foto: kurdistan24
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzske špeciálne sily ostali ohrozené v Sýrii

Paríž pred niekoľkými dňami oficiálne uznal, že na severe Sýrie pôsobili špeciálne sily francúzskych ozbrojených síl. Zároveň, ako to zistili francúzski novinári, stiahnutie amerických vojsk z tejto oblasti zaskočilo francúzske špeciálne sily. Bol im totiž stopnutý prísun zásob kvôli skutočnosti, že predtým sa tieto dodávky uskutočňovali cez Američanov (ako hlavná súčasť tzv. Koalície). Američania jednoducho odišli.


foto: kurdistan24

Situácia s francúzskymi špeciálnymi silami bez dodávok na severe Sýrie núti nielen francúzskych odborníkov, aby kládli otázky o realite partnerstva v Severoatlantickej aliancii. Spojené štáty opustili územie bez varovania spojencov, francúzske špeciálne jednotky ponechali bez logistickej podpory v severnej Sýrii a zároveň vytvorili francúzom bezpečnostné riziko. Francúzsko totiž podporovalo proti turecké sankcie, predovšetkým zbrojné embargo a turecká armáda sa približuje zo severu, Assadova armáda sa blíži z juhu, Assada ktorého Paríž neustále vyzýval, aby odišiel. Francúzske orgány preto dnes musia evakuovať svoje špeciálne sily a diskutovať o bezpečnosti operácie so svojimi „hlavnými“ spojencami.

Naplno sa prejavila jasná dysfunkcia solidarity NATO. Francúzsko, USA a Turecko sú členmi Severoatlantickej aliancie, ale, ako sa ukázalo, aliancia v krízových situáciách ako celok nefunguje. Ukázalo sa, že rôzni členovia NATO  sa môžu ocitnúť v diametrálnom protiklade v jednom čase a na jednom území.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov