ZALA AERO GROUP
Aktuality, Letectvo,

„Samovražedný“ krok ruského vojenského námorníctva: do výzbroje môže získať zvláštne drony

Už dávno je jasné, že budúcnosť patrí bezpilotným strojom. Vrátane tých, ktoré nemajú žiadnu budúcnosť, pretože nemajú spiatočnú letenku z nepriateľského táboru. Nemali by sme očakávať, že tieto drony dokážu zničiť lietadlové lode, ale faktom je, že dokonca z menšieho motorového člna pohraničnej stráže dokážu urobiť mocný bojový prostriedok.


 

Ruské vojenské námorníctvo dostane samovražedné drony. V súčasnej dobe sa zvažuje otázka vyzbrojenia lodí týmito bezpilotnými strojmi. Samovražedné drony majú byť použité na útoky na pozemné ciele a lode nepriateľa. O čo ide?

 

Minimálne 30 minút nad zemou
Dron je vypustený zo špeciálneho odpaľovacieho zariadenia a vykonáva let riadený operátorom do oblasti s vopred známymi súradnicami, kde má sledovať nepriateľské objekty. V prípade objavenia objektu je dron, rovnako ako obyčajná riadená strela alebo bomba, zameraný operátorom na likvidáciu cieľa trhavým nábojom, ktorý má dron na palube. Ide teda o zlúčenie prieskumného dronu a riadenej rakety.

 

Snáď najznámejším príkladom ruských samovražedných dronov sú bezpilotné lietadlá (BPLA) typu Lancet. Ich modely sa medzi sebou líšia hmotnosťou, silou bojových častí a doletom. Lancet-1 pojme črepinový a trhavý náboj s hmotnosťou iba jedného kilogramu, Lancet-3 má vlastnú hmotnosť asi 12 kg a unesie už dosť veľkú bojovú hlavicu s hmotnosťou 3 kg. Trhavý účinok tohto dronu sa dá porovnať s výbuchom strely stredného kalibru, a jeho hlavná zvláštnosť spočíva v tom, že dokáže bodovo a nanajvýš presne zasiahnuť najzraniteľnejšie ciele na vzdialenosti do 40 km. Dĺžka letu týchto dronov je najmenej polhodiny, počas ktorej môžu preskúmať desiatky štvorcových kilometrov morského alebo zemského povrhu.

 

Na pomoc výsadkárom
Čo dokážu zasiahnuť tieto drony, a v čom spočíva ich unikátnosť pre námorníctvo?

 

Samovražedné drony môžu byť použité počas výsadkových operácií, ich terčmi budú obranné pozície pechoty, ľahko obrnená technika, tanky, delá, systémy protivzdušnej obrany, radary. Veľkosť a jednoduché použitie umožní rozmiestniť desiatky odpaľovacích zariadení pre tieto drony na veľkých lodiach akéhokoľvek druhu, na bojových fregatách a korvetách, na výsadkových lodiach, a tiež na prestavaných lodiach pomocnej flotily. Počas vylodenia výsadku sa s pomocou týchto dronov dá pokúsiť zničiť všetky nebezpečné ciele v taktickej hĺbke pobrežia nepriateľa, 20-40 km, čo stačí na výsadok a zakotvenie pozícií námornej pechoty.

 

V októbri 2021 sa na Kamčatke konali námorné cvičenia, počas ktorých sa nacvičovala palebná podpora vylodenia výsadkárov na pobreží. Prvýkrát bola v Rusku použitá dronová munícia, ktorá zasahovala obranné stavby a techniku ​​potenciálneho nepriateľa. Skúsenosti z týchto cvičení zrejme dnes analyzujú na ministerstve obrany a zohrajú dôležitú úlohu v prijatí rozhodnutia o vyzbrojení vojenskej flotily týmito dronami.

 

Kvôli dronu riskuje dokonca lietadlová loď?
Počas paľby na lode ich dokážu drony ohlušiť a oslepiť zničením spojovacích prostriedkov a radarov. Antény radarov nie sú obrnené a môžu byť poškodené alebo zničené pomerne slabými črepinovými a trhavými nábojmi, ktoré treba jednoducho presne dopraviť k cieľu. Lancety môžu byť samozrejme odpálené aj na posádky lodí, na kapitánsky mostík, a ďalšie priestory, kde je možný zásah posádky.
Dá sa týmto samovražedným dronom čeliť?

 

Áno, samozrejme. Je to neveľký bezpilotný stroj s relatívne malou rýchlosťou letu. Moderné systémy protivzdušnej obrany môžu dosť ľahko objaviť a zasiahnuť tieto drony. Spochybňuje to účinnosť ich nasadenia proti veľkým bojovým lodiam vybaveným príslušnými obrannými prostriedkami. Táto zvláštnosť použitia malých dronov bude rozhodovať o špecifickosti ich rozmiestnenia na lodiach, ktoré sa zúčastnia bojových akcií. Okrem toho môžu byť drony účinné, keď je potlačená protivzdušná obrana nepriateľa.

 

Dokážu samovražedné drony zničiť lietadlovú loď? Áno. Keď lietadlová loď nepodnikne proti nim nič, a keď ich budeme „mať po ruke“ dve alebo tri stovky. Toto je ale úplne nepravdepodobná situácia. Pretože vzdialenosť plošnej obrany lietadlovej útočnej skupiny je cez 400 km. Väčšina okrídlených protilodných rakiet má kratší dolet, a teda ani nosiče týchto rakiet nedokážu dosiahnuť cieľ, budú zničené útočným letectvom lietadlovej lode. Avšak nasadenie samovražedných dronov proti takým veľkým cieľom je odôvodnené napríklad vo výzvedných a záškodníckych akciách.

 

Myslím, že sa postupne nahromadí dosť skúseností z prevádzky podobnej techniky v ruskej flotile, a že vznikne jasnejšie pochopenie taktiky použitia samovražedných dronov, ako aj ich účinného nasadenia. Je celkom možné, že sa tieto drony stanú stálou zbraňou napríklad na všetkých výsadkových lodiach, a tiež lodiach a motorových člnoch pohraničnej stráže. Prestavba menšieho motorového člna na nosiče dosť silného bojového prostriedku môže byť celkom reálna. V prípade zrážky so silnejším nepriateľom majú pohraničné motorové člny zrejme privolať na pomoc sily hlavnej flotily, ktoré budú riešiť vojnové otázky svojou silnejšou zbraňou. Je to tiež celkom realistický scenár použitia malých dronov.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov