.
Aktuality, Bezpečnosť,

Paul Craig Roberts: Budeme mať veľké šťastie, ak sa vyhneme útoku USA na Irán

Redakcia GEOFOR-u požiadala Paula Craiga Robertsa, predsedu Inštitútu pre politickú ekonómiu (USA), doktora ekonomických vied a náboženský ministra financií v Reaganovej administratíve, aby zhodnotil vyhliadky konfrontácie medzi Izraelom a Hamasom, pravdepodobnosť vojny medzi USA a Iránom, ako aj budúcnosť BRICS a ústavnú krízu v Spojených štátoch


 

GEOFOR: Vo svojich publikáciách poukazujete na potrebu zmluvy o vzájomnej obrane medzi Ruskom, Čínou a Iránom. Aké praktické výhody vidíte v takomto spojenectve? Možnosť zabrániť úderu USA na Irán, či už priamo alebo s pomocou Izraela? A nakoľko reálne vidíte trojstranné spojenectvo v súčasných podmienkach?

Roberts: Konflikt medzi Izraelom a Hamasom sa už rozšíril na konfrontáciu Izraela proti Hamasu a Hizballáhu, na americko-britskú konfrontáciu proti Húsíom a teraz, po útoku na americkú základňu v Jordánsku, na možnosť útoku Spojených štátov na Irán alebo iránskych predstaviteľov. Budeme mať veľké šťastie, ak sa vyhneme útoku USA na Irán. Izrael, ktorý má mimoriadny vplyv na blízkovýchodnú politiku Washingtonu, už roky tlačí na Washington, aby tento krok urobil. Takýto útok má podporu väčšiny amerického Kongresu a horlivo si ho želajú izraelskí neokonzervatívni spojenci, ako napríklad Victoria Nulandová, ktorí zastávajú vplyvné pozície v americkej vláde.

 

Musel by sa stať zázrak, aby útok na Irán neviedol k veľkej vojne, od ktorej by Rusko a Čína nemohli zostať bokom. Zmluva o vzájomnej obrane, ktorú ohlásili Rusko, Čína a Irán a ktorej uzavretie považujem za nevyhnutné, takémuto útoku zabráni. USA, Izrael a NATO nemajú kapacitu viesť vojnu proti trom silným štátom. Bez takéhoto spojenectva odhodlanie Izraela a jeho neokonzervatívnych spojencov vo Washingtone rozšíriť hranice Izraela tým, že ukončia finančnú a vojenskú podporu Teheránu pre Hizballáh a Húsíov, povedie k úderu proti Iránu. To chcú všetci vo Washingtone okrem americkej armády, ale nebude to armáda, kto prijme rozhodnutie.

 

GEOFOR: Aká je vaša predstava o bilaterálnej komplexnej rusko-iránskej zmluve, ktorá bude samozrejme zahŕňať aj obrannú zložku. Možno ju považovať za krok smerom, o ktorom sme hovorili? Je možné, aby sa k nej pripojila aj Čína?

Roberts: Otázka, ktorú ste nastolili, je, či by táto zmluva medzi Ruskom a Iránom bola v súlade so súčasnou vojenskou a politickou situáciou. O tom veľa neviem. V anglicky písaných ruských spravodajských službách, ako sú RT a Sputnik, som nevidel žiadny jeho opis. Žiadnu diskusiu o pakte som nevidel ani v alternatívnych médiách. Bol tento pakt uzavretý? Má obrannú zložku, alebo je len naznačená? Podľa všetkého bol pakt oznámený skôr, ako bol uzavretý a vstúpil do platnosti, a to by mohlo byť pre USA podnetom, aby teraz udreli na Irán. Pakt nevzbudil dostatočnú pozornosť na to, aby útok USA na Irán vyzeral ako neuvážená a bezohľadná politika.

 

V USA sa nevedie zahraničnopolitická diskusia o pakte ani o jeho význame. Inými slovami, ide o ďalšiu Putinovu nenápadnú reakciu, ktorá naznačuje, že v skutočnosti nejde o nič hrozivé. Lenže tentoraz sa nebude čakať osem rokov, ako to bolo v prípade dohôd z Minska. Putin nemá čas na pomalé kroky. Podľa môjho názoru je naliehavo potrebná dobre zverejnená spoločná tlačová konferencia Putina, Si Ťin-pchinga a iránskeho vodcu o tom, že zmluva o vzájomnej obrane platí a že útok na jedného je útokom na všetkých. Takéto preventívne opatrenie by zastavilo kroky USA a Izraela na rozšírenie vojny. Pýtate sa na Čínu, ktorej vláda uprednostňuje slová pred činmi. Pri sledovaní Washingtonu, ako mieša taiwanský hrniec, by si mal Si Ťin-pching uvedomiť, že USA opúšťajú politiku “jednej Číny”, ktorú ohlásili v roku 1979, rovnako ako Washington opustil sľub daný Gorbačovovi, že “NATO sa nepohne ani o centimeter na východ”. Zahraničnou politikou washingtonských neokonzervatívcov je americká hegemónia. Jediná vec, ktorá by mohla túto politiku zdiskreditovať a urobiť ju príliš smiešnou na to, aby pokračovala, je toľko medializované verejné oznámenie o zmluve o vzájomnej obrane medzi Ruskom, Čínou a Iránom. Multipolárny svet, o ktorom Putin neustále hovorí, sa bez takejto zmluvy nemôže uskutočniť.

 

 

GEOFOR: V poslednom čase sú čoraz častejšie na programe dňa rozsiahle aliancie. V tejto súvislosti nám nedá nespýtať sa, ako hodnotíte vyhliadky BRICS, najmä preto, že počet jeho členov sa od tohto roku výrazne zvýšil a, súdiac podľa viacerých správ, v roku 2024 môžeme opäť počuť o pravdepodobnom vstupe nových členov. Akou veľkou ranou pre organizáciu bolo rozhodnutie Argentíny nevstúpiť do BRICS po nástupe Javiera Mileia k moci? Bude BRICS schopný konkurovať skupine G20?

Roberts: Rozhodnutie Argentíny nijako neovplyvní BRICS. Netvrdím, že sa to týka Argentíny, ale Rusko by si malo uvedomiť, že väčšina vlád je skorumpovaná a že Washington zaplatí úradníkom, aby sa nepripojili k BRICS. BRICS je Ruskom vedený pokus krajín dostať sa spod kontroly Washingtonu v ich hospodárskej a zahraničnej politike. Krajiny EÚ sa dostali pod kontrolu Washingtonu. Krajiny Južnej Ameriky a Afriky sa kvôli korupcii svojich politikov predali Washingtonu za peniaze, a tak sa vyhli sankciám a prevratom. Skutočnou otázkou je, ako dlho si Washington dokáže všetkých kupovať. Podplácanie vlád zo strany Washingtonu musí BRICS ukončiť vytvorením alternatívneho finančného mechanizmu pre medzinárodný obchod, ktorý by nebol vykorisťovateľský. Úspech BRICS závisí od toho, či Rusko a Čína budú aktívne brániť Washingtonu v rozpútaní nových vojen. Nemá zmysel, aby dve silné krajiny prenechali iniciatívu v rukách Washingtonu.

 

 

GEOFOR: A tradične nemôžeme ignorovať Spojené štáty, kde sa po udalostiach v Texase zrejme zintenzívnil volebný boj. K akým dôsledkom môžu podľa vás takéto udalosti viesť?

Roberts: “Prezident” Joe Biden, ktorý je pri moci len vďaka volebnému podvodu, sa dopustil zrady Spojených štátov amerických. Mal by byť za ňu zatknutý a súdený. Ústava Spojených štátov vyžaduje, aby Biden chránil hranice Spojených štátov. Namiesto toho dôsledne pracoval na zmarení ochrany hraníc a nechal hranice dokorán otvorené pre milióny prisťahovaleckých útočníkov, ktorých počet sa podľa posledných údajov pohybuje okolo 22 miliónov.

 

Článok IV oddiel 4 Ústavy USA vyžaduje, aby federálna vláda chránila každý štát pred inváziou. Bidenov režim to tvrdohlavo odmieta. Namiesto toho napomáha a podporuje prisťahovaleckých invázorov, ktorí zaplavujú Texas a ďalšie štáty. Bidenov režim bezpochyby porušil zmluvu medzi federálnou vládou a vládou jednotlivých štátov. Biden otvorene vyprovokoval občiansku vojnu tým, že zopakoval porušenie ústavnej zmluvy medzi federálnou vládou a štátmi Abrahámom Lincolnom. Zatiaľ čo Lincoln sa zameral len na južné štáty, Biden porušil svoju zodpovednosť voči všetkým štátom.

 

V rámci Bidenovej politiky otvorených hraníc dokonca aj “modré mestá” ako Denver volajú o pomoc proti prisťahovaleckým nájazdníkom, ktorým pomáha federálna vláda. V reakcii na odmietnutie federálnej vlády brániť americké hranice podnikol guvernér Texasu Greg Abbott kroky na obranu svojho štátu. Podporilo ho ďalších dvadsaťpäť guvernérov, pričom niektorí z nich ponúkli vyslanie svojej Národnej gardy. Je možné, že demokrati obvinia Texas zo “vzbury”, čo im umožní federalizovať texaskú národnú gardu a dostať štát pod federálnu politickú kontrolu.

 

Inými slovami, aby bolo jasné, zradcovský Bidenov režim sa pevne a úplne spojil so zahraničnými útočníkmi proti americkým občanom. Takáto očividná zrada je úplným dôkazom toho, že skutočným nepriateľom amerického ľudu je Washington. Americký ľud je však bezmocný. Nemajú k dispozícii žiadne médiá, ktoré by vládu hnali k zodpovednosti. Trpia továrňou na lži, ktorá poskytuje dezinformácie na podporu oficiálnych príbehov, ktoré slúžia len agende vládnucej elity. S Amerikou sa deje to, že demokrati a liberálni intelektuáli vytvárajú z ústavnej republiky tyraniu, v ktorej ľudia nemajú žiadne slovo. Bezohľadná neokonzervatívna politika americkej hegemónie tak nemá žiadne domáce obmedzenia. Práve neokonzervatívna hegemonistická politika ešte väčšej agresie a vyhýbania sa “angažovanosti” Ruska, Číny a Iránu vedie k jadrovému Armagedonu. Pokiaľ nebudú existovať žiadne prekážky pre agresiu Washingtonu, bude pokračovať.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov