© Sputnik / Michael Klimentyev
Aktuality, Bezpečnosť,

Asad: Štáty nepriateľské voči Sýrii naďalej chránia teroristov

Sýria 15. februára 2020 (Sputniknews) – Sýrsky prezident Basar Asad povedal počas stretnutia s predsedom iránskeho parlamentu Alim Laridžanim v Damasku, že štáty nepriateľské voči Sýrii naďalej chránia teroristov, uvádza sa vyhlásení kancelárie sýrskeho prezidenta.


 

Uvádza sa, že počas stretnutia s iránskou delegáciou Asad zdôraznil, že “štáty nepriateľské voči sýrskemu ľudu sa naďalej pokúšajú chrániť teroristov, ktorí používajú civilistov ako ľudské štíty”. Sýrsky prezident vyhlásil, že je to neprijateľné, a zdôraznil odhodlanie úplne oslobodiť krajinu od teroristov.

Larídžání odpovedal, že Irán naďalej podporuje úsilie Sýrie v boji proti terorizmu na jej území, a vyslovil presvedčenie, že sýrsky ľud dokáže úplne oslobodiť územia svojho štátu.

Turecko-sýrske napätie

V pondelok turecká armáda v pondelok 101 cieľov sýrskej armády v reakcii na ostreľovanie svojich vojakov v Idlibe. Podľa informácií päť z nich bolo zabitých a päť bolo zranených.

Skôr k podobnému incidentu došlo 3. februára. Uvádzalo sa, že pri ostreľovaní zo strany sýrskej armády bolo zabitých osem tureckých vojakov a civilistov. Podľa tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana sa obeťami tureckej odvetnej akcie stalo 76 sýrskych vojakov.

 

Erdogan predtým uvádzal, že vyzval svojho ruského partnera Vladimira Putina k vyvinutiu tlaku na sýrskeho lídra Bašára Asada, aby sýrske vojská pozastavili svoju ofenzívu v Idlibe a odstúpili od tureckých pozorovacích stanovíšť. V opačnom prípade sa Erdogan vyhrážal vojenskú reakciou.

V roku 2017 dosiahli v Nur-Sultane – Rusko, Turecko a Irán dohodu podľa ktorej v Sýrii vznikli štyri tzv. Deeskalačné zóny. Tri z nich sa v roku 2018 dostali pod kontrolu Damasku. Štvrtá – v provincii Idlib a v častiach susedných provincií Latakia, Hamá a Allepo – doteraz nepodľahla sýrskej vláde. Väčšia časť tohto územia je pod kontrolou teroristov. V septembri 2018 sa Rusko a Turecko v Soči dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v Idlibe, kde je súčasne viac ako tucet rôznych jednotiek.

 

Ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od roku 2011. Na konci roka 2017 bolo vyhlásené víťazstvo nad teroristickou skupinou ISIL v Sýrii a Iraku. V niektorých častiach krajiny pokračujú čistky od militantov. V súčasnej dobe sa dostáva do popredia politické riešenie, obnovenie Sýrie a návrat utečencov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov