©sott
Aktuality, Bezpečnosť,

V Sýrii bol zavraždený vplyvný veliteľ Iránskych revolučných gárd. Predtým bojoval proti Islamskému štátu

Sýria, 9. marca 2020 ( Sputnik ) – V piatok bol blízko Damašku zavraždený vysoko postavený iránsky dôstojník Farhad Dabirian. Informovala o tom iránska agentúra Fars. Uvádza sa, že sa s veľkou pravdepodobnosťou jedná o atentát, žiadne bližšie informácie ohľadom zabitia Dabiriana neboli poskytnuté. Pred niekoľkými rokmi sa Farhad Dabirian zúčastnil bojov proti Islamskému štátu v Palmýre.


 

Ako oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), Farhad Dabirian zahynul v piatok. Iránska agentúra Fars informovala, že dotyčný zomrel ako mučeník, však neuviedla žiadnu bližšiu informáciu  ohľadom smrti iránskeho dôstojníka.

 

V Sýrii mal Farhad Dabirian na starosti ochranu šiitskej svätyne Sajjida Zajnab, ktorá sa nachádza južne od hlavného mesta Damašku. Irán vyslal vojakov revolučných gárd do Sýrie s tým, aby zabezpečili podporu vojsk prezidenta Baššára al-Asada. V rámci týchto operácií sa Farhad Dabirian zúčastnil bojov proti teroristickej organizácii Islamský štát v  Palmýre . SOHR považuje zabitie Dabiriana za atentát, aj keď sa zatiaľ nikto neprihlásil k vražde vplyvného iránskeho dôstojníka. Vyššie uvedená organizácia tiež informuje, že Dabirian mal veľmi úzke vzťahy s predsedom libanonskej islamskej politickej strany Hizballáh Hasanom Nasralláhom.

Zabitie generála Sulejmáního

3. januára vykonali USA na pokyn prezidenta Trumpa raketový útok v oblasti bagdadského letiska, ktorého následkom zahynul veliteľ jednotiek Quds generál Kásim Sulejmani a ďalších jedenásť ľudí, vrátane dôstojníkov iránskych revolučných gárd a vysoko postavených činiteľov šiitskej domobrany Iraku.

 

Podľa amerického prezidenta Sulejmani pripravoval útoky na amerických diplomatov a Trump dodal, že je pripravený k ďalším akciám proti Iránu. Vražda vysoko postaveného generála vyvolala novú vlnu napätia na Blízkom východe.

 

Ostreľovanie v Bagdade

5. januára  došlo  v Bagdade v zelenej zóne k ďalšiemu ostreľovaniu. Podľa informácií televíznej stanice Al-Arabíja bolo cieľom útokov americké veľvyslanectvo. V blízkosti komplexu diplomatickej misie dopadlo niekoľko rakiet typu Kaťuša. Jedna z nich pritom explodovala v bezprostrednej blízkosti budovy veľvyslanectva, druhá potom neďaleko kontrolnej hranice pri vjazde do zelenej zóny. O deň skôr takisto došlo k ostreľovaniu v hlavnom meste Iraku, kde v zelenej zóne neďaleko amerického veľvyslanectva explodovali dve rakety. Po výbuchu bola zablokovaná príjazdová cesta k americkému veľvyslanectvo.

V rovnakej dobe bola ostreľovaná aj letecká základňa Balada na severe irackého hlavného mesta, ktorá je okrem iného využívaná aj americkými vojakmi. Na území základne explodovali dve rakety typu Kaťuša. Navyše iracká armáda uviedla, že bolo niekoľko rakiet vypálených aj na centrálne námestie a oblasť Džadríji v  Bagdade. V dôsledku ostreľovania v centre mesta bolo zranených päť osôb.

 

Taktiež neznámi páchatelia v sobotu 4. januára ostreľovali štáb irackých zjednotených síl v provincii Ninive na severe Iraku. Podľa informácií miestnych médií bol mínometmi ostreľovaný komplex vládnych budov neďaleko štábu zjednotených irackých síl, ktorý využívajú aj americkí vojaci. Iracký premiér po zabití generála Sulejmáního vyhlásil trojdňový smútok, ktorý trval od soboty 4. januára.

Článok: Sýrska armáda obkľúčila mesto Sarakib – v kotli ostalo uväznených 1500 teroristov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov