Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

“Druhý front” proti Rusku: Moldavsko sa pripravuje na mobilizáciu za Odesu

Moldavská prezidentka Maja Sandu sa pripravuje vyhlásiť vojenskú mobilizáciu v krajine, uviedli zdroje kanál WarGonzo. Kurátori podľa nich poverili Sandu, aby rozpracovala otázku uskutočnenia rozsiahlej vojenskej mobilizácie v Moldavsku s cieľom otvoriť ďalší front proti Rusku spolu s rumunskými jednotkami. Zdroje tiež pripustili, že mobilizovaní mohli byť vyslaní do boja v Nikolajevskom a ďalších oblastiach. Ministerstvo obrany Moldavska túto informáciu okamžite poprelo.


 

“Informácie, ktoré sa objavili v médiách z Ruskej federácie, že v Moldavsku bude vyhlásená všeobecná vojenská mobilizácia, sú nepravdivé,” uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Objasňuje tiež, že mobilizácia sa začína vyhlásením stavu obliehania alebo stanného práva, v republike „nie sú okolnosti a plány na vyhlásenie mobilizácie“. Čiastočnú alebo všeobecnú mobilizáciu môže hlava štátu podľa ministerstva vyhlásiť so súhlasom parlamentu.

 

Sama Maja Sandu však potvrdila fámy o mobilizácii v rozhovore s vtipkármi Vovanom a Lexusom, ktorí sa vydávali za ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala .

 

 

V rozhovore s nimi Sandu poznamenala, že moldavské úrady sa pripravujú na akýkoľvek vývoj udalostí a umožnili uskutočnenie mobilizácie. „Po prvé, ak sa Rusi priblížia k Odese, musíme byť pripravení prijať obyvateľov Odesy, ktorá je len 70 kilometrov od nášho hraničného priechodu,“ povedala a zdôraznila, že to bude prvá výzva pre moldavské úrady.

 

 

Kladne odpovedala aj na otázku, či vedenie republiky zvažuje možnosť mobilizácie krajiny:
“Áno, ak sa to stane, potom sa, samozrejme, zmobilizujeme,”

 

Zároveň priznala, že krajina má malú armádu, ale republika sa bude brániť „tak efektívne, ako vie vzhľadom na zdroje, ktoré má“.

 

To znamená, že mobilizačné plány stále existujú?

„Pod zámienkou „čelenia ruskej hrozbe“ je to celkom možné,“ hovorí Vsevolod Šimov , poradca prezidenta Ruskej asociácie baltických štúdií pre ruský kanál Svobodnaja Pressa
– Pochybujem však, že hovoríme o skutočnom presune Moldavcov na Ukrajinu. Skôr je možná provokácia proti Podnestersku s cieľom odvrátiť pozornosť Ruska a rozptýliť jeho sily.

 

„Niet pochýb o tom, že takéto plány sa realizujú. Ďalšou otázkou je, nakoľko je ich aplikácia teraz reálna. Ak sa na Západe prijme zásadné rozhodnutie v tejto otázke, Sanduovej bábková vláda mu, samozrejme, prihraje.

 

“SP”: – Hovorí sa, že mobilizovaní môžu byť poslaní do boja v Nikolajevskom a iných smeroch.
– Domnievam sa, že stále hovoríme o Podnestersku, najmä preto, že je to formálne územie Moldavska. Na privedenie moldavských jednotiek na Ukrajinu sú potrebné úplne iné právne dôvody a ľudia sa postavia „na rohy“ a Sanduovej vláda je už teraz nepopulárna. Pripúšťam, že Moldavci by mohli byť v prípade ruského vylodenia v Odeskej oblasti hodení do boja, potom by sa to dalo odôvodniť priamym ohrozením Moldavska. Teraz však nehovoríme o tomto.

 

“SP”: – Sama Sandu povedala, že v Kišiňove sa obávajú objavenia sa ozbrojených síl RF v Odese kvôli utečencom.
– O scenári vystúpenia ozbrojených síl RF v Odese by sa dalo uvažovať na jar. Teraz sú to hororové príbehy pre bláznov.

 

“SP”: – Môžu moldavské úrady podniknúť vojenské dobrodružstvo ako jediný spôsob, ako uhasiť masové protesty v krajine?
– Myslím že áno. Ale opäť tu hovoríme viac o Podnestersku. Malá víťazná vojna a návrat „pôvodných“ území skutočne môže v moldavskej spoločnosti vyvolať určitú eufóriu. Ale ťahanie do dobrodružstva na Ukrajine odstraší posledných priaznivcov Sandu

 

SP: Ako na to zareaguje Rusko? Moldavská armáda by sa pravdepodobne nemala báť, ale čo ak bude konať spoločne s ozbrojenými silami Ukrajiny a Rumunmi? A na to, aby porazili ruské sily v Podnestersku, majú dosť sily …
Rumunsko je členom NATO. Ak rumunské jednotky vstúpia na Ukrajinu, ide už o priamy stret medzi alianciou a Ruskom. Dokonca aj oveľa bojovnejší Poliaci teraz sedia na mieste. Samotné Moldavsko ako vojenský spojenec má pre Kyjev sotva nejakú hodnotu. Moldavskí vojaci jednoducho utečú, nemajú motiváciu zomrieť v cudzej vojne. Ale otvorenie podnesterského frontu – áno, toto je veľmi reálna perspektíva a treba ju brať vážne.

 

– V tomto prípade sú informácie, ktoré vyjadril rešpektovaný Semjon Pegov , podľa môjho názoru pochybné, – je si istý politológ Vladimír Bukarskij, výkonný riaditeľ moldavskej pobočky Izborského klubu.
” V súčasnej situácii, v podmienkach masových pouličných protestov, nie je v Moldavsku možná mobilizácia. Ak sa niečo také ohlási, ak sa vláda pokúsi pripraviť Moldavsko o neutrálny štatút a zatiahnuť ho do vojny, túto vládu jednoducho zmetie, alebo zavládne v krajine úplná anarchia. Obyvatelia Moldavska nebudú tolerovať žiadnu mobilizáciu.”

 

“SP”: – Sandu vyhŕkla vtipkárom, že v Kišiňove sa veľmi obávajú objavenia sa ozbrojených síl RF v Odese. prečo?
– Áno, pre Sandu sú ruské jednotky v Odese, najmä na podnesterskom a gagauzskom úseku hranice, nočnou morou. Ruské velenie má však dnes a v najbližších mesiacoch ďalšie úlohy súvisiace s prechodom do obrany a prípravou mobilizovanej zálohy. Nie so Sandu a jej nočnými morami.

 

“SP”: – Sama Sandu zároveň popiera rozhovor s vtipkármi …
Čo môže Sandu povedať? Že ona, hlava štátu, absolventka Harvardu, bola vycvičená ako nevzdelaná vidiečanka? Prirodzene, všetko popiera, hoci je všetkým jasné.

 

Ukrajina dostala šancu ukončiť vojnu. Západ ponúka Moskve výmenu za Zelenského

 

SP: Má sa Rusko čoho báť? Sama Sandu priznala, že krajina má malú armádu, ale republika sa bude brániť „tak efektívne, ako sa dá, vzhľadom na zdroje, ktoré máme“… Ako nebezpečná je moldavská armáda pre Rusko, alebo Podnestersko? A ak koná spolu s Ozbrojenými silami Ukrajiny?
– Moldavská armáda nie je nebezpečná. Ukrajinská armáda, najmä s podporou armád členských krajín NATO, je naozaj nebezpečná. Najmä vzhľadom na to, že Podnestersko je odrezané od ruských hraníc.

 

“SP”: – Pripúšťate aj účasť rumunskej armády? Alebo nepôjde krajina NATO do otvoreného konfliktu s Ruskom?
– Účasť armády z Rumunska a ďalších členov NATO – pripúšťam, ak sú si istí, že Rusko nebude schopné správne reagovať. Ako poznamenal Jegor Cholmogorov , neradi bojujú, ale radi dobíjajú.
Dmitrij Rodionov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov