© AFP 2019 / Aaaref Watad
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecko nasadzuje raketové systémy do Idlibu a očakáva podporu USA. Moskva reaguje

Turecko, Sýria 13. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Raketové systémy sú dodávané na miesto tureckých pozorovacích stanovíšť v sýrskom Idlibe. Takúto informáciu hlási agentúra Anadolu.


 

Kolóna zostavená z 15 nákladných vozidiel s viacnásobnými raketovými systémami z rôznych vojenských jednotiek v Turecku prišla do oblasti Reyhanli v provincii Hatay na hranici so sýrskym Idlibem.Technika bola prevezená za zvýšených bezpečnostných opatrení.

 

Predtým turecký prezident Tayyip Erdogan obvinil Moskvu a Damask z útokov proti civilistom v Idlibe a oznámil, že Ankara chce zaútočiť na sýrske vojská i mimo deeskalačnej zóny, ak bude Damask pokračovať v ofenzíve. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Moskva a Damask nezasiahli civilné obyvateľstvo Sýrie, všetky útoky boli vykonané výhradne proti teroristickým skupinám.

 

Konkrétna podpora
Turecký minister obrany Hulusi Akar povedal svojmu americkému náprotivku Markovi Esperovi počas rokovaní na okraji zasadnutia ministrov na NATO v Bruseli, že Ankara očakáva od USA a NATO konkrétnejšiu podporu ohľadom situácie v Idlie. Uviedlo to turecké ministerstvo obrany.

 

V pondelok turecké ministerstvo obrany oznámilo, že päť tureckých vojakov bolo zabitých a päť bolo zranených v dôsledku ostreľovania pozorovacích stanovíšť v Idlibe zo strany sýrskej armády. V reakcii na to potom turecké ozbrojené sily vystrelili na 115 cieľov sýrskej armády a zasiahli 101 sýrskych vojakov.

 

“Akar sa v Bruseli stretol s ministrom obrany USA Markom Esperom, vymenili si názory na bezpečnostné otázky v Sýrii a Iraku. Náš minister vyjadril spokojnosť s vyhláseniami amerických úradov o najnovších udalostiach v Idlibe. Zdôraznil sa význam toho, aby Spojené štáty a NATO poskytli konkrétnejšiu podporu, “hovorí sa vo vyhlásení tureckého ministerstva obrany.

 

Reakcia Zacharovovej
K situácii oznámila pár slov tiež hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Podľa nej by malo Turecko dvakrát popremýšľať, než sa obráti k NATO ohľadom podpory situácie okolo sýrskeho Idlibu.

 

“Vzhľadom na to, že táto organizácia je podľa (francúzskeho prezidenta, pozn. Red.) Macrona v stave mozgovej smrti, myslím, že je potrebné dvakrát popremýšľať, než sa na nich obrátia. Je však zvrchovaným právom členov tejto úžasnej organizácie rozhodnúť, čo by mali robiť, “uviedla.
“Mám otázku – aký je účel tejto žiadosti? Pokiaľ by malo NATO potenciál vyriešiť krízu v tomto regióne, myslím, že by už dávno v tom bolo zainteresované. Tento potenciál jednoducho neexistuje. Nie, neexistuje, “uviedla.

Erdogan predtým uvádzal, že vyzval svojho ruského partnera Vladimira Putina k vyvinutiu tlaku na sýrskeho lídra Bašára Asada, aby sýrska vojská pozastavila svoju ofenzívu v Idlibe a odstúpila od tureckých pozorovacích stanovíšť. V opačnom prípade sa Erdogan vyhrážal vojenskou reakciou.

 

V roku 2017 dosiahli v Nur-Sultane (predtým Astana, pozn. Red.) Rusko, Turecko a Irán dohodu, podľa ktorej v Sýrii vznikli štyri tzv. Deeskalačné zóny. Tri z nich sa v roku 2018 dostali pod kontrolu Damasku. Štvrtá – v provincii Idlib a v častiach susedných provincií Latakia, Hamá a Allepo – doteraz nepodľahla sýrskej vláde. Väčšia časť tohto územia je pod kontrolou teroristov. V septembri 2018 sa Rusko a Turecko v Soči dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v Idlibe, kde je súčasne viac ako tucet rôznych jednotiek.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov