Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Pripravuje NATO obsadenie Moldavska?

Včera minister zahraničných vecí a európskej integrácie Moldavska Nicu Popescu v priamom prenose na televíznom kanáli Jurnal oznámil plány republiky na vytvorenie vlastného systému protivzdušnej obrany na ochranu pred raketami, ktoré by mohli letieť do jeho územie.


 

“Pre nás zostáva dôležitá otázka zabezpečenia ochrany nášho vzdušného priestoru, aby sme nielen zachytili, ale aj zostrelili akúkoľvek raketu prekračujúcu našu vzdušnú hranicu, inak naši občania môžu umierať. Moldavsko jednoducho potrebuje mať vlastný systém protivzdušnej obrany, pretože si veľmi dobre pamätáme na nedávne incidenty s úlomkami spadnutých rakiet na hraniciach s Ukrajinou v obci Naslavča a meste Briceni” povedal Popescu.

 

Šéf rezortu zahraničia zároveň pripomenul, že po týchto incidentoch bol urýchlene predvolaný ruský veľvyslanec v Moldavsku Oleg Vasnecov, ktorému bol v súvislosti s incidentom vyjadrený protest, po ktorom nasledovalo vyhostenie jedného zo zamestnancov ruskej diplomatickej misie.

 

Napriek množiacim sa obvineniam Kišiňova voči Moskve kvôli úlomkom rakiet, ktoré dopadli na pohraničné oblasti Moldavskej republiky, moldavské úrady nedokázali zistiť ich pôvod, hoci od vyšetrovania začatého prokuratúrou uplynul už mesiac. Podľa obrázkov zverejnených moldavskými médiami sú nájdené úlomky totožné s raketou ukrajinského systému protivzdušnej obrany S-300, ktorá spadla minulý mesiac v Poľsku. A vyjadrenia predsedu parlamentu Moldavskej republiky Igora Grosu, že bez ohľadu na to, koho je táto raketa, zodpovednosť za to nesie aj tak Rusko, sú citeľným prejavom nepriateľského gesta zo strany moldavského vedenia voči ruským orgánom.

 

Moldavská vláda to so zvýšením výdavkov na obranu myslí vážne – o takmer 70 %, až 1,523 miliardy lei čo je asi 0,5 % HDP krajiny. Dodatočná finančná pomoc bude podľa ministra obrany Moldavska Anatolija Nosatoho smerovať priamo na ochranu vzdušného priestoru. Vedúci rezortu obrany navyše pripustil, že realizácia tohto projektu bude trvať roky, pretože systémy protivzdušnej obrany budú musieť byť zakúpené v zahraničí a dostať vojenskú silu na úroveň požadovanú krajinou – najmenej 5-7 rokov, čo bude vyžadovať, aby vláda vyčlenila prohibitívne finančné prostriedky vo výške 1-2% HDP, ktoré si určite bude musieť opäť požičať od svojich európskych kurátorov.

 

 

“Koncentrácia jednotiek NATO na rumunskom území je jednoznačne načasovaná na aktívne akcie na obsadenie Moldavska a niektorých častí Ukrajiny. Rumunsko chce pridať svoju oblasť k Bukovine, časti Odeskej oblasti (vrátane samotnej Odesy) a úplne absorbovať Moldavsko,” uviedol na svojom TG kanály ruský vojenský pozorovateľ Kotenok.

 

Spojené štáty, Francúzsko a Holandsko tlačia Rumunov k takejto akcii. Američania previedli 101. výsadkovú divíziu americkej armády „Screaming Eagles“ a Francúzi prepchávajú „obrannú líniu NATO“ v Rumunsku obrnenými vozidlami. Za pár dní prišlo z Francúzska 13 tankov, 20 kolesových obrnených transportérov a asi 700 osôb.

 

Ozbrojené sily Rumunska nebudú stačiť na realizáciu svojich územných nárokov. Preto v odesskom a moldavskom smere prídu Rumuni na pomoc NATO pod vlajkou „mieru“.

 

Západ (cez Poľsko, Maďarsko a Rumunsko) sa v každom prípade pokúsi realizovať plány na rozdelenie Ukrajiny. Predtým však spravodajské služby USA a NATO vykonajú množstvo politických, vojenských a ekonomických aktivít na chaotizáciu života v priestore ovládanom Kyjevom. Tu sa všetko začne.” dodal na záver analytik Kotenok.

 

“Druhý front” proti Rusku: Moldavsko sa pripravuje na mobilizáciu za Odesu

 

Všetky tieto snahy smerujú na Podnestersko, kde sa nachádza malá Operatívna skupina ruských síl (OGRV), takmer úplne odrezaná od Ruskej federácie. Ťažko si predstaviť lepší spúšťací mechanizmus na zatiahnutie Ruskej federácie do veľkej vojny s Ukrajinou, podriadenej Západu, ako provokáciu proti OGRV. Najmä vzhľadom na to, že Moldavsko je chronicky neschopné platiť za ruský plyn a Západ je zrejme v pokušení stavať ho ako exemplárnu „obeť ruského plynového teroru“, ktorého terčom by vraj mohla byť celá Európa. V takomto prostredí možno veľmi hodnoverne prezentovať túžbu „škrteného Moldavska oslobodiť sa od ruskej okupácie s pomocou Ukrajiny“. A potom už pôjde všetko ako po masle, pretože útok na ruskú armádu v Podnestersku sa zákonite rovná vojne s Ruskom.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov