© Alaraby
Aktuality, Bezpečnosť,

Tureckí vojaci boli ostreľovaní v sýrskom Idlibe. Zomrelo 22 vojakov, informoval turecký guvernér

Sýria 27. februára 2020 (Sputnik) – O tom, že tureckí vojaci boli ostreľovaní v sýrskom Idlibe, informoval guvernér tureckej pohraničnej provincie Hatay Dogan. Guvernér najprv informoval o tom, že v provincii zomrelo v dôsledku leteckých útokov sýrskeho letectva deväť tureckých vojakov.


 

“V dôsledku útoku v Idlibe máme ťažko zranených. Zranení boli prevezení do Turecka cez kontrolné stanovište Cilvegözü. Ošetrovanie pokračuje. Darovanie krvi pre zranených v našich nemocniciach nie je potrebné, “dodal.

Neskôr však spresnil, že sa počet zvýšil. “Informoval som verejnosť o tom, že zomrelo 9 vojakov. Bohužiaľ sa počet zvýšil na 22 mŕtvych, “uviedol.

Predvčerom sme informovali o tom, že sýrska protivzdušná obrana zničila viacúčelové bezpilotné lietadlo tureckých ozbrojených síl Anka. To narušilo štátnu hranicu a pripravovalo sa zaútočiť na pozície sýrskych ozbrojených síl. Veliteľ ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán Oleg Žuraljov oznámil, že turecká strana pokračuje v porušovaní dohôd zo Soči a podporuje islamských militantov v zóne Idlib proti sýrskym ozbrojeným silám.

Vojenská odpoveď

Turecký prezident Tayyip Erdogan predtým uviedol, že Turecko doteraz nedosiahlo uspokojivý výsledok pri rokovaniach s Ruskou federáciou o sýrskom Idlibe a je pripravené na začatie vojenskej operácie v tomto regióne. Peskov to označil za najhorší scenár.

 

Sýrska armáda v provincii Idlib
© SPUTNIK / ILIYA PITALEV

Erdogan tiež vyhlásil, že vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby vyvinul tlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby sýrska armáda zastavila ofenzívu v provincii Idlib a odstúpila do konca februára od tureckých pozorovateľských stanovíšť, inak hrozí vojenská odpoveď.

 

V súlade s dohodou dosiahnutou v máji 2017 počas rokovaní zástupcov Ruska, Iránu a Turecka v Astane (teraz Nur-Sultan) boli v Sýrii vytvorené štyri deeskalačné zóny. Územie troch z nich sa v roku 2018 dostalo pod kontrolu Damasku. Štvrtá zóna, ktorá sa nachádza v provincii Idlib a v častiach susedných provincií Latakia, Hamá a Aleppo, stále nepodlieha vláde republiky. Okrem toho bola väčšina jej územia obsadená teroristami zo skupiny Fronta an-Nusrat. V septembri 2018 sa Rusko a Turecko v Soči dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v Idlibe, kde je viac ako desať rôznych jednotiek.

Americký analytik: Turecko čelí v Idlibe strategickej porážke

Turecko mohutne posilňuje svoje jednotky v Sýrii – civilné dediny používa ako ľudské štíty

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov