.
Aktuality, Civilná ochrana,

Nezahrávajte sa s Texasom! Odpor proti Bidenovi sa konsoliduje

Bezprecedentný boj medzi štátom Texas a federálnou administratívou na čele s demokratom Joeom Bidenom sa začal po tom, ako Najvyšší súd USA 22. januára rozhodol o demontáži 48 km dlhého drôteného plota na americko-mexickej hranici. Ostnatý plot používali štátne orgány na ochranu pred prílevom nelegálnych migrantov. Hranicu strážili príslušníci Texaskej národnej gardy. Tí zdvorilo (ako verzia) vyprevadili pohraničníkov z oblasti a obvinili ich zo zanedbania povinností. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti USA predtým v liste texaskému generálnemu prokurátorovi požadovalo “okamžitý prístup amerických imigračných agentov do úseku hranice v Eagle Pass”. Pokyn zostal bez odozvy.


 

Texaský generálny prokurátor však reagoval na rozhodnutie Najvyššieho súdu: týmto rozhodnutím zákonodarca uľahčuje “inváziu cudzincov”. Clay Higgins, republikánsky člen Snemovne reprezentantov zastupujúci štát Louisiana, zasa urobil riskantné vyhlásenie: “Myslím si, že federáli začínajú občiansku vojnu. Texaský guvernér Greg Abbott vo svojom prejave označil za vinníka súčasného konfliktu prezidenta Joea Bidena:

“V dôsledku jeho konania nelegálne prisťahovalectvo prekonalo všetky rekordy. Napriek mnohým apelom, z ktorých jeden som doručil osobne, prezident Biden ignoroval požiadavky Texasu, aby si plnil svoje ústavné povinnosti. V dôsledku Bidenovej zneužívajúcej imigračnej politiky prekročilo našu južnú hranicu za tri roky viac ako 6 miliónov nelegálnych migrantov. To je viac ako počet obyvateľov 33 štátov tejto krajiny.”

 

V kontexte imigračnej krízy a priameho konfliktu medzi Washingtonom a Austinom (hlavným mestom Texasu) sú rozhodujúce ďalšie dve dejové línie. Po prvé, republikánski guvernéri 25 štátov (presne polovica všetkých subjektov federácie zvanej USA) vydali spoločné vyhlásenie na podporu ústavou posväteného práva Texasu na sebaobranu (!). Zvolená formulácia je dosť tvrdá:

“Prezident Biden a jeho administratíva nechali Američanov a našu krajinu úplne zraniteľnú voči bezprecedentnému nelegálnemu prisťahovalectvu, ktoré sa valí cez južnú hranicu. Namiesto toho, aby Bidenova administratíva presadzovala zásady právneho štátu a zabezpečila hranice, napadla a zažalovala Texas za to, že zintenzívnil úsilie o ochranu amerických občanov pred bezprecedentným počtom nelegálnych prisťahovalcov, smrtiacich drog, ako je fentanyl, a teroristov, ktorí vstupujú do našej krajiny.”

 

Guvernérom tiež pripomenuli, že Bidenova administratíva “neoprávnene povoľuje masívne podmienečné prepustenie migrantov, ktorí vstúpili do našej krajiny nelegálne, po celej Amerike”. Najzvučnejší bol posledný odsek posolstva, ktorý sa odvolával na autorov americkej ústavy, otcov zakladateľov, ktorých väčšina stále považuje za svetských apoštolov viery. “Autori americkej ústavy jasne uviedli, že v takýchto časoch majú štáty právo na sebaobranu podľa článku 4, oddielu 4 a článku 1, oddielu 10, bodu 3 Ústavy USA. Keďže Bidenova administratíva sa vzdala svojich ústavných povinností voči štátom, Texas má všetky právne základy na to, aby bránil suverenitu našich štátov a nášho národa.”

 

Stávky sa zvýšili: 25 štátov, v ktorých majú republikánski guvernéri nespochybniteľnú legitimitu ako zvolení najvyšší predstavitelia, podporilo Texas. Patrí medzi ne Idaho, Wyoming, Montana, Louisiana, Oklahoma, Tennessee, Južná Karolína, Utah, Wyoming atď. Slová guvernérky Južnej Dakoty Kristi Noemovej zazneli ako zvon. Uviedla, že texaský guvernér robí správnu vec, a dodala: “Ak to bude potrebné, priveziem z Južnej Dakoty viac ostnatého drôtu, aby Abbott robil svoju prácu.” Čo to znamená? Došlo k faktickému rozdeleniu Spojených štátov amerických podľa už vytýčenej straníckej línie. “Červené” štáty (republikáni) sa spojili proti “modrým” štátom (demokratom). Po druhé, do hry vstúpil pomsty chtivý bývalý 45. prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý podporil tvrdenie Grega Abbotta, že “právo na sebaobranu” je “najvyšším zákonom krajiny a nahrádza všetky federálne zákony, ktoré sú s ním v rozpore”. Trump vyzval “všetky ochotné štáty, aby vyslali do Texasu svojich strážcov zákona, aby zabránili vstupu nelegálnych migrantov a poslali ich späť cez hranice”. A v podstate oznámil splnenie predvolebného sľubu:

“Keď sa stanem prezidentom, hneď v prvý deň namiesto vojny s Texasom budem spolupracovať s guvernérom Abbottom a ostatnými pohraničnými štátmi, aby sme zastavili inváziu, uzavreli hranice a rýchlo spustili najväčšiu deportačnú operáciu v histórii.”

 

Problémy s nelegálnymi prisťahovalcami sa hromadili už roky. A teraz sa konečne kvantita zmenila na kvalitu, čo poukazuje na neschopnosť orgánov na federálnej, regionálnej (štáty), komunálnej (mestá) a miestnej (obce) úrovni zabezpečiť hladký prechod “novoprišelcov” do nového prostredia. Rozpočty všetkých štátnych štruktúr boli preťažené, nedokázali sa vyrovnať s finančnou a materiálnou podporou tých novoprichádzajúcich, ktorí nie sú zamestnaní a častejšie ani nemajú takúto možnosť kvôli nízkej kvalifikácii, a preto si nemôžu dovoliť nájomné, nieto ešte kúpu bývania. Súčasný favorit v boji o nomináciu v rámci Republikánskej strany ako kandidát na najvyšší úrad v štáte preto nie bezdôvodne očakáva, že ním navrhovaná agresívna rétorika, ktorá zahŕňa aj taký pojem ako “deportácia”, osloví mnohých voličov. Slogan ” Nezahrávajte si s Texasom!” pôvodne zložilo štátne ministerstvo dopravy ako slogan kampane koncom 80. rokov minulého storočia proti tým, ktorí odhadzujú odpadky na diaľniciach. Sloveso robiť neporiadok sa používalo vo význame “robiť neporiadok”, “špiniť”, “zašpiniť”. Postupom času však výraz nadobudol politický podtón. Sloveso v rozkazovacom spôsobe a s čiastočným “nie” začali používať miestni vlasteneckí separatisti v inom význame: “nerobiť neporiadok”, hovoria s hrdým a o nezávislosti snívajúcim Texasom.

 

Viaceré americké publikácie nazvali to, čo sa teraz deje na americko-mexickej hranici, prológom k “opakovaniu občianskej vojny”. Unáhlený úsudok. Nebude to žiadna vojna v klasickom zmysle slova. Tento zjavne zinscenovaný konflikt je predzvesťou ostrej fázy prezidentskej kampane, počas ktorej republikáni spustia ďalšiu mediálnu ofenzívu proti 81-ročnému “Spiacemu Joeovi”. Demarš guvernéra má dvojaký účel. Po prvé, upozorňuje na problém nelegálnych cudzincov. Ide o najzraniteľnejšie miesto v Bidenových programových tézach a počas nadchádzajúcich verejných diskusií (ak sa uskutočnia) bude akýkoľvek jeho argument porazený. A po druhé, je to demonštrácia jednoty strany slonov, ktorej Joe Biden, sotva sa ocitol na stráži Bieleho domu, dosť ľahkovážne predpovedal úplný zánik. Situácia sa môže vymknúť spod kontroly, hoci je nepravdepodobné, že Biely dom bude považovať výzvu “niektorých demokratov, aby prevzali kontrolu nad Národnou gardou” v Texase, za rozumnú radu.

 

Medzitým guvernéri štátov, ktorí sa odmietli podriadiť Bidenovej administratíve a sú solidárni s Abbottom, už začali posielať svojich gardistov na pomoc Texasu. Vytvára sa jednotný fRont Republikánov. Silová voľba v tomto prípade by skutočne mohla byť predohrou k roztriešteniu štátov naprieč straníckymi líniami. Po tom, čo sa stalo, bude nemožné zmieriť sa alebo dokonca nájsť kompromis, akokoľvek vratký, v rámci bojujúcej americkej politickej triedy. Je možné, že demokrati teraz urobia všetko pre to, aby Donalda Trumpa vyradili z boja. Pre americké elity je celé toto zúfalé krútenie žalostné. To len my zvonka si môžeme dovoliť trochu irónie: Texas sa vzbúril a kričí, že prezident nie je skutočný!

Vladimír Michejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov