Viktor Orbán
Aktuality, Bezpečnosť,

Jediný je za zastavenie bojov na Ukrajine. Viktor Orbán naďalej znervózňuje svojich partnerov

Prejavy Viktora Orbána vždy priťahovali pozornosť. V poslednom čase sa formulácie maďarského premiéra na pozadí nudného politického života v Európe ešte viac vyostrili. Kým nedávno Orbán nazval západných lídrov “námesačníkmi na streche”, ktorí ignorujú realitu, teraz hovorí, že sú “chorí na vojnovú horúčku”, čím naráža na politiku voči Ukrajine.


 

Orbán varoval, že Západu nepôjde len o finančnú a vojenskú pomoc Kyjevu ale môže tam poslať aj “mierové jednotky”:

“Myslím si, že sme veľmi blízko k serióznemu návrhu vyslať vojakov z krajín, ktoré sú spojencami Ukrajiny, cez hranice na Ukrajinu. Svet ešte nikdy nebol tak blízko k tomu, aby sa lokálna vojna zmenila na svetovú.”

 

Západ totiž naďalej prilieva olej do ohňa ukrajinskej krízy. Z 27 členských štátov Európskej únie je za zastavenie bojov na Ukrajine len Maďarsko. Orbán nemá k Rusku a Rusom žiadne osobitné sympatie; často kritizuje aj Moskvu, ale dobre si uvedomuje význam ruských energetických zdrojov pre Maďarsko.

 

Maďarský premiér kritizuje aj USA. Pred časom navrhol “novú Severoatlantickú alianciu” bez USA. Podľa jeho názoru by európska vojenská organizácia mohla konať samostatne bez toho, aby sa obzerala na Ameriku. Prednedávnom americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman poradil maďarskému “rebelovi”, aby sa odvrátil od Moskvy a posilnil vzťahy so Západom – Orbán stojí na križovatke, je čas si vybrať.

 

Americká tlač pritom Viktora Orbána nemá rada. The National Interest píše, že Maďarsko udržiavaním vzťahov s Ruskom podkopáva energetickú bezpečnosť USA: “Orbán sa snaží využiť kolektívne odmietanie ruských energetických dodávok v Európe a urobiť z Maďarska kľúčový tranzitný uzol. Je jeho právom ako premiéra podporovať ekonomiku krajiny prostredníctvom príjmov z tranzitu, nízkych cien energií a rozmanitého portfólia dodávateľov. Zintenzívnením dodávok plynu z južnej Európy však Orbán viaže Maďarsko s Moskvou v dlhodobom vzťahu energetického klienta.”

 

Aká silná je maďarská bašta zdravého rozumu v strede Európy

 

Americký časopis označuje Orbána za “Putinovho človeka v Bruseli”, ktorý údajne uvažuje o spomalení balíkov pomoci EÚ pre Kyjev. Okrem toho, píše The National Interest, ruský diplomatický zbor v Budapešti je dvakrát väčší ako v Bratislave, Prahe a Varšave spolu. Podozrivé! Americký magazín sa sťažuje, že “apatickí Európania” sa s Orbánom nedokážu dohodnúť, zatiaľ čo republikáni – Trumpovi stúpenci v USA – ho podporujú:

“Mám pocit, že nevidia nezrovnalosti medzi rusko-ukrajinským konfliktom, očividnou podporou Maďarska zo strany Ruska a energetickou bezpečnosťou USA.”

 

V skutočnosti maďarský premiér uvažuje o tom, ako bude vyzerať Európa po skončení vojny na Ukrajine. Chápe, že je nepravdepodobné, aby sa vzťahy medzi EÚ a Ruskom obnovili do podoby, v akej boli predtým. A aká bude v tomto smere úloha Maďarska? Orbán chce zachovať hospodárske vzťahy s Moskvou. Ako to však môže dosiahnuť, ak sú jeho západoeurópski partneri proti spolupráci s Ruskom?

 

Maďarsko vykonalo rozsiahle čistky v armáde. Orbán zatrhol členstvo Ukrajiny v EÚ

 

Podľa Viktora Orbána sa Európa obnoví. Formuje sa centrum, ktoré predtým na mape nebolo, je to Poľsko a “zvyšky Ukrajiny”. Kto získa tie “zvyšky”? Poľsko už dlho lačne sleduje západnú Ukrajinu, Maďarsko pozorne sleduje Zakarpatsko, kde žije 150-tisíc jeho krajanov. Orbán pravdepodobne nebude mať veľký vplyv na politiku Európskej únie. Má však svoju politickú tvár a má politickú vôľu. Vo svete modernej politiky to nie je bežný jav.

Valerij Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov