Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Líbya: Ruský systém protivzdušnej obrany S-300/400 v blízkosti prístavu Ras Lanouf

Líbya, 11. august 2020 (AM) – Fotografie šírené prostredníctvom sociálnych sietí v posledných dňoch naznačujú, že ruský vojenský systém S-300 alebo S-400 bol nasadený v blízkosti ropného prístavu Ras Lanouf, ktorý sa nachádza východne od mesta Syrte, ktorý v súčasnosti kontroluje líbyjská národná armáda maršála Khalifa Haftara. Jednotky vlády národnej jednoty [GNA] prítomné v Tripolise, ktoré sú stále pod záštitou OSN sa pripravujú na ofenzívu proti Syrte, keďže sa im podarilo zastaviť Maršála Haftara pri jeho ťažení na Tripolis. Tento úspech je samozrejme pripisovaný Tureckej účasti na obrane Tripolisu.


 

.

 

Pôvod systému S-300 [alebo S-400] sa však objavil v otázkach týkajúcich sa Ras Lanouf. Egypt má batérie S-300, ktoré získali v Rusku v roku 2015. A vlani vo februári nainštaloval na svojej hranici s Líbyou 9 systémov. Bol to jeden z nich, ktorý bol nasadený v oblasti tohto líbyjského ropného terminálu? Ďalšou hypotézou by bolo, že tento systém protivzdušnej obrany bol dodaný Ruskom a bolo by to o to pravdepodobnejšie ak by išlo o S-400.

 

V júli americký vojenský veliteľ pre Afriku znovu obvinil Moskvu z porušenia zbrojného embarga OSN na Líbyu. Je to skutočne ironické, že najväčší porušovateľ medzinárodných dohôd má plnú hubu Rusov, Číňanov a Iránčanov, ktorí ani z 10% nerobia to, čo robia Američania vo svete. Americký AFRICOM „má stále viac dôkazov o tom, že Rusko prostredníctvom skupiny Wagner pokračuje v rozmiestnení vojenského materiálu v Líbyi, ktorý by sa mohol použiť na rôzne operácie, najmä„ v prvej línii “. Údajne Američania majú dôkazy o tejto Ruskej činnosti. Avšak výslovne nespomenul systémy protivzdušnej obrany ako S-300/400. Generál Gregory Hadfield, zástupcu riaditeľa spravodajských služieb v americkom Africom ešte doplnil, že:

„Druh a objem vybavenia potvrdzuje zámer udržať ho v bojovej spôsobilosti a nie na humanitárnu pomoc. Tiež naznačuje, že ruské ministerstvo obrany tieto operácie podporuje“.

 

AN-124

 

Ďalší detail obhajujúci ruskú hypotézu

3. augusta sa po zastavení v Mozdoku vzlietlo strategické dopravné lietadlo An-124 z Vnukova smerom na leteckú základňu al-Khadim vo východnej Líbyi. Tento typ zariadenia sa však presne používa na prepravu systémov S-300/400

 

.

 

Keby Rusko poslalo takéto systémy do Líbye, odzrkadľovalo by to jeho rastúcu účasť na konflikte, pre ktorý sa postavili Rusi na stranu LNA maršála Haftara. V máji už bolo Rusko obvinené z toho, že do misií zaslala stíhacie lietadlá MiG-29 „Fulcrum“ a Su-24 „Fencer“, pravdepodobne prevádzkované žoldniermi zo súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner. V každom prípade sa prítomnosť S-300/400 v Ras Lanouf [a pravdepodobne aj inde, napríklad na leteckých základniach al-Joufrah a al-Kadhim] sa javí ako neprimeraná k leteckým schopnostiam síl GNA. Takýto systém má dosah až 200 km a S-400 dvojnásobne viac. To umožňuje nainštalovať ochrannú „bublinu“ a … detekovať pohyby vzduchu v širokom okruhu. Takže, ako to už urobila Moskva v Sýrii, cieľom by pravdepodobne bolo odradiť Turecko od posilnenia vojenskej podpory GNA.

 

Teroristi spolu s Tureckom vydráždili Egypt – pripravuje sa na vpád do Líbye

 

Okrem toho ďalšie obrázky uverejnené 7. augusta ukazujú veľkú koncentráciu bojových lietadiel na egyptskej leteckej základni v Habate, ktorá sa nachádza neďaleko líbyjských hraníc. Môžeme rozlíšiť F-16, Rafale a Mirage 2000 [je možné, že niektoré z nich patria k vzdušným silám Spojených Arabských Emirátov]. V tomto prípade bude GNA navyše môcť počítať s väčšou podporou zo strany Talianska. Počas návštevy talianskeho ministra obrany Lorenza Gueriniho v Tripolise sa 5. augusta tvrdilo, že Rím zvýši pomoc pri odstraňovaní mín a vo vojenskom lekárstve. Grécko a Egypt zároveň podpísali dohodu o svojich námorných hraniciach – a teda o ťažbe plynu vo východnom Stredozemí. Rovnako ako Ankara minulý rok v novembri s GNA . To čiastočne vysvetľuje zapojenie Turecka do líbyjského konfliktu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov