©Al Jazeera
Aktuality, Bezpečnosť,

Kremeľ: Tureckí vojaci prichádzali o život mimo pozorovacieho stanovišta

Sýria 29. februára 2020 (Sputnik) – Tureckí vojaci v sýrskom Idlibe prichádzali o život len ​​mimo svoje pozorovacie stanovište, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po schôdzi ruskej rady bezpečnosti.


 

“Žiadny turecký vojak na týchto stanovištiach nebol zranený, nebol ani v ohrození. Tragické prípady úmrtia tureckých vojakov sa odohrali v miestach prevedení útočných operácií zo strany teroristických skupín, medzi ktorými boli aj rôzni zahraniční žoldnieri, vrátane bývalých sovietskych občanov. O tamojšej prítomnosti tureckých vojakov turecká strana neinformovala, a to nehľadiac na opakované žiadosti z našej strany, “povedal Peskov.

 

Vojak sýrskej armády v dedine Al-Deir al-Sharqiy oslobodený od bojovníkov v Sýrii
© SPUTNIK

Po schôdzi ruskej rady bezpečnosti, ktorú zvolal ruský prezident Vladimir Putin, jeho hovorca tiež upozornil na to, že turecké jednotky v Idlibe nemajú dovoľovať bojovníkom útočiť na vojenské ruské zariadenia, ale práve túto úlohu tureckí partneri nezvládli. Dodal, že počas rokovaní účastníkov schôdze upozornili na to, že turecké pozorovacie stanovištia sa objavili v oblasti Idlibu v rámci dohôd a vybraných žiadostí ruskej strany.

“Medzi úlohy (tureckých pozorovacích stanovíšť, pozn. Red.) Patrilo sledovanie činnosti bojovníkov, nedovolenie im v teroristickej činnosti a predchádzanie agresívnym opatreniam proti ruským vojenským zariadeniam. Tureckí partneri túto úlohu nesplnili, pretože veľká časť bojovníkov je mimo ich kontrolu, “povedal Peskov.

 

Situácia v Idlibe

Napätie v sýrskej provincii Idlib sa zvýšilo po tom, čo 27. februára teroristi skupiny Tahrir al Sam* podnikli rozsiahly útok na pozície sýrskych vládnych síl, ktoré paľbu opätovali. Ako neskôr oznámilo ruské ministerstvo obrany, paľba zasiahla aj tureckých vojakov, ktorí tam však nemali byť.

 

Následkom stretu Turecko prišlo o 33 svojich vojakov, zranených bolo ďalších 30. Po doručení týchto správ ruská strana okamžite podnikla opatrenia na pozastavenie paľby zo strany sýrskych vládnych jednotiek a zaistenie bezpečnej evakuácie tureckých vojakov na turecké územie. Ruskí vojaci tiež podotkli, že svoje letectvo v tejto oblasti nepoužívali.

 

Zo svojej strany kvôli incidentu zvolal bezpečnostú radu štátu aj turecký prezident Erdogan. Na žiadosť Ankary usporiada konzultácie o situácii v Sýrii aj Rada NATO. Na ministerstve zahraničných vecí USA uviedli, že podporujú Turecko ako svojho spojenca po NATO a “zvažujú možnosti, ako ho najlepšie podporiť v tejto kríze”.

 

Telefonát Putina a Erdogana

Situácia v Sýrii sa tiež stala témou dnešného telefonátu ruského a tureckého prezidenta. V tlačovej službe Kremľa k tomu uviedli, že Putin vyjadril znepokojenie nad tým, že situácia v Idlibe eskaluje a že dochádza k mnohým obetiam aj medzi tureckými vojakmi.

 

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin, © SPUTNIK

“Obe strany uviedli, že je potrebné prijať ďalšie opatrenia pre normalizáciu situácie na severozápade Sýrie. Je dohodnuté aktivizovať príslušné rezortné konzultácie a prepracovať možnosť usporiadania stretnutia na najvyššej úrovni v najbližšej dobe, “uvádza sa v správe Kremľa a dodáva sa, že ruský prezident označil za prioritu boj s medzinárodným terorizmom v Sýrii.

Záväzky Turecka

Predtým ruský minister zahraničia Sergej Lavrov informoval o tom, že Turecko nebolo schopné splniť niekoľko kľúčových záväzkov k vyriešeniu problémov okolo sýrskeho Idlibe. Teda, neizolovať ozbrojenú opozíciu, ktorá je pripravená na dialóg s vládou v rámci politického procesu, od teroristov.

 

V rusko-tureckom memorande z 18. septembra 2018, ktoré bolo koordinované podľa výsledkov schôdzky prezidentov Putina a Erdogana, totiž bola reč o zachovaní status quo, pokiaľ ide o prítomnosť tureckých vojakov, ale za podmienky stiahnutia z Idlibskej zóny deeskalácie všetkých teroristických radikálnych skupín do 15. októbra 2018. Bolo tiež dohodnuté, že budú prijaté “účinné opatrenia na zabezpečenie stabilného režimu zastavenia bojových akcií” v hraniciach tejto zóny. Paragraf 7 memoranda predpokladal zavedenie spoločného rusko-tureckého hliadkovania v tejto oblasti.

Video. Sýrska armáda zostrelila tureckú pýchu medzi bezpilotnými lietadlami nad Idlibom v Sýrii

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov