Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Teroristi spolu s Tureckom vydráždili Egypt – pripravuje sa na vpád do Líbye

Rusko, 22. jún 2020 (AM) – Egypt môže legitímne vpadnúť do Líbye, vyhlásil jeho prezident Abd al-Fattah as-Sisi a vyzval egyptskú armádu k úplnej bojovej pohotovosti. O udalosti informovala agentúra Reuters.


 

Prezident tiež vyhlásil , že Egypt dostal priame hrozby od “teroristických žoldnierov a domobráncov” podporovaných v Líbyi, preto je od dnešného dňa akýkoľvek vojenský zásah zo strany Káhiry legitímne.

Podľa hlavy štátu bude cieľom nasadenia vojenskej sily obrana egyptskej hranice, ktorá je dlhá 1,2 tisíc kilometrov, a tiež dosiahnutie prímeria a nastolenie mieru v susednom štáte. Abda al-Fattah as-Sísího v tomto rozhodnutí podporili Spojené arabské emiráty (SAE) a Saudská Arábia.

 

Námestník amerického ministra pre záležitosti Blízkeho východu David Schenker obvinil Rusko zo zasahovania do líbyjských záležitostí, ktoré, ako povedal, “vyprovokovalo tureckú intervenciu”.

 

Rusko odmieta obvinenia USA zo zásahov do líbyjských záležitostí a vyjadruje svoj záujem na vyriešení konfliktu. Ruský námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov už skôr vyvracal vyhlásenia zahraničných zdrojov, vrátane ministerstva zahraničia USA, o prítomnosti členov súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner v Líbyi a ich účasti v bojoch na strane maršala Chalífa Haftara. Bogdanov vyhlásil, že táto informácia je založená na falošných údajoch často pochybných zdrojov, ktoré majú priamy záujem na podpore odporcov Haftara.

V roku 2011 vypukla v Líbyi občianska vojna. Po zvrhnutí a zavraždení líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 Líbya prakticky prestala fungovať ako jednotný štát. V krajine teraz panuje dvojvládie. Parlament zvolený ľuďmi zasadá na východe a na západe, v hlavnom meste Tripolise, je pri moci Vláda národnej jednoty na čele s Fayez Sarrajom, vytvorená s podporou OSN a Európskej únie. Úrady východnej časti krajiny konajú nezávisle na Tripolise a spolupracujú s Líbyjskou národnou armádou vedenú maršalom Chalífa Haftarom, ktorý sa od apríla 2019 neprestáva pokúšať o dobytie Tripolisu.

 

Strategické viťazstvo sa podarilo v máji líbyjskej opozičnej armáde GNA. Pomocou tureckých militantov obsadili leteckú základňu Al-Watiya na západe Líbye. Pre Turecko je táto základňa dôležitá, pretože ju chcú použiť na nasadenie svojich bojových lietadiel v Líbyi a na bezpečnejší transport protureckých teroristov zo Sýrie do Líbye.

 

Turecko má veľký problém so svojimi para militantnými skupinami, ktoré dlhodobo podporovalo v Sýrii. Vymedzením zóny deeskalácie a stálym tlakom ruskej a sýrskej armády sa zúžil priestor pre teroristov podporovaných Tureckom. Snaha vyviesť ich do Lýbie, ako opozičnú armádu proti generálovi Haftarovi stroskotala po prvom bombardovaní letiska kde boli prvé skupiny  týchto bojovníkov rýchlo rozprášené a ďalšie transporty skončili.

 

Mladí fanatickí žoldnieri bez práce a bez budúcnosti, sa tak stali bezpečnostným rizikom aj pre samotné Turecko. Prezident Erdogan ak nechce, aby sa mu títo ozbrojenci rozptýlili po krajine musí hľadať náhradné riešenie. Poslednou záchranou môže byť ich rozptýlenie v Európe. Písali sme o tom TU.

 

Strategické obsadenie leteckej základne v Líbyi pomôže Turecku zvážať svojich mladistvých militantov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov