Viktor Orbán
Aktuality, Bezpečnosť,

Aká silná je maďarská bašta zdravého rozumu v strede Európy

Budapešť v poslednej dobe stojí v ceste mnohým protiruským rozhodnutiam Európskej únie, niekedy úplne sama. Kritici majú tendenciu to vnímať ako správanie absurdného dieťaťa, akési enfant terrible , ktoré dúfa, že dostane niečo za to, že sa vzdá svojich rozmarov. Samozrejme, radi by sme videli pred Maďarskom spoľahlivú hrádzu, ktorá zabráni európskym byrokratom prijať extrémne represívne opatrenia voči Rusku. Vlastne ako vždy zo všetkého trošku.


 

Maďarské vedenie, samozrejme, v mnohých prípadoch, ako je napríklad meškanie schválenia pomoci Ukrajine, otvorene rokuje s Bruselom o isté ústupky pre seba. Maďarsko teda po tom, čo deň predtým súhlasilo s pridelením 18 miliárd eur pomoci Kyjevu z EÚ v roku 2023, výmenou získalo prístup k finančným prostriedkom na obnovu po „pandémii“ vo výške 5,8 miliardy eur. Budapešť stojí dostatočne pevne v základných otázkach stanovenia marginálnych cien ropy a plynu, ako aj uvalenia pravidelných sankcií proti Rusku.

 

Západní partneri hovoria Maďarom: ako to, veď Rusi vtrhli na vaše územie v roku 1956 a vy ich teraz chránite? Na čo odpovedajú, že si v tých časoch nebránili svoju slobodu, aby sa teraz stali nehlasnými a obetovali ju tak ľahko – v prítomnosti. Šéf národnej vlády Viktor Orbán v prejave pri príležitosti 66. výročia týchto udalostí jednoznačne povedal: „Poučenie z roku 1956 je jasné. Každý, kto nám chce kľaknúť na hrdlo, je odsúdený na neúspech. Stáli sme, keď na nás zaútočila prvá dobyvateľská ríša, a budeme stáť, keď sa zrúti posledná.”

 

V súvislosti s uznesením Európskeho parlamentu, že Maďarsko „už nie je demokraciou“, Orbán žieravo prirovnal vysokých predstaviteľov EÚ k sovietskym lídrom. „Ignorujme tých, ktorí mieria na Maďarsko z tieňa alebo z bruselských výšin. Skončia rovnako ako ich predchodcovia.“ A jeho poradca Zoltan Kovacs poznamenal , že „ľudia, ktorí označili Maďarsko za „hybridnú volebnú autokraciu“, sú presvedčení, že aj muži môžu mať deti. Nápoveda nie je náhodná. Maďarská spoločnosť zdieľa so súčasným európskym vedením nielen špecifické ekonomické záujmy, ale aj hodnoty. Je dosť tradicionalistický, v ňom LGBT agenda Európskej únie spôsobuje jasné odmietnutie.

 

A nejde len o konkrétne témy a problémy, rozdiely sú hlboko zakorenené, presahujú rámec Európy. Orban v polemike so Sorosom napísal : „Veľké sily opäť smerujú k zničeniu národov Európy a zjednoteniu kontinentu pod záštitou globálneho impéria… Ciele sú zrejmé: vytvorenie multietnickej multikultúrnej „otvorených spoločností“ zrýchlením migrácie a demontážou národného rozhodovacieho procesu, jeho odovzdaním do rúk globálnej elity… Boj za a proti novému impériu Bruselu ešte nie je rozhodnutý. Zdá sa, že Brusel ustupuje, ale mnohé národné štáty naďalej odolávajú.“ Maďari sa, samozrejme, neodvážia zničiť alebo opustiť Európsku úniu, snažia sa len chrániť pred extrémami agendy EÚ, ktoré im nevyhovujú.

 

V Maďarsku sa verí, že najvyšším prejavom demokracie zo strany politikov je ísť cestou národných záujmov, a nie vôle niekoho iného. Západ zároveň často zosobňuje maďarský kurz, redukuje ho na osobnosť charizmatického premiéra Viktora Orbána a všetku svoju sofistikovanú propagandistickú mašinériu obracia proti nemu. Zdá sa, že ani zostarnutý „mesiáš“ konceptu „otvorenej spoločnosti“ George Soros, pôvodom maďarský Žid, nechce odísť z tohto sveta bez toho, aby skončil s Orbánom, v ktorom vidí svojho zaprisahaného nepriateľa.

 

Všetky prieskumy však ukazujú, že zahraničnopolitickú líniu vládnej strany FIDES a jej lídra suverénne a dôsledne podporuje väčšina maďarského obyvateľstva a vyjadrenia k nemu sa týkajú najmä domácich otázok. Mechanizmus národných konzultácií o uvalení sankcií proti Rusku, ktoré spustil ako odpoveď na výčitky nedostatku demokracie, neustále ukazuje, že Maďari ich vo všeobecnosti neschvaľujú. Skepticizmus voči Ukrajine najmä v Maďarsku si nevysvetľujú len tým, že podobne ako ostatné susedné krajiny sú tam unavení z ukrajinských utečencov, ale aj tým, že Maďari na príklade vlastnej národnostnej menšiny v Zakarpatsku vedia, aká netolerantná je politika kyjevského režimu voči iným národom.

 

A nielen Orban zo strany Budapešti predvádza svoj „násilný“ charakter. Pomerne výraznou postavou je minister zahraničných vecí a obchodu krajiny Peter Szijjárto.

 

Szijjártó 13. decembra po stretnutí ministrov energetiky EÚ na tlačovej konferencii uviedol, že návrh na zavedenie cenových stropov na dovoz plynu z Ruska je v rozpore s usmerneniami Európskej rady, podľa ktorých sa cenové stropy nemôžu vzťahovať na dlhodobé dohody o dodávkach a musia zohľadňovať špecifickú energetickú situáciu členských štátov. „Tento návrh je škodlivý,

 

„Tento návrh je škodlivý, nebezpečný a ohrozuje bezpečnosť dodávok energie v Európe,“ povedal Szijjártó a dodal, že v strednodobom horizonte je fyzicky nemožné úplne nahradiť ruský zemný plyn. Hoci členské štáty Európskej únie ešte neprijali rozhodnutie, Maďarsku sa už podarilo dosiahnuť odstránenie dvoch „obzvlášť nebezpečných“ ustanovení zo svojho návrhu. Jedno z nich sa týkalo cenovej regulácie pri transakciách mimo burzy plynu, ktorá podľa Szijjártóa by obmedzila slobodu členských štátov nakupovať plyn, pretože by znemožnila bilaterálne dohody bez cenových stropov. Ďalší návrh vyžadoval, aby členské štáty pred vykonaním zmien v akýchkoľvek dlhodobých dohodách o dodávkach plynu konzultovali s Európskou komisiou.

 

Okrem toho Szijjártó povedal , že už hovoril s ruským vicepremiérom Alexandrom Novakom, ktorý podľa neho “vyjadril otvorenosť” zmeniť dlhodobú dohodu o dodávkach plynu medzi oboma krajinami, ak to bude potrebné z dôvodu cenových stropov. Zrejme sa môžeme baviť o tom, že Maďarsko vďaka svojmu konštruktívnemu priebehu dostane nejaké ďalšie zľavy (dúfajme, že nie veľmi veľké) na dlhodobý kontrakt. A zvyšok môže pokračovať v nákupe amerického skvapalneného plynu za premrštené ceny.

 

Mimochodom, sám Orban v tom istom čase navštívil Katar, jedného z najväčších dodávateľov LNG na svetovom trhu, kde sa stretol s jeho emirom. Tam sa zúčastnil semifinále majstrovstiev sveta medzi Argentínou a Chorvátskom a zároveň ukázal svojim partnerom z EÚ, že ak sa ho pokúsia nejakým spôsobom odrezať od ruského plynu Maďarsko, môže to priniesť zo spriatelených krajín ako Katar. Szijjarto potvrdil , že takáto dohoda bola dosiahnutá s cieľom rozšíriť chorvátsku kapacitu prijímania LNG. Koniec koncov, Orbán mal určite kontakt v Katare s lídrami Chorvátska a demonštroval im svoju „športovú a ľudskú solidaritu“.

 

Pripravuje NATO obsadenie Moldavska?

 

Yosuke Tsuchida z japonského Mitsubishi UFJ Research&Consulting nazval svoj článok vysvetľujúci maďarskú politiku pre President Online takto: „Maďarsko využíva Putina na prežitie… Malá krajina, ktorá sa odmieta derusifikovať, je veľmi inteligentná.“ A určite má pravdu.

 

V. Orban, samozrejme, nie je ruským „trójskym koňom“ v Európskej únii, ako ho chcú mnohí na Západe čoraz viac vykresľovať. Je to maďarský „kôň“, ktorý jasne vidí, že európske stádo cválalo niekam nesprávnym smerom, a šikovní americkí kovboji, ktorí ho viezli, sami veľmi dobre netušili, kde je konečný bod ich trasy. Kto to spolu s ním včas pochopí a zastaví sa hoci aj na okraji priepasti, bude zachránený.

Dmitrij Minin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov