© AFP 2019 / Muhammad Haj Kadour
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký analytik: Turecko čelí v Idlibe strategickej porážke

“Vďaka tomu, že (Turecko – red.) Odmietlo plniť svoje povinnosti v rámci dohody zo Soči a odzbrojiť a rozpustiť jednotky Tahrír al sám nachádzajúce sa vo vnútri provincie Idlib, Turecko otvorilo dvere v súčasnosti prebiehajúcej ofenzíve zo strany síl patriacich Sýrii a Rusku, “uviedol v článku americký analytik a dodal:” Turci sa teraz nachádzajú v nemožnej situácii. “Tureckí vojaci sa podľa názoru Rittera nemôžu efektívne brániť, vzhľadom k svojim počtom a celkovému stavu. Môžu vraj len dúfať, že bude nová dohoda o zastavení paľby, ktorá tureckým vojenským silám v Idlibe umožní stiahnuť sa tak, “aby ich hrdosť zostala nedotknutá”.”V každom prípade, kvôli tomu, že sa spojilo so záujmami Tahrír al samu a porušilo svoje povinnosti vyplývajúce z dohody v Soči z roku 2018, Turecko urobilo svoju pozíciu v Idlibe neudržateľnú ako vojensky, tak i politicky,” uzavrel svoju analýzu Scott Ritter.


Sýria, 21. februára 2020 (Sputniknews)  – Turci sa v sýrskom Idlibe sami dostali do bezvýchodiskovej situácie, a to ako politicky, tak aj vojensky, myslí si americký analytik Scott Ritter, ktorý v minulosti pracoval ako spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty.

“V rámci dohody zo Soči z roku 2018 malo Turecko odzbrojiť a oddeliť sa od teroristickej organizácie Tahrír al Sam (Organizácia pre oslobodenie Levanty). Vďaka tomu, že to nedokázalo urobiť, zasialo semená svojho nevyhnutného zabitia na území Sýrie, ” napísal Ritter v materiáli publikovanom na portáli televízie RT.

Dnes má teroristická organizácia Tahrír al sám, podľa slov analytika, okolo 30 000 ozbrojencov, ktorí sa nachádzajú v provincii Idlib. Tá zostáva poslednou pevnosťou teroristov na území Sýrie.”Podľa ustanovení dohody zo Soči sa Rusko a Sýria vzdá vojenskej operácie v Idlibe výmenou za to, že Turecko vynúti takzvané” deeskalačné zóny “, kde protirežimné sily odovzdajú svoje ťažké zbrane a ozbrojenci teroristických organizácií, ako je Tahrír al sám, budú odzbrojení a evakuovaní, “stojí v materiáli Rittera.

Aby to mohlo byť dosiahnuté, Turecko vytvorilo rad opevnených kontrolných miest nachádzajúcich sa po území týchto deeskalačných zón. “Namiesto toho ale, aby odzbrojilo FSA (teroristickú “Slobodnú sýrsku armádu” ) a vyhnalo Tahrír al sám, Turecko použilo tieto opevnenia k odstrašovaniu pred akýmkoľvek pokusom o ofenzívu zo strany ruskej či sýrskej armády. Krátko povedané, Turecko totálne zlyhalo pri plnení svojich záväzkov zo Soči, “myslí si.

Ritter dodáva, že potom, čo Rusko a Sýria rozhodli o zastavení prímerí a obnovili vojenské operácie, sa sýrskej armáde podarilo obkľúčiť desať z dvanástich týchto opevnených tureckých bodov, a to v rámci oslobodzovania územia, ktoré predtým ovládali teroristi.

Obnovenie prevádzky letiska Aleppo

Medzinárodné letisko sýrskeho Aleppa bolo po osemročnej prestávke znovu sprevádzkované a už prijalo prvé osobné lietadlo.

“Letisko bolo uzavreté od roku 2012 kvôli neustálym útokom teroristov, bolo prakticky obklopené v určitých obdobiach, bolo ťažké sa k nemu dostať. Zamestnanci letiska ho však udržiavali v pracovnom stave, “povedal riaditeľ letiska Mohammed al-Masry s tým, že letisko prešlo potrebnými technickými opravami, vrátane obnovy pristávacích dráh.

Prvé osobné lietadlo pristálo po ôsmich rokoch na letisku Aleppo v stredu. Letom z Damasku cestovalo 120 ľudí, vrátane sýrskeho ministra dopravy Ali Hamúda a ministra cestovného ruchu Muhammada Martiniho.

Letisko bolo otvorené vďaka úspechom sýrskej armády. Tá má od nedele plnú kontrolu nad všetkými osadami okolo mesta, a prvýkrát od roku 2012 zaistila ochranu letiska pred pravidelným ostreľovaním ozbrojencami, ktorí sa nachádzali na predmestiach od roku 2016, kedy teroristi boli z Aleppa vytlačení.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov