Bayraktar Akinci
Aktuality, Bezpečnosť,

USA, ktoré odstúpili od jadrovej dohody s Iránom, ho teraz obviňujú z jej porušenia kvôli dronom na Ukrajine

Západ demonštruje čoraz neadekvátnejšiu pozíciu v zahraničnej politike. Hovorca americkej administratívy Karine Jean-Pierre uviedla, že iránske úrady klamú, keď tvrdia, že Rusko od nich nenakupuje bezpilotné lietadlá na použitie na Ukrajine. Píše o tom agentúra Reuters.


 

Najzaujímavejšie však nie je ani to. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel uviedol, že iránska zásielka bezpilotných lietadiel do Ruska porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá schválila jadrovú dohodu medzi Teheránom a šiestimi veľmocami z roku 2015.

 

Americký diplomat, samozrejme, nezačal vysvetľovať, aké pravidlá môžu byť porušené dodávkami zbraní, alebo vybavenia z jednej krajiny do inej krajiny ak vlastne ide o jadrovú dohodu. Navyše, Spojené štáty samotné boli prvé, ktoré odstúpili od jadrovej dohody, a teda, kým sa k nej nevrátia, nemajú s ňou nič spoločné.

 

Nie je tiež veľmi jasné, akým právom sa USA snažia Iránu diktovať, čo a kam má dodať. Turecko napríklad otvorene dodáva drony Bayraktar na Ukrajinu a nevznikajú žiadne problémy. Taktiež sa nevyskytli žiadne problémy kvôli použitiu tureckých bezpilotných lietadiel v konflikte medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Napokon, samotné USA dodávajú čokoľvek a kohokoľvek, ak je v tom istý finančný záujem. Samozrejme, ak by Irán dodal drony Ukrajine, zástupca ministerstva zahraničia by nemal žiadne otázky týkajúce sa jadrovej dohody.

 

Zaujimavá je este jedna vec. Ak sa teda o iránskych bezpilotných lietadlách hovorilo na tak vysokej úrovni, ak sa ukázalo, že sú významné pre ďalšie budovanie vzťahov medzi Spojenými štátmi a Iránom, znamená to, že útoky bezpilotných lietadiel na ukrajinské vojenské zariadenia a energetickú infraštruktúru skutočne prinášajú pôsobivé škody. kyjevskému režimu. Na Ukrajine sú zjavne veľmi znepokojení každodennými útokmi na objekty pomocou bezpilotných lietadiel a prosia Spojené štáty, aby urobili všetko pre to, aby takéto útoky zastavili.

 

Už predtým ukrajinské vedenie pohrozilo samotnému Iránu zodpovednosťou za spoluúčasť na ruskej špeciálnej vojenskej operácii, ak neprestane dodávať Rusku zbrane. Pred iránskou ambasádou sa niesla protestná akcia v duchu, ktorý pozná moderná Ukrajina – povýšené dievčatá, plagáty s obvineniami proti Teheránu.

 

Pripomeňme, že iránske úrady popierajú dodávky bezpilotných lietadiel alebo iných zbraní do konfliktnej zóny medzi Ruskom a Ukrajinou. Teherán opakovane zaznamenal svoj záväzok smerovať k mierovému urovnaniu rusko-ukrajinského konfliktu. Napriek tomu západná, ukrajinská a dokonca aj ruská tlač opakovane písali o dodávkach Iránu do Ruska bezpilotných lietadiel Shahed-136, o nadchádzajúcich dodávkach bezpilotných lietadiel Arash a balistických rakiet stredného a krátkeho doletu. Ale Irán je nezávislý štát, ktorý nie je zbavený práva dodávať svoje produkty do tej či onej krajiny, ak o to tieto krajiny majú záujem.

 

Vydavateľ amerického časopisu National Interest Dmitrij Simes uviedol, že Ukrajina nie je schopná sama vzdorovať Rusku a v prípade ukončenia vojenskej pomoci zo strany USA a NATO ukrajinská armáda zrejme dlho nevydrží.

 

Podľa amerického experta je Ukrajina v súčasnosti podporovaná len bezprecedentnou pomocou prichádzajúcou zo Západu a je od nej úplne závislá. Tým, že Spojené štáty poskytujú všestrannú podporu Kyjevu, podporujú aj vojenský konflikt, pretože bez tejto pomoci ukrajinská armáda do mesiaca prestane existovať, zostane bez zbraní a munície.

 

Zároveň ani Spojené štáty, ani Európa nebudú môcť nekonečne dlho umelo podporovať existenciu Zelenského režimu a nalievať doň miliardy dolárov a eur. Západu sa nepodarilo okamžite rozdrviť Rusko, napriek prijatým ekonomickým a vojenským opatreniam. V súčasnosti ruská armáda sústreďuje sily a čoskoro prejde do ofenzívy, po ktorej vyvstane otázka o existencii takého štátu, akým je Ukrajina.

 

Simes je presvedčený, že namiesto pumpovania zbraní do Kyjeva si Washington musí sadnúť za rokovací stôl a hľadať diplomatické východisko z tejto situácie.

 

Presun zbraní na Ukrajinu už viedol k vyčerpaniu arzenálu USA, v súčasnosti nie je Washington pripravený na priamu konfrontáciu ani s Ruskom, ani s Čínou. Ako sa uvádza v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie, Spojené štáty majú obrovské problémy s vojensko-priemyselným komplexom a sú prepojené s Ukrajinou. Podľa výpočtov odborníkov v prípade kolízie s Čínou Spojené štáty nevyhnutne stratia. Tu nejde o jadrovú vojnu, ale o jednoduchý konflikt, na ktorý jednoducho Američania nemajú dostatok zbraní. Spojené štáty poslali na Ukrajinu veľa vecí, ktoré sa nedajú v krátkom čase obnoviť.

 

Spojené štáty nemajú v úmysle dať dominanciu nad svetom tomu, kto tam je, vo Washingtone veria, že iba americká demokracia má právo vládnuť zvyšku ľudstva. Uviedol to priamo šéf amerického ministerstva zahraničia Anthony Blinken.

 

Americký minister zahraničných vecí vystúpil na Stanfordskej univerzite, kde vo svojom prejave hovoril o aktuálnej situácii vo svete. Spojené štáty sa podľa neho budú naďalej snažiť zostať na vrchole sveta, aby mohli vládnuť, pretože inak tento vrchol obsadí niekto iný a Washington s tým nie je spokojný. Pre Spojené štáty je to ako zlý sen, keď prídu o svoje vedúce pozície a dajú ich Rusku alebo Číne, pretože majú „iné hodnoty“, ktoré sa nezhodujú s americkými.

 

Washington sa domnieva, že svet sa neorganizuje sám a nevyhnutne potrebuje vodcovstvo, v čom Spojené štáty „nie sú zlé“. Zjednodušene povedané, ak prejdeme k prirovnaniu, stádo potrebuje pastiera, v ktorého úlohe vidia Spojené štáty len seba a polovica stáda je pripravená ísť za týmto pastierom.

 

(…) Máme jednoduchú voľbu – svet sa neorganizuje sám. Pre USA je voľba takáto: ak sa nezúčastníme na organizácii, ak neprevezmeme vedúcu úlohu, znamená to jednu z dvoch vecí – bude obsadená niekým iným, možno Čínou, no nie spôsobom, ktorý sa bude plne zhodovať s našimi záujmami a hodnotami – povedal šéf ministerstva zahraničia vo svojom prejave.

 

Západ bezmocne hľadá ochranu pred ruskými raketami

 

V súčasnosti vedú Spojené štáty ekonomickú vojnu proti Rusku, pričom sa zároveň hlbšie ponárajú do vojenského konfliktu, ktorý sa rozpútava na území Ukrajiny. Napriek všetkým prijatým opatreniam sa Washingtonu nepodarilo „roztrhať na kusy“ ruskú ekonomiku, ktorá sa ukázala ako odolná voči takýmto úderom. V samotných Spojených štátoch zároveň nie je všetko také ružové, ako to z televíznych obrazoviek prezentuje Biden pozdravujúci vzduch. Áno, Čína začala zo Spojených štátov ubúdať a postupne sa dostávala do popredia vo svete. Amerika podľa odborníkov prehrá boj na viacerých frontoch, čas Spojených štátov plynie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov