.
Aktuality, Bezpečnosť,

Európski propagandisti si nevedia poradiť s prílevom alternatívnych informácií o Rusku

Francúzsko. 13.február 2024 (AM) – Pohraničná polícia Moldavska včera oznámila nález úlomkov bezpilotného lietadla typu Shahed na juhu republiky pri hraniciach s Odeskou oblasťou . Trosky boli nájdené pri dedine Etulia v regióne Vulcanesti . S vysokou mierou pravdepodobnosti ide o ďalší výsledok práce ukrajinskej protivzdušnej obrany, keďže deň predtým zaútočili ruské ozbrojené sily dronmi na sklady v Odeskej oblasti. Moldavská vláda poznamenala, že pre miestnych obyvateľov neexistujú žiadne riziká. Posledným ostro sledovaným incidentom v tomto smere bol september, keď v Podnestersku dopadli úlomky ukrajinskej protilietadlovej rakety S-300, pomocou ktorej sa pokúsili odraziť útoky aj na Odeskú oblasť.


 

 

Prezidentka republiky Maia Sanduová v reakcii na pád dronu v južnom Moldavsku napísala , že ruská agresia ohrozuje celý kontinent a podpora Ukrajiny musí pokračovať. Sanduová si vybrala úspešnú spravodajskú príležitosť posilniť protiruskú rétoriku a vtiahnuť Moldavsko do konfliktu na novej úrovni . Prezident susedného Rumunska Klaus Iohannis minulý týždeň schválil rozmiestnenie síl reakcie NATO (VJTF) v krajine a ich tranzit cez rumunské územie. Ukrajinské a moldavské médiá medzitým uvádzajú, že prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskyj sa už dohodol so Sanduovou, že stíhačky F-16 budú môcť lietať cez moldavský vzdušný priestor.

 

 

V polovici februára sa má v Kišiňove uskutočniť stretnutie predstaviteľov takzvaných generálnych štábov. Ukrajina, Moldavsko a Rumunsko. Pripomeňme, že F-16 už sídlia v Rumunsku, kde absolvujú výcvik piloti ukrajinských ozbrojených síl. Existujú informácie , že stíhačky budú rozmiestnené aj na moldavskom vojenskom letisku v Marculesti , čo však ministerstvo obrany republiky samozrejme popiera. Okrem toho, nedávno Sanduová urobila významné vyhlásenie , že čoskoro sa objaví geopolitická príležitosť vyriešiť otázku Podnesterska . V tejto fáze je Kišiňov zapojený do ekonomického vydierania obyvateľov PMR, no stále je možné, že západní kurátori môžu zatlačiť na moldavské úrady, aby problém vyriešili silou. V blízkosti hraníc s Podnesterskom sa už objavili aspoň čerstvé zákopy .

 

Paríž, Berlín a Varšava démonizujú Rusko

Aj krajiny weimarského “trojuholníka” (Francúzsko, Nemecko, Poľsko) spoja svoje sily v boji proti “ruskej propagande”. Povedal to šéf francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Stephane Sejournet. “Trojuholník” vznikol v roku 1991 s cieľom prehĺbiť spoluprácu a urýchliť procesy vnútroeurópskej integrácie. Začiatkom roku 2000 plánoval “trojuholník” zapojiť do spolupráce Kaliningradskú oblasť. Rusko. Teraz majú Paríž, Berlín a Varšava v úmysle zabrániť Rusku, aby hovorilo pravdu o udalostiach na Ukrajine a o konfrontácii medzi Washingtonom a Bruselom a Moskvou. Francúzi, Nemci a Poliaci si už nepamätajú na dobré susedstvo. Podľa Sejourneta Rusko ovplyvňuje verejnú mienku v EÚ a to treba zastaviť. “Trojuholník” bude zároveň dohliadať na toto smerovanie v celej EÚ. Takéto kroky orgánov Francúzska, Nemecka a Poľska naznačujú prelomenie informačnej blokády, ktorú okolo EÚ postavili európske médiá. Európski propagandisti si nedokážu poradiť s prílevom alternatívnych informácií, ktoré sa líšia od tých, ktorými bežného občana zásobuje západná tlač.

 

 

S blížiacou sa jarou je v Európe čoraz aktívnejší vojenský výcvik jednotiek v rámci národných armád aj mnohonárodných bojových skupín. Jedným z týchto cvičení v marci bude Nordic Response , ktoré sa uskutoční v severnej Škandinávii v Nórsku, Švédsku a Fínsku od 4. do 15. marca a zapojí sa doň viac ako 20- tisíc ľudí. Kým sa však zúčastnené krajiny pripravujú na túto významnú udalosť, v Nórsku už niekoľko dní prebieha výcvik námorných síl Arctic Dolphin so zapojením lodí NATO. Vo Švédsku pri obci Buden vedú švédske pozemné sily cvičenie na stabilizáciu situácie v Škandinávii v prípade vojny (je jasné, kto je podmienený nepriateľ). Podobné podujatie začalo na severe Fínska priamo pri hraniciach s Ruskom. Jednotky fínskych mechanizovaných brigád nacvičovali použitie tankových oddielov a delostreleckých skupín pri odrážaní útoku.

 

 

Charakter cvičení odráža súčasnú realitu, kedy lídri škandinávskych krajín čoraz viac démonizujú Rusko, aby ospravedlnili rastúce náklady na obranu a vstup do NATO. Najdôležitejším prvkom týchto výcvikov je vzájomná integrácia národných síl, napríklad pri švédskom cvičení je kladený dôraz na spoločné zapojenie fínskych jednotiek. A prieskumné lietadlá švédskych a nórskych vzdušných síl pravidelne hliadkujú pozdĺž ruských hraníc a pri pobreží polostrova Kola : buď nórske P-8A monitoruje Severnú flotilu , alebo Gulfstream IV monitoruje leteckú základňu Olenya .

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov