.
Aktuality, Bezpečnosť,

Najväčšie západné energetické korporácie si veľmi dobre ohrievajú ruky na sankčnej vojne proti Rusku

Už dávno je jasné, že protiruské sankcie majú bumerangový efekt na ekonomiky západných krajín. Prejavil sa prudkým nárastom inflácie, poklesom už aj tak nízkych mier hospodárskeho rozvoja a poklesom reálnych príjmov občanov. Podľa OECD do konca roka 2022 klesli príjmy v 38 členských krajinách OECD ako celku o 3,8 %. Ide o maximálny pokles od začiatku výpočtov. K najvýraznejšiemu zníženiu došlo v USA – o 6 %. Rast HDP v minulom roku bol v niektorých krajinách len symbolický.


 

Napríklad v USA sa zvýšil len o 1,8 %. Na rok 2023 OECD predpokladá, že mnohé krajiny budú mať rast HDP mierne nad nulou, HDP Nemecka sa zníži o 0,3 % a HDP Veľkej Británie o 0,2 %. Bumerang sankcií viedol aj k nárastu počtu bankrotov. V Európskej únii bolo v roku 2022 vyhlásených o 24,2 % viac konkurzov ako v roku 2021. Donedávna sa zdalo, že bumerang sankcií sa do určitej miery dotkol každého na kolektívnom Západe, pričom z neho takmer nikto neprofitoval, s výnimkou spoločností vo vojensko-priemyselnom komplexe.

 

V marci sa však začali objavovať finančné výkazy veľkých a významných západných spoločností, z ktorých je zrejmé, že okruh západných príjemcov sankčnej vojny je širší, ako sme si mysleli. Osobitnú pozornosť si zaslúžia palivové a energetické korporácie. Takéto hodnotenia expertov sa objavili už skôr. “Vedomosti” v decembri minulého roka uviedli, že na pozadí energetickej krízy na Západe príjmy (tržby) 40 najväčších palivových a energetických korporácií USA, Kanady a Európy do roku 2022 presiahnu 3,6 bilióna dolárov. V roku 2021 táto suma predstavovala 2,4 bilióna dolárov. Nárast bude predstavovať 48 %. Čistý zisk 40 najväčších spoločností by mal vzrásť zo 174 miliárd dolárov v roku 2021 na 336 miliárd dolárov, čo predstavuje takmer zdvojnásobenie.

 

V januári agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla: vlani spoločnosti Exxon Mobil Corp (USA), Chevron Corp (USA), Shell (UK-Holandsko), Total (Francúzsko) a BP (Spojené kráľovstvo) spoločne dosiahli zisk 198,7 miliardy USD, čo je o 50 % viac ako predchádzajúci ročný rekord spred viac ako 10 rokov. A na druhý deň mediálny zdroj Rovnosť. Media zverejnil rebríček 50 najväčších

 

západných korporácií v energetickom sektore. Do zoznamu 40 najlepších, ktorý sa objavil v publikácii Vedomosti, pribudli korporácie z Austrálie, Japonska a Južnej Kórey. Do prvej desiatky (z hľadiska príjmov) sa dostali: 1) Exxon Mobil Corp, 2) Shell, 3) Total, 4) BP, 5) Chevron Corp, 6) Marathon Petroleum, 7) Valero Energy, 8) Phillips 66, 9) Equinor, 10) Eni. Päť z prvej desiatky sú americké spoločnosti (čísla: 1,5,6,7,8). Ďalších päť je európskych.

 

50 najväčších energetických korporácií na Západe zvýšilo svoje príjmy z 2,6 bilióna USD v roku 2021 na 3,9 bilióna USD v roku 2022. To je nárast o 46 %. Čistý zisk 50 najväčších spoločností sa zvýšil zo 187 miliárd USD na 387 miliárd USD, čo predstavuje 102 %. Jednoducho povedané, zdvojnásobili sa. Všetci z prvej desiatky zvýšili svoju trhovú kapitalizáciu. K 31. decembru 2021 bola celková kapitalizácia top 10 na úrovni 2,07 bilióna USD. K 31. decembru 2022 sa zvýšila na 2,69 bilióna USD, čo predstavuje nárast o 30 %.

 

Lídrami z hľadiska kapitalizácie sú americké spoločnosti Exxon Mobil (472 mld. USD) a Chevron (323 mld. USD). Nárast kapitalizácie oboch amerických gigantov bol veľmi pôsobivý: 82 %, resp. 43 %. Najväčšie energetické korporácie na Západe si vďaka sankčnej vojne proti Rusku veľmi dobre ohriali ruky. Zdalo sa nám, že OPEC a ruské spoločnosti na energetickej kríze vyvolanej protiruskými sankciami slušne zarobili. V skutočnosti. Najväčšou ropnou korporáciou OPEC je saudskoarabská spoločnosť Aramco. V minulom roku dosiahla čistý zisk 161,1 miliardy USD v porovnaní so 110,0 miliardy USD v roku 2021. EUR, čo predstavuje nárast o 46 %. To je veľmi dobrá dynamika.

 

Ale západné spoločnosti z prvej päťdesiatky vlani zdvojnásobili svoje zisky. Domnievame sa, že aj ruské energetické spoločnosti mali vlani rekordné výsledky. Príjmy Gazpromu sa v roku 2022 vyšplhali o 25 %, zo 6,4 bilióna RUB na 8 biliónov RUB. Čistý zisk zároveň klesol z 2,7 bilióna rubľov na 0,75 bilióna rubľov. Príjmy Rosnefti v roku 2022 vzrástli o 3 % (na 9 biliónov RUB), zatiaľ čo zisk sa zvýšil o 8 % (na 0,9 bilióna RUB). Ruské spoločnosti vyzerajú v porovnaní s 50 najväčšími západnými korporáciami veľmi skromne. Na energetickej kríze viac nezískal OPEC a ruské korporácie, ale západné podniky, najmä americké korporácie. Viac profitovali americké korporácie, z ktorých 27 palivových a surovinových gigantov si pripísalo 137 % čistého zisku, zatiaľ čo Európania 60 %. Ziskovosť tých prvých sa zvýšila na 12,1 % a v Európe to bolo 7,7 %. Pre porovnanie, Gazprom mal vlani ziskovú maržu 9,3 % a Rosnefť 9,0 %. O niečo vyššia ako európske, ale nižšia ako u amerických energetických korporácií.

 

Americké korporácie vlani profitovali predovšetkým na úkor Európy. Ruský vicepremiér Alexander Novak uviedol, že americký “skvapalnený zemný plyn sa do Európy dodáva za ceny štyrikrát vyššie ako pre domácu spotrebu, pre priemyselníkov v USA”. A americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová, ktorá v marci vystúpila na energetickej konferencii Ceraweek v texaskom Houstone, uviedla, že USA v minulom roku posilnili svoju pozíciu globálneho vývozcu energie. Odborníci odhadli, že Európska únia utrpela v minulom roku finančnú stratu vo výške viac ako 1 bilión eur v dôsledku nákupu energií za vyššie ceny. Veľká časť týchto peňazí smerovala do zahraničia. Niektorí odborníci sa domnievajú, že po definitívnom vytlačení ruskej ropy a ruského plynu z Európy sa na európskom trhu s energiami udržia vysoké ceny. Európsky trh sa rozdelí medzi americké a európske energetické giganty na základe kartelovej dohody. Vo svete kedysi fungoval ropný kartel Siedmich sestier. Na chvíľu sa stratil z dohľadu, ale teraz sa prebudil a je pripravený pustiť sa do krajín Starého sveta. Západné ropné korporácie sú jasnými príjemcami sankčnej vojny proti Rusku. Možno sú nielen príjemcami, ale aj iniciátormi tejto vojny.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov