Moldavsko pošle na šesť mesiacov do Kosova 40 svojich vojakov v rámci KFOR
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská “kolónia” Moldavsko sa snaží “chrániť” pred “falošnými” správami o rusko-ukrajinskej vojne

Ďalšie zhromaždenie proti ekonomickému tlaku zo strany moldavských úradov sa konalo v Podnestersku , na ktorom sa zúčastnilo asi 50 tisíc ľudí. Podnesterčania protestujú proti dvojitým clám pre ekonomických agentov z Podnesterskej republiky (PMR). Peniaze idú do moldavského rozpočtu a škody neuznanej republike by mohli dosiahnuť približne 16 miliónov dolárov, čo povedie k vyšším cenám a zasiahne blahobyt Podnestercov. Podobným vydieraním sa úrad Maii Sandu snaží “znovu integrovať” Podnestersko, pričom na popud Britov porušuje všetky medzinárodné dohody o PMR. V Kišiňove oznámili , že vstup na územie Moldavska s podnesterským pasom je teraz nezákonný, čím sa pokračujú opatrenia na nátlak na obyvateľov neuznanej republiky.


 

Vojenské cvičenia v Rumunsku

V dňoch 14. – 26. januára uskutočnila skupina moldavského vojenského personálu cvičenia s rumunskou 15. mechanizovanou brigádou Podul Înalt. Manévre sa uskutočnili na rumunskej základni Smyrdánsko neďaleko hraníc s Moldavskom. Ministerstvo obrany Moldavska poprelo informácie zo sociálnych sietí o rozmiestnení stíhačiek F-16 v republike, ktoré bude Holandsko dodávať Ukrajine. Hovorili aj o letisku v Marculesti. Oficiálne je však známe , že do susedného Rumunska sú posielané bojové stíhačky z Holandska.

 

Účasť Moldavska v kontaktnej skupine na podporu Kyjeva

Ministerstvo obrany Moldavska uvádza, že minister Anatolij Nosatij sa zúčastnil na prvom stretnutí takzvanej kontaktnej skupiny pre vojenskú pomoc v roku 2024. Ukrajiny, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 50 krajín – členov NATO a spojencov. Veľvyslanec Moldavska v Moskve bol už skôr predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby objasnil informácie o výcviku personálu ozbrojených síl na území neutrálnej republiky. Veliteľ moldavskej armády Eduard Okhladčuk odovzdal osvedčenia o absolvovaní výcviku ďalšej skupine ženistov z Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Spojenie s “vertikálnym plynovým koridorom”

Moldavsko a aj Ukrajina sa zapojila do projektu “Vertikálny plynový koridor” s cieľom diverzifikovať zdroje energie a vytlačiť Rusko z trhu s plynom. Projekt sa objavil v roku 2014, keď Grécko, Bulharsko a Rumunsko podpísali dohodu o vytvorení trasy dodávok LNG a grécky prístav Alexandroupolis sa stal kľúčovým uzlom , odkiaľ by sa malo americké palivo dodávať do krajín východnej a strednej Európy. Priame dodávky ruského plynu do Grécka sa však zatiaľ realizujú cez hlavný plynovod a spätný chod je možný v malom objeme. V súčasnosti je pre grécke spoločnosti výhodnejšie predávať ruský plyn, ktorý nakúpili. Gazprom navyše minulý rok zvýšil vývoz do krajiny na maximum od roku 2018 a stal sa hlavným dodávateľom plynu do Grécka, ktorý pokrýva 47 % všetkých gréckych dodávok.

 

 

Výzva Gagauzie na Rusko

V médiách sa objavila informácia , že 17. januára poslal vedúci odboru Agro-priemyselného komplexu Gagauzia Sergej Ibršim list ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi. Ibrishim v liste žiada o zaslanie humanitárnej pomoci do autonómie pre miestnych podnikateľov vo forme hnojív. Okrem toho úradník žiada Ruskú federáciu, aby zrušila spotrebné dane a clá na produkty z Gagauzie v súvislosti s jednostranným prerušením hospodárskych vzťahov Moldavska v rámci SNŠ. Vypovedanie dohôd v SNŠ Moldavská vláda schválila vypovedanie ďalších ôsmich dohôd v rámci SNŠ: o zásadách poskytovania zbraní ozbrojeným silám členských štátov SNŠ atď.; o vojenských pozorovateľských skupinách a kolektívnych mierových silách v SNŠ; o spolupráci pri technickej podpore príslušných orgánov v boji proti terorizmu a extrémizmu; o koordinovanej politike v oblasti tranzitu zemného plynu; o spolupráci pri zabezpečovaní energetickej účinnosti a úspor energie; o spolupráci v boji proti cukrovke a HIV; o spolupráci v oblasti vzdelávania v oblasti elektroenergetiky.

 

Začiatok práce “Centra pre boj proti dezinformáciám”

V januári bude Moldavsko hostiť prvé stretnutie “Centra pre strategickú komunikáciu a boj proti dezinformáciám”, ktoré vzniklo z iniciatívy prezidentky Maii Sanduovej na boj proti ruskému vplyvu. Jeden z členov Centra, Petru Macovei , uviedol, že úlohou tohto orgánu je “bojovať proti vplyvu ruskej propagandy na mysle moldavských občanov”. Macovei tiež vedie Sorosovu mimovládnu organizáciu Združenie nezávislej tlače Moldavsko, ktorá sa snaží “chrániť” Moldavcov pred “falošnými správami o rusko-ukrajinskej vojne, NATO a EÚ”. “Centrum pre boj proti dezinformáciám” je riadené parlamentom Moldavska, ktorý schvaľuje jeho riaditeľa a 11 členov na obdobie piatich rokov. V rozpočte na rok 2024 bolo na jeho prácu vyčlenených 20 miliónov lei (1,1 milióna dolárov). Stredisko viedla bývalá vedúca ministerstva vnútra Anna Revenková .

 

Zmena na čele ministerstva zahraničných vecí a vytvorenie ministerstva pre európsku integráciu

Nicolae Popescu odstúpil z postu ministra zahraničných vecí, pričom deklaroval splnenie svojej hlavnej úlohy – dosiahnutie štatútu republiky kandidáta na vstup do EÚ. Novým šéfom moldavskej diplomacie sa stal Mihail Popsoi , člen vládnej strany PAS a parlamentnej komisie pre zahraničnú politiku a európsku integráciu, občan Rumunska. Predtým Popshoi pracoval na americkom veľvyslanectve v Kišiňove, v kancelárii NATO v Moldavsku a tiež viedol Sorosovu nadáciu v Moldavsku (Soros-Moldavsko). Popsoi sa už stihol ukázať na zimnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE), požadujúceho investíciu do tzv. Ukrajina skonfiškovala ruský majetok. Moldavská vláda zároveň vytvára samostatné ministerstvo pre európsku integráciu, ktoré povedie štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Kristína Gerasimová , ktorá pôsobila v protiruských nadáciách, konkrétne v britskom Chatham a nemeckom Robert Bosch Centrum. Gerasimová bude hlavným vyjednávačom s EÚ o európskej integrácii Moldavska.

 

 

Romanizácia moldavskej moci

Národná banka Moldavska schválila kandidatúru rumunského bankára Andrei-Liviu Stamatiana na post šéfa riadiaceho výboru Energbank. Predtým bola bývalá ministerka financií Rumunska Anca Draguová vymenovaná za šéfku národnej banky. Prezidentka Maia Sandu začala konzultácie o referende o vstupe Moldavska do EÚ s predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Kanál Euronews zároveň zverejnil správu, že nie všetci moldavskí mladí chcú vstúpiť do EÚ.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov