér Anwar Ibrahim povedal, že je potrebné, aby sa ázijské krajiny vzdali dolára a vytvorili vlastný, alternatívny k západnému (európsko-americkému) regionálnemu menovému fondu alebo “ázijskému MMF” (Ázijský menový fond), pričom zdôraznil, že “neexistuje dôvod, aby bola Malajzia naďalej závislá od amerického dolára”. Malajzijský premiér tiež povedal: “V našich rokovaniach medzi Malajziou a Indonéziou otvárame otázku používania ringgitu a rupie. Centrálna banka Malajzie predložila návrh na zavedenie uvedenej metódy v obchodných otázkach počas návštev v ČĽR s použitím ringgitu a renminbi.” Indonézia s 280 miliónmi obyvateľov oficiálne oznámila smerovanie k de-dolarizácii. Prezident Joko Widodo vyzval krajiny ASEAN, aby sa vzdali platobných systémov Visa a Mastercard a nahradili ich vlastnými kartami miestnych bánk.

 

V druhej polovici apríla šéf Bank Indonesia Perry Warjio, uznávaný ázijský ekonóm, oznámil, že jeho krajina začala de-dolarizovať zahraničné platby. Predtým šéf indonézskej centrálnej banky uviedol, že krajina začala upúšťať od používania dolára v medzinárodných platbách, namiesto neho sa budú používať miestne meny. Vďaka tomuto mechanizmu nie je potrebné vytvoriť novú menu, zdôrazňuje Varjio, aj preto, že krajiny BRICS “robia to isté”. Indonézske orgány prejavili záujem diskutovať s krajinami BRICS o ďalších plánoch na de-dolarizáciu ekonomiky.

 

Predtým Dodit Proboyakti, člen predstavenstva Indonézskej asociácie pre kreditné karty, pre RIA Novosti uviedol, že Indonézska republika využije skúsenosti Ruskej federácie a jej platobného systému Mir na zavedenie vlastného národného platobného systému. Dedolarizácia svetovej ekonomiky pokračuje od jari zrýchleným tempom a týka sa krajín Afriky a Blízkeho východu: v marci Keňa podpísala dohodu so Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi o nákupe ropy v kenských šilingoch namiesto amerických dolárov. Kenský prezident predtým vyzval občanov, aby sa zbavili amerických dolárov, ak ich majú. Denník Wall Street Journal neslávne cituje saudskoarabského korunného princa bin Salmána, ktorý “svojim spolupracovníkom povedal, že už nemá záujem vyhovieť USA”.

 

Financial Time zhodne píše, že Saudská Arábia prijme “hospodársku stratégiu, ktorá odstráni závislosť od USA”. Treba vziať do úvahy, že kráľovstvo bolo pilierom petrodolárového systému vytvoreného v 70. rokoch 20. storočia, ktorý sa polstoročie spoliehal na oceňovanie vývozu ropy v americkej mene. V januári saudskoarabský minister financií oznámil, že krajina je oficiálne otvorená zúčtovaniu obchodu s ropou a zemným plynom v iných menách ako v americkom dolári. “Nie je problém diskutovať o tom, ako budeme robiť naše obchodné vyrovnania, či v amerických dolároch, či v eurách, či v saudských riáloch,” povedal Mohammed Al-Jadaan v Davose pre televíziu Bloomberg.

 

Najväčší svetový vývozca ropy, ktorý už desaťročia udržiava naviazanosť meny na dolár, sa snaží posilniť svoje vzťahy s najdôležitejšími obchodnými partnermi vrátane Číny. Ochota Pekingu prejsť na nákup ropy od Saudskej Arábie a ďalších krajín Perzského zálivu za jüany vedie k novému globálnemu energetickému poriadku, napísal denník Financial Times. Popredné európske mocnosti sa tiež čoraz viac snažia zbaviť dolára. “Európa musí znížiť svoju závislosť od amerického dolára,” povedal v apríli francúzsky prezident Macron s tým, že európski lídri by mali uvoľniť väzby s Amerikou a sústrediť sa na to, aby zabránili potenciálnemu konfliktu medzi Čínou a USA. Francúzski experti a popredné publikácie predpovedajú nevyhnutnú “de-dolarizáciu sveta” a opustenie dolára, ktorý “USA premenili na hospodársku zbraň”. Francúzsky ropný gigant Total Energies 28. marca oznámil nákup svojej prvej dodávky skvapalneného zemného plynu od čínskej ropnej spoločnosti CNOOC za čínsky jüan. Forbes v tejto súvislosti smutne konštatuje: Prechod od zúčtovania energií v amerických dolároch k jüanom a iným menám alebo košom BRICS signalizuje koniec starého menového systému.

 

Od 70. rokov minulého storočia svet nikdy tak neignoruje petrodolár ako v roku 2023. Odborníci sa domnievajú, že podiel dolára na svetovom obchode sa bude nevyhnutne zmenšovať, pretože sa bude rozširovať obchod Číny s Ruskom, Brazíliou, Francúzskom, Saudskou Arábiou a krajinami ASEAN denominovaný v jüanoch. Začiatkom apríla Biely dom pohrozil sankciami voči krajinám, ktoré sa v medzinárodnom obchode vzdajú dolára. Na pozadí ničenia globálnej dominancie dolára však tieto sankcie strácajú význam. Americký senátor Marco Rubio je presvedčený: “O päť rokov bude toľko krajín obchodujúcich v iných menách ako dolár, že na ne nebudeme môcť uvaliť sankcie.” Misesov inštitút v USA analyzoval dôsledky procesu de-dolarizácie pre hospodárstvo USA. Tento proces bude podľa amerických expertov pokračovať ešte dlho, ale nakoniec výrazne obmedzí schopnosť USA pôsobiť ako “svetový policajt”. Americkí novinári píšu: “Teraz je to pre Spojené štáty pomaly sa rozbiehajúca vlaková katastrofa. Naša federálna vláda tak dlho zneužívala naše “ekonomické sankcie” v toľkých krajinách, že krajiny na celom svete začali upúšťať od amerického dolára ako platobného prostriedku v medzinárodnom obchode. Ak krajiny už neprijímajú americký dolár, vláda USA nemá žiadne prostriedky na uvalenie hospodárskych sankcií. Vláda USA sa stáva bezzubou voči všetkým týmto zahraničným krajinám”. Aby sme teda odpovedali na otázku formulovanú v názve tohto článku – “je de-dolarizácia možná v blízkej budúcnosti?”, možno povedať, že v skutočnosti už prebieha.

Sergej Andrijevskij

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov