Viktor Orbán a Christoph Salai-Bobrovnicky
Aktuality, Bezpečnosť,

Maďarsko vykonalo rozsiahle čistky v armáde. Orbán zatrhol členstvo Ukrajiny v EÚ

Maďarský premiér opäť vylial vedro ľadovej vody na horúce hlavy ukrajinských úradov, ktoré dnes prejavili potešenie v súvislosti s návštevou predstaviteľov EÚ v Kyjeve. Pripomeňme, že v Kyjeve sa otvoril summit Ukrajina-NATO, kam vlakom pricestovali predstavitelia EÚ rôznych úrovní. Hlavná otázka, ktorú okamžite vzniesli predstavitelia kyjevského režimu, sa týkala toho, kedy EÚ skutočne otvorí svoje dvere Ukrajine. Lídri Európskej únie pestrými vyhláseniami dali kyjevskému režimu opäť jasne najavo, že to môže trvať roky. Výsledok je navyše nepredvídateľný už preto, že Brusel netuší, v akých hraniciach ukrajinský štát skončí.


 

Konkrétnejší, ako vždy v takýchto prípadoch, bol Viktor Orban. Priamo dal najavo, že vstup Ukrajiny do Európskej únie sa možno nikdy neuskutoční. Vstup Ukrajiny do EÚ podľa maďarského premiéra neprichádza do úvahy, pokiaľ budú v tejto krajine porušované práva národnostných menšín. Ak Ukrajina vážne počíta so vstupom do EÚ, musí zaručiť práva národnostných menšín tým, že to zapíše do legislatívy a zároveň zavedie zodpovednosť za porušenie tohto dôležitého zákona – vyhlásil Orbán. Pripomeňme, že predtým Viktor Orbán povedal, že víťazstvo Ukrajiny nad Ruskom je v zásade nemožné. Maďarsko tiež podľa Orbána nepodporí množstvo protiruských sankcií vrátane sankcií proti jadrovému priemyslu.

 

Aby to nestačilo tak Rakúsko a Maďarsko nepošlú zbrane na Ukrajinu. Obe krajiny sa tak podľa ministrov obrany rozhodli v obave z ďalšej eskalácie konfliktu. Budapešť a Viedeň zároveň potvrdili, že budú pokračovať v poskytovaní pomoci utečencom a doručovaní humanitárnej pomoci obyvateľom Ukrajiny. Maďarský minister obrany Christoph Salai-Bobrovnicky potvrdil prepustenie “stovky” vysokopostaveného vojenského personálu v rámci najväčšej čistky v armáde od vstupu Maďarska do NATO. Maďarská opozícia obvinila úrady krajiny z vykonávania čistiek s cieľom „oslabiť západnú orientáciu armády“. Samotný minister obvinenia popiera a trvá na tom, že zmeny prebiehajú „dávno“ a nemajú politické motívy.

 

„Je nemožné mať skryté úmysly, pokiaľ ide o veci takéhoto rozsahu. Chcem zaviesť meritokraciu a súťaž v armáde,“ povedal Salai-Bobrovnicky v rozhovore pre Bloomberg. Maďarskú armádu podľa ministra zaťažuje „preplnené vedenie“ a chýba jej 8 – 10-tisíc radového personálu. Ministerstvo obrany zároveň počíta s „násobným“ navýšením armády na súčasných 37 640 ľudí.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov