© Sputnik / Alexander Shcherbak
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov prehovoril o akciách sýrskej armády v Idlibe

Sýria, 19. februára 2020 (zdroj: Sputnik ) – Činy sýrskej armády v Idlibe sú prirodzeným odvetným opatreniam na odsunutie teroristov od vonkajšieho okraja deeskalačnej zóny. Uviedol to minister zahraničia Ruska Sergej Lavrov.


 

“Vzhľadom k tomu, že teroristi a militanti, ktorí s nimi spolupracujú, sa nechcú vzďaľovať od vonkajšieho obvodu deeskalačnej zóny a pokračujú vo svojich provokatívnych akciách, tak samozrejme ich od tohto okraja odsúvajú s tým, aby boli maximálne ďaleko od tých objektov, ktoré sa snažia zasiahnuť, “povedal Lavrov na tlačovej konferencii po rokovaní s jordánskym ministrom zahraničia v Moskve.

 

Zdôraznil, že tieto akcie sýrskych ozbrojených síl sú reakciou na zjavné porušenie dohôd v Idlibe. “Na rozdiel od niektorých odhadov zároveň zdôrazňujem, že sýrske jednotky tlačía islamských militantov a teroristov nie na cudzom území, ale na vlastnom, a tým obnovujú kontrolu legitímnej vlády Sýrie nad svojou krajinou,” uviedol minister.

 

Lavrov o teroristoch

Minister tiež oznámil, že nikto nikdy nesľúbil teroristom, že sa ich nedotknú v zóne Idlib v Sýrii.

“Nikto teroristom nikdy nesľuboval, že by sa ich v oblasti Idlib nedotkol, prečítajte si dohody medzi prezidentmi RF a Turecka, všetko sa naplní,” dodal.

Lavrov zdôraznil, že Moskva bude aj naďalej spolupracovať s Ankarou ohľadom Idlibu.

 

Okrem toho sa nechal počuť, že Moskva na stretnutie s tureckou delegáciou nepredložila nové požiadavky ohľadom sýrskeho Idlibu.

“Čo sa týka výsledkov rusko-tureckých rozhovorov, ktoré sa konali v Moskve včera a predvčerom (17. – 18. februára, pozn. Red.), Potom áno, nedosiahli konečného výsledku ohľadne toho, ako plniť dohody prezidentov (RF a Turecka, pozn. red) Putina a Erdogana ohľadom Idlibu. Nepredložili sme žiadne nové požiadavky, veríme, že všetko, na čom sa naši vodcovia zhodli, musí byť splnené, “uviedol.

Spolupráca Moskvy a Ankary

Ďalej oznámil, že je Moskva pripravená spolupracovať s Ankarou v Idlibe, okrem iného na najvyššej úrovni. Zatiaľ neexistujú žiadne informácie o príprave stretnutia medzi prezidentmi Ruskej federácie a Turecka, Vladimirom Putinom a Tayyipom Erdoganom.

 

“Samozrejme budeme s našimi tureckými kolegami situáciu preberať, riešiť spôsoby, ako naplniť to, na čom sme sa dohodli, pričom nepôjde o plnenie z hľadiska obnovenia pôvodnej situácie pred rokom a pol, ale o plnení dohody z hľadiska dosiahnutia výsledkov, ktoré som spomenul, “uviedol.

Čo sa týka armády SAR, Lavrov sa nechal počuť, že Rusko v Sýrii podporuje armádu Sýrskej republiky, ktorá odpovedá iba na provokácie. Poznamenal, že sýrske ozbrojené sily, ktoré znovu potvrdzujú svoj záväzok voči pôvodným dohodám o Idlibe, vrátane dohôd o prímerí, “reagujú na neprijateľné provokácie”.

“V tom ich podporujeme,” dodal.

V súlade s dohodami dosiahnutými v máji 2017 počas rokovaní zástupcov Ruska, Iránu a Turecka v Astane (teraz Nur-Sultan) boli v Sýrii vytvorené štyri deeskalačné zóny.

Územia troch z nich sa v roku 2018 dostalo pod kontrolu Damasku. Štvrtá zóna, ktorá sa nachádza v provincii Idlib a častiach susedných provincií Latakia, Hamá a Aleppo, stále nepodlieha vláde republiky. Väčšiny územia sa zmocnili teroristi zo skupiny Džabhat an-Nusrat.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov