©syriahr
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýrsky plukovník – dezertér vyhlásil, že USA posielajú ozbrojencov do Idlibu

Sýria, 15. marca 2020 ( Sputnik ) – Sýrske tajné služby zistili, že americkí vojaci posielajú nimi ovládaných ozbrojencov za hranice 55kilometrovej zóny okolo svojej základne v At-Tanfu, v provincii Idlib, aby vykonávali diverzie.


 

Toto vyhlásenie urobil bývalý plukovník sýrskej armády zatknutý za dezerciu Sultan Aid Abdellah Souda. Videozáznam interview s ním poskytli ruským novinárom sýrski vojaci. Plukovníka zadržali vo februári príslušníci vojenskej kontrarozviedky sýrskych ozbrojených síl pri pokuse o návrat na územie kontrolované Damaškom. Povedal, že sa pripojil k ozbrojencom skupiny Magavir as-Saura a absolvoval prípravu pre záškodnícku činnosť pri amerických inštruktoroch. Americkí vojaci im dávali bojové úlohy a pritom dobre platili – sám plukovník poberal mzdu v sume 500 dolárov – na sýrske pomery sú to obrovské peniaze.

 

“Po príprave u amerických inštruktorov nás posielali na východ, k Eufratu, aby sme tam robili diverzie, hlavne na ropných objektoch a na objektoch vládou kontrolovanej infraštruktúry, aby sme zastrašovali obyvateľstvo a spôsobovali im škody. Neviem presne, čo sa Američanom stalo, ale znížili financovanie a povedali, že keď chcete dostávať viac, musíte plniť úlohy za hranicami 55kilometrovej zóny … Časť ozbrojencov bola poslaná do provincie Hasaka, a iní do Idlibu, “povedal bývalý plukovník a podotkol, že v poslednej dobe sa počet teroristov v regióne At-Tanf znížil. Podľa jeho slov, americkí vojenskí inštruktori učili ozbrojencov, medzi ktorými boli aj cudzinci , ako majú zaobchádzať so zbraňami, dobre ich zásobovali a dávali oblečenie, ktoré nosia teroristi.

 

“So zbraňami neboli žiadne problémy: dávali nám ich americkí vojaci. Pričom sa tieto zbrane dovážali cez Saudskú Arábiu a Jordánsko. Tie zbrane boli rôznej výroby – čínske a z krajín NATO. Tie najlepšie boli z členských krajín NATO, “povedal dezertér.

Dezercia sýrskeho plukovníka

Podľa informácie sýrskych špeciálnych služieb Sultan Aid Abdellah Souda dezertoval v roku 2013 kvôli hrozbám jeho rodine zo strany teroristov Islamského štátu a utiekol do táboru Er-Rukban, kde vlastnil internetový obchod a poskytoval miestnym obyvateľom za peniaze prístup na internet. V roku 2016 prijal návrh americkej strany na spoluprácu a slúžil veliteľom oporného bodu Az-Zuveyriya v osade At-Tanf. V decembri roku 2019 bol väznený 58 dní za porušenie zákazu použitia mobilného spojenia, ktorý platí na území americkej vojenskej základne. Potom sa rozhodol opustiť s rodinou At-Tanf.

 

Po zadržaní poskytol údaje o počte vojakov a zbraní na základni At-Tanf, o nezákonných ozbrojených útvaroch dislokovaných na území základne, a tiež súradnice významných objektov. Poskytol tiež informáciu o približnom počte rodín, ktoré sa chcú vrátiť na vládou kontrolované územie.

Článok: Asad: Štáty nepriateľské voči Sýrii naďalej chránia teroristov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov