©the independent
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Zváža Turecko svojich nevyužitých militantov na grécke hranice?

Turecko, 5. marca 2020 ( AM) – Turecko má veľký problém so svojimi para militantnými skupinami v Sýrii. Vymedzením zóny deeskalácie a stálym tlakom ruskej a sýrskej armády sa zúžil priestor pre teroristov podporovaných Tureckom. Snaha vyviesť ich do Lýbie ako opozičnú armádu proti generálovi Haftarovi stroskotala po prvom bombardovaní letiska kde boli prvé skupiny týchto bojovníkov rýchlo rozprášené a ďalšie transporty skončili.


 

Mladí žoldnieri bez práce sa tak stali bezpečnostným rizikom aj pre samotné Turecko. Prezident Erdogan ak nechce, aby sa mu títo ozbrojenci rozptýlili po krajine musí hľadať náhradné riešenie. Poslednou záchranou môže byť ich rozptýlenie v Európe. Turecký prezident Recep Erdogan v sobotu oznámil, že hranice jeho krajiny s Európou sú otvorené. Na turecko-gréckych hraniciach sa už medzičasom zhromaždili tisícky migrantov. Rozhodnutie Turecka otvoriť hranice, ktoré prvý raz ohlásili vo štvrtok, v Grécku vnímajú ako pokus o nátlak na európske krajiny. Prišlo v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Sýriou.

 

Na sieti sa objavilo viac videí, ktoré naznačujú koordinovanú snahu Turecka vyviesť veľké množstvo mladých mužov na grécke hranice:

Video: Turecké policajné oddiely (modré barety) koordinujú útoky na grécke pohraničné sily v meste Evros:

https://twitter.com/i/status/1235163639520333824

 

Turecká vláda vysiela autobusy plné mladých mužov na grécke hranice. Vyzerá to ako dobre zorganizovaný plán na ohrozenie hraníc medzi Grécka a EÚ. Video natočené pre pár hodinami:

https://twitter.com/i/status/1235205506169528320

 

Ďalšie turecké video ukazuje jednotlivcov so zbraňami vo vojenskej uniforme, na tureckej pôde, usmerňujúc hordy migrantov na grécko-tureckej hranici:

 

Ankara zapojila asi 1 000 policajtov špeciálnych jednotiek, aby zabránila gréckym pohraničníkom vo vytlačeniu utečencov z hraníc na turecké územie, uviedol to vo štvrtok turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Turecko pre zhoršujúcu sa situáciu v sýrskom Idlibe uviedlo, že už nebude schopné zastaviť príliv migrantov a utečencov, a otvorilo svoje hranice s EÚ, po čom sa do Grécka vydali tisícky migrantov.

“Len z Edirne prešlo do Grécka 139 070 utečencov. Grécko sa pokúsilo do Turecka vrátiť 4,9 tisíc utečencov. Aby sa zabránilo vyhosteniu utečencov do Turecka, dorazilo na hranicu asi tisíc príslušníkov špeciálnych jednotiek. 164 utečencov bolo zranených v dôsledku stretov na hraniciach, teraz sú v nemocnici, “povedal Soylu pre NTV.

Správy gréckych orgánov a médií o počte utečencov prichádzajúcich z Turecka do Grécka podľa neho tiež nie sú pravdivé.

1. marca Atény vyjadrili znepokojenie nad prílevom nelegálnych migrantov z Turecka . Orgány považovali situáciu za hrozbu pre národnú bezpečnosť a sľúbili, že prijmú primerané opatrenia. V obavách z prílevu nelegálnych migrantov inštalovali úrady susedného Grécka ostnatý drôt na kontrolných stanovištiach – hranica bola uzavretá z európskej strany.

Na hraniciach ilegálni migranti prespávajú vonku. Bolo hlásených niekoľko stretov s políciou a pokusmi migrantov preraziť hranice, okrem iného použitím Molotovových koktailov. V posledných niekoľkých dňoch migranti už hádzali kamene na grécku pohraničnú stráž a používali aj kovové tyče. Pohraničníci reagovali slzným plynom.

 

Video: Sýrsky rebeli chvália Alláha za to že zostrelili lietadlo, kým nezistili že je to ich vlastné

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov