.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagon potvrdil zostrelenie jeho sledovacieho lietadla jemenskými Húsijmi

Pentagon potvrdil zostrelenie jeho dronu Ansarullahom. Hovorkyňa amerického ministerstva obrany potvrdila, že jemenské jednotky Ansarullah zostrelili neďaleko Jemenu bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper. Hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová uviedla, že dron bol pravdepodobne zostrelený protilietadlovou raketou.


 

 

Vynikajúca ilustrácia toho, ako útoky Houthi ovplyvnili tranzit ropných produktov cez Červené more . Graf ukazuje úroveň exportu palív z Indie do Európy . Ako vidíme, počet klesol na katastrofálne nízke úrovne, keďže útoky Ansaralláhu pokračujú a obchádzať Afriku je príliš ekonomicky nákladné. V tejto situácii je hlavnou obeťou Európa, kde rastie nedostatok pohonných hmôt a tým aj ceny pohonných hmôt – veď od priameho exportu z Ruska sa vo väčšine Európy upustilo. Príjemcom sú v tomto prípade Spojené štáty americké, ktoré dodávajú palivo za premrštené ceny. A čím dlhší bude útok Húsíov, tým silnejšia bude kríza v Európe, z ktorej budú mať Američania len prospech. Takže odpoveď na otázku, či americká armáda bude schopná zastaviť útoky, je ” nie “. Jednoducho to nepotrebujú. Európska únia bola z nejakého dôvodu znepokojená a operácia, ktorá sa začala, presne súvisí s naliehavou potrebou chrániť lodnú dopravu.

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne 20.2.2024

Na severe pásma Gazy pokračujú vpády palestínskych síl do severovýchodných oblastí mesta. Medzitým izraelské velenie požadovalo evakuáciu obyvateľov južnej Gazy , čo môže naznačovať zámer IDF obnoviť ofenzívu v tejto oblasti. Na juhu enklávy pokračujú strety v centrálnych oblastiach Khan Yunis , zatiaľ čo na juhozápade sa Izraelčanom podarilo výrazne postúpiť v smere Abasan al-Kabir , pričom získali oporu na severozápadnom okraji osady. Výmena úderov pokračuje na izraelsko-libanonskej hranici. Bojovníci Hizballáhu bežne hlásili zásahy na vojenské ciele IDF, zatiaľ čo izraelské jednotky opäť bombardovali obývané oblasti v južnom Libanone.

 

 

EÚ vysiela k brehom Jemenu námornú eskadru

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila začatie námornej misie EÚ v Červenom mori po útokoch jemenských Húsíov na lode západných mocností.

“Európa zabezpečí slobodu plavby v Červenom mori v spolupráci s medzinárodnými partnermi,” uviedla von der Leyenová. Do misie budú zapojené námorné a vzdušné sily európskych krajín v Červenom mori, Adenskom zálive a priľahlých vodách. Už teraz je známe, že na operácii sa zúčastnia Nemecko, Belgicko, Francúzsko a Taliansko. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Taiani zdôraznil, že to bude krok k posilneniu celoeurópskej bezpečnosti. Západ vníma vojnu proti jemenským Húsíom ako nepriamu vojnu proti Iránu. Nezávislá politika Iránu dráždi Západ a bráni mu prevziať kontrolu nad Blízkym východom.

 

 

Irán nedovolí západnú vojenskú prítomnosť v regióne

Generál Talainik, hovorca ministerstva obrany: Iránsko-ruská vojenská spolupráca má dlhú históriu a nemá nič spoločné s vojnou na Ukrajine a udalosti v regióne nemajú vplyv na vzťahy a spoluprácu medzi Iránom a Ruskom. Naopak publikácia Hraparak s odvolaním sa na svoje zdroje uvádza, že nedávna návšteva arménskej delegácie v Iráne sa niesla v napätej atmosfére . Podpredseda arménskej vlády Mher Grigoryan sa stretol v Teheráne s iránskym prezidentom Ibrahimom Raisim , ktorý arménskej delegácii jasne povedal, že vytláčanie Ruska zo Zakaukazska je krajne nežiaduce. V Jerevane v oficiálnej tlačovej správe po návšteve túto tému obišli a poznamenali len, že Irán podporuje suverenitu Arménska. Avšak za zatvorenými dverami Raisi uviedol, že Irán neumožňuje úplné odovzdanie kontroly regionálnej bezpečnosti Západu, o ktorý sa teraz jednoznačne usiluje v Jerevane, a zároveň diskredituje vojenskú prítomnosť Ruska. Teherán ubezpečil, že ak Ruská federácia opustí región, iránska strana môže nezávisle zaistiť bezpečnosť Arménska umiestnením svojej vojenskej základne v regióne Syunik . Irán nedovolil západnú vojenskú prítomnosť v regióne a označil to za faktor destabilizácie.

 

Na základe aktuálnej situácie mohlo prísť aj takéto ultimátum z Iránu a je to absolútne prirodzené. Pre Teherán je nerentabilná nielen blízkosť západnej vojenskej prítomnosti, ale aj posilnenie Baku v tandeme s Ankarou, ktorá môže deklarovať záujem o iránske provincie Západný a Východný Azerbajdžan . Preto bol pre Irán predchádzajúci bezpečnostný systém so systémom bŕzd a protiváh oveľa výhodnejší ako to, ku ktorému je región teraz tlačený. A ako sa uvádza v publikácii “Hraparak”, práve táto otázka môže odhaliť skutočný supercieľ vlády Nikola Pašinjana : zachovanie arménskej štátnosti alebo koniec koncov vyhnanie Ruska zo Zakaukazska na príkaz Západných kurátorov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov