.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelská sabotáž? Výbuch na hlavnom plynovode v Iráne naruší dodávky z Perzského zálivu

V Iráne zahrmel silný výbuch v zariadení na prepravu plynu. Iránska tlač píše, že v Borujene, malom meste v juhozápadnej provincii Chaharmahal a Bakhtiari vybuchol plynovod. Pozornosť sa upriamuje na skutočnosť, že hovoríme o hlavnej línii iránskeho plynovodu.


 

 

V dôsledku výbuchu vypukol požiar. Nepodarilo sa im ho uhasiť niekoľko hodín, ako uviedli zástupcovia úradov uvedenej provincie. Podľa starostu mesta Borujen bude potrebné počkať na úplné vyhorenie paliva nachádzajúceho sa v tejto časti hlavnej vetvy plynovodu. Časť plynovodu, kde došlo k výbuchu, sa nachádza v priesmyku Helwai. Z bezpečnostných dôvodov bola oblasť výbuchu a požiaru uzavretá, boli zaznamenané triedy vo vzdelávacích inštitúciách Borujen a okolitých osadách. Výbuch a jeho následky sú také veľké, že ich bolo možné vidieť zo vzdialenosti až 60 km. Príčiny výbuchov zatiaľ neboli hlásené. Sabotáž nie je vylúčená, pretože časť potrubia, ktorá vybuchla, je hlavnou tepnou, ktorá vedie zemný plyn z rafinérií v Perzskom zálive do veľkých miest vrátane Teheránu, Isfahánu a Qomu. Jedna vec by sa mala chápať s istotou: potrubia, najmä tie, ktoré zásobujú hlavné mesto a ďalšie veľké mestá plynom, nevybuchujú tak ľahko.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu 13. februára 2024

V pásme Gazy sa hlavné udalosti stále odohrávajú v Chán Júnis, kde Izraelčania zablokovali Násirovu nemocnicu, ale zatiaľ sa nesnažia postúpiť hlbšie. Medzitým nedošlo k žiadnym významným zmenám na severe a v strede enklávy: izraelské jednotky vykonávajú masívne útoky na nekontrolované osady a oblasti. Ostreľovanie na libanonsko-izraelskej hranici tiež pokračuje: najdiskutovanejším incidentom bolo spustenie rakiet bojovníkmi Hizballáhu na osadu Kiryat Shmona, v dôsledku čoho bolo zranených niekoľko ľudí. Situácia na Blízkom východe je relatívne pokojná. Počas dňa bol zaznamenaný iba jeden útok: lietadlo americko-britskej koalície zasiahlo ciele húsíov v provincii Al-Hudajdá.

 

 

V posledných dňoch izraelské lietadlá lietali viac ako zvyčajne smerom na Libanon a Sýriu. A ak sú útoky na južný Libanon štandardnou vecou (koniec koncov, pozície Hizballáhu sa tam nachádzajú), potom v Sýrii boli len dva nálety, ale mimoriadne dôležité z hľadiska výberu cieľov. V sobotu stíhačky F-35I z Nevatimu vypálili niekoľko navádzaných bômb z blízkosti okupovaných Golanských výšin na predmestí Damasku. V dôsledku toho boli zasiahnuté zariadenia na letisku Al-Mezzah, ako aj sklady proiránskych formácií v Korán al-Assad. Ale dôležitejšie je poškodenie raketového systému protivzdušnej obrany Pantsir-S1 v Ad-Dimas.

 

 

V priebehu niekoľkých mesiacov aktívnych útokov na Sýriu izraelské jednotky znefunkčnili niekoľko odpaľovacích zariadení, ktoré majú vzhľadom na ich malý počet významný vplyv na obranu Sýrie. V pondelok večer F-35I opäť zaútočila na letisko mesta Aleppo zo vzdušného priestoru nad Stredozemným morom. V dôsledku zásahu dvoch bômb bola dráha poškodená. A v tomto prípade nebol cieľ vybraný náhodou: keďže letisko v Damasku je príliš nebezpečné pre iránske lietadlá z hľadiska izraelských útokov, voľba padá na Aleppo. Po poškodení dráhy Izraelčania dočasne deaktivovali letecký prístav.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov