Pre západných politikov desivá fotografia členov BRICS (v prvom rade) a “priateľov” BRICS v Kapskom Meste 1. júna 2023
Aktuality, Bezpečnosť,

BRICS, Afrika, Rusko. “Ruská otázka” v Južnej Afrike sa rozhorieva s novou silou

Stretnutie členských štátov BRICS na úrovni ministrov zahraničných vecí sa konalo 1. – 2. júna v Kapskom Meste. V mene Ruska sa na ňom zúčastnil Lavrov. Sergej Lavrov cestoval na Mys dobrej nádeje cez Keňu, Burundi a Mozambik. Vo všetkých krajinách ruský minister rokoval so svojimi partnermi a na najvyššej úrovni ho prijali hlavy štátov a vlád. Osobitnú zmienku si zaslúži Keňa.


 

V Nairobi Lavrova srdečne prijal prezident William Samuel Ruto. Rozhovory sa týkali celého spektra bilaterálnej spolupráce, od energetiky až po vzdelávanie. A to najzaujímavejšie sa stalo hneď po skončení rozhovorov: prezident Kene povedal, že Afrika by mala prejsť na obchodovanie v národných menách. Africké hlavy štátov sú v poslednom čase v centre pozornosti svetových médií. Medzi najdôležitejšie udalosti patrí mierová iniciatíva juhoafrického prezidenta a hláv ďalších piatich krajín o situácii na Ukrajine a ostré (a dokonca drzé) vyhlásenia viacerých afrických prezidentov na adresu západných lídrov.

 

Misia juhoafrického prezidenta Ramaposa a hláv Senegalu a Konga do Ruska a na Ukrajinu sa uskutoční v júni – necháme ju na diskusiu po prvom kole. Vyhlásenia afrických lídrov však stoja za zmienku už teraz. Napríklad prezident Namíbie verejne pokarhal nemeckého veľvyslanca za jeho pokusy hovoriť Namíbii, s kým sa má priateliť. Prezident Konžskej demokratickej republiky zase demonštratívne pokarhal francúzskeho prezidenta Macrona (počas spoločnej tlačovej konferencie). A napokon kenský prezident jednoducho zosmiešnil prezidenta USA za prázdny americko-africký samit, na ktorom africkí lídri dostali tri minúty na vystúpenie, čím sa celé stretnutie zredukovalo na večere a fotografie. Mimochodom, samit Rusko – Afrika je veľmi odlišný.

 

Teda prvý samit v Soči v roku 2019 sa konal vo formáte všeobecných stretnutí, ale konali sa aj bilaterálne stretnutia (ruský prezident sa stretol s niekoľkými desiatkami hláv štátov). Konali sa aj stretnutia vo formáte medzinárodných organizácií (EAEÚ – Africká únia), kde bola prítomnosť všetkých lídrov nielen opodstatnená, ale aj potrebná. To isté, dokonca vo väčšom meradle, bude platiť aj na druhom samite v júli. Nemožno si nevšimnúť, že práve v tomto roku sa začal hromadný proces podávania prihlášok do BRICS. Minulý rok sa nič podobné nekonalo. Zvláštnosťou tohto procesu je jeho masový charakter.

 

Hovorca juhoafrického ministerstva zahraničných vecí vymenoval 19 štátov. Sú medzi nimi Egypt, SAE, Bangladéš, Turecko, Saudská Arábia, Bahrajn, Argentína, Uruguaj, Nigéria, Alžírsko, Senegal a ďalšie. Už na stretnutí v Kapskom Meste sa uskutočnili aj rokovania s takzvanými “priateľmi” BRICS: Argentínou, Bangladéšom, Kazachstanom, Komorami, Kubou, Egyptom, SAE, Gabonom, Guineou-Bissau, Indonéziou, Iránom a Konžskou demokratickou republikou. Na zasadnutí ministrov zahraničných vecí sa nerokovalo o samotných prihláškach, ale o kritériách prijímania nových členov a o spôsobe postupu. To naznačuje, že otázka prijatia nových členov bola pre členov BRICS prekvapením. Svet určite zachytil výnimočnosť tohto momentu. Možno po prvýkrát za celé storočie majú tí, ktorých zotročil Západ, príležitosť vymaniť sa z tohto otroctva.

 

Rozšírenie BRICS bolo len jedným z bodov programu stretnutia v Kapskom Meste. Formulovali sa spoločné pozície k otázkam od zmeny klímy po umelú inteligenciu. A čo je najdôležitejšie, otázky medzinárodného finančného systému. Zaznela úcta k MMF, ktorého ústredná úloha pri zabezpečovaní silnej globálnej finančnej bezpečnosti bola potvrdená, ale krajiny BRICS vyzvali na “pokračovanie procesu reformy riadenia MMF v rámci 16. všeobecného preskúmania kvót vrátane vypracovania nového vzorca rozdelenia kvót. Cieľom je ukončiť tento proces pomerne rýchlo, do 15. decembra 2023.

 

Ministri okrem toho deklarovali potrebu “podporovať používanie miestnych mien v medzinárodnom obchode a finančných transakciách” nielen medzi krajinami BRICS, ale aj s ich obchodnými partnermi. To je zrejme hlavný bod spoločného vyhlásenia ministrov zahraničných vecí krajín BRICS. Nadchádzajúce samity v júli a auguste vyvolávajú silné protiruské reakcie na Západe a v samotnej Južnej Afrike. Prečo však práve v Južnej Afrike?

 

Odpoveď je jednoduchá: ekonomická moc v republike nepatrí vláde, ale nadnárodnému monopolnému kapitálu. Dejiny Juhoafrickej republiky majú zásadnú špecifickosť: nie náhodou sa juhoafrický kolonializmus nazýva “kolonializmus osobitného druhu”. Kolonializmus pre Juhoafrickú republiku nebol vonkajší, ale vonkajší – vnútorný: kolonizátori trvalo sídlili na juhoafrickom území, hoci vždy boli predstaviteľmi vonkajších síl. Tieto sily, ktoré boli v rokoch 1992 a 1993 nútené vzdať sa politickej moci, si ponechali ekonomickú moc a kontrola súdnictva nebola ich prioritou. Okrem toho sú v Juhoafrickej republike všetky médiá v opozícii. Vláda nevlastní ani jedny noviny alebo televízny kanál! Z toho vyplýva sila miestnej propagandy: úplne ovláda mediálny priestor!

 

Najnovší príklad toho, ako fungujú skutoční vládcovia juhoafrickej ekonomiky, nemá obdobu. Centrálna banka JAR (oficiálny názov Reserve Bank of South Africa) verejne “varovala” svojich občanov pred hrozivými dôsledkami (vrátane sankcií), ktoré vyplynú z postoja vlády voči Rusku. Okrem toho 30. marca hlavná opozičná strana Demokratická aliancia (DA) podala žalobu na Najvyšší súd. Podstatou žaloby je dosiahnuť, aby súd vydal príkaz na zatknutie ruskej hlavy štátu, keď pricestuje do krajiny. Ide o to, že jedna vec je, ak vláda RSA nesplní príkaz Medzinárodného trestného súdu. Iná vec je, ak nevyhovie príkazu miestneho súdu. To je dôvod na politické útoky a dokonca aj na odvolanie vlády. Nie je vylúčené ani trestné stíhanie najvyšších predstaviteľov RSA. V žalobe sú mená týchto ľudí uvedené celkom jasne: od prezidenta až po ministrov zahraničných vecí a spravodlivosti. “Ruský problém” v Juhoafrickej republike sa rozhorieva s novou silou…

 

Ak je rozšírenie samotného združenia BRICS záležitosťou augustového samitu, rozšírenie hlavnej inštitúcie združenia, Banky BRICS (na čelo ktorej bola práve vymenovaná D. Rousseffová), sa začalo už v Kapskom Meste. Novými členmi sa stali Egypt, Spojené arabské emiráty a Bangladéš. Ďalšie dva štáty, Saudská Arábia a Uruguaj, sú v procese pristúpenia. Všimnite si, že banka BRICS je zaužívaný názov, oficiálne sa táto inštitúcia nazýva Banka pre nový rozvoj. To Západ desí najviac. Veď finančné zbrane Západu nie sú zamerané na rozvoj, ale na jeho zabránenie alebo zničenie ekonomík iných krajín. V máji 2023 poskytovala Nová rozvojová banka úvery na 96 infraštruktúrnych projektov v krajinách BRICS v celkovej hodnote 33 miliárd dolárov. USD, bohužiaľ, zatiaľ len v dolároch. Niet však pochýb, že hystéria okolo “zatykača Medzinárodného trestného súdu” na ruskú hlavu štátu súvisí práve s bodom programu augustového samitu – nielen s podporou obchodu v národných menách BRICS, ale aj s vlastnou menou BRICS. A ak vezmeme do úvahy latinskoamerické, ázijské a teraz aj africké (vyhlásenie prezidenta Kene z 30. mája) iniciatívy na prechod na národné meny vo vzájomnom obchode, môžeme konštatovať: BRICS sa stáva hlavným frontom medzinárodných vzťahov…

Alexander Mezjaev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov