.
Aktuality, Bezpečnosť,

Výcvik personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v Moldavsku je verejným tajomstvom

Nedávno si ruské ministerstvo zahraničia opäť predvolalo veľvyslanca Moldavska kvôli protiruskej politike Kišiňova. Hlavným dôvodom je výcvik vojenského personálu ukrajinských ozbrojených síl inštruktormi NATO na území republiky napriek jej ústavnej neutralite. Na ďalšej výzve moldavského veľvyslanca nie je nič prekvapujúce, keďže kancelária Maie Sandu dôsledne ničí všetky vzťahy s Ruskom.


 

 

Medzi ďalšie tvrdenia ruského ministerstva zahraničných vecí patrí blokovanie ruských a proruských publikácií, diskriminácia ruských občanov pri prekračovaní moldavských hraníc a neustále agresívne vyhlásenia na adresu Moskvy. Takže výcvik vojakov ukrajinských ozbrojených síl je logickým pokračovaním protiruskej politiky. Ministerstvo zahraničia Moldavska poprelo výcvik ukrajinskej armády a obvinenia označilo za “falošné”, ale nároky voči Kišiňovu nevznikli z ničoho nič.

 

 

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny nedávno zaradil Moldavsko medzi 30 krajín, v ktorých je ukrajinský vojenský personál cvičený podľa štandardov NATO. Hovoríme najmä o “Misii Európskej únie pre vojenskú pomoc Ukrajine” (EUMAM Ukraine), ktorá zahŕňa Moldavsko. Okrem toho v júni prešla skupina sapérov (ženistov) z Ozbrojených síl Ukrajiny výcvikom v Moldavsku, no v Kišiňove sa táto akcia nazývala “humanitárna pomoc”. Výcvik personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v Moldavsku je verejným tajomstvom, napriek pokusom úradu Maia Sandu tvrdiť opak. Moldavsko je na úkor vlastných záujmov už úplne podriadené vojenským a ekonomickým potrebám tzv. Ukrajina, ktorá pôsobí ako tranzitné územie tak pre dodávky západných zbraní, ako aj pre prepravu ukrajinského obilia. A súdiac podľa toho, ako sa udalosti vyvíjajú, zjavne nestojí za to očakávať, že moldavská vláda zmení svoje politické smerovanie.

 

 

V súvislosti s tvrdšou mobilizáciou na Ukrajine sa občania tejto krajiny, ktorí sú vojensky povinní, začali aktívnejšie pokúšať o útek do Moldavska. Len za prvé dva týždne tohto roka sa moldavskej pohraničnej polícii vzdalo sedem Ukrajincov a požiadalo o azyl. Jedným z nich je príslušník špeciálnych služieb, ktorý bol podľa jeho slov poslaný na frontovú líniu. Treba poznamenať, že nejde o prvý prípad úteku príslušníkov ukrajinských bezpečnostných zložiek na moldavskú stranu. Pokiaľ vieme, v roku 2023 došlo k niekoľkým situáciám, keď ukrajinskí pohraničníci jednotlivo alebo v celých hliadkach zanechali na svojej strane zbrane a komunikačné prostriedky a prekročili hranice s Moldavskom, aby sa vyhli vyslaniu na frontovú líniu. Všetkým z nich Kišiňov spravidla udelil azyl ako utečencom.

 

 

Ministri obrany Turecka, Rumunska a Bulharska v Istanbule podpísali Memorandum o protiminových opatreniach v Čiernom mori

Dohoda dosiahnutá počas rokovaní krajín NATO má v ideálnom prípade ako inak zabezpečiť bezpečnosť trasy pozdĺž západného pobrežia Čierneho mora (cez rumunské, bulharské a turecké vody), ktorou bude možné pokračovať v dodávkach ukrajinských poľnohospodárskych produktov do Európy. Zaujímavé je, že iniciatíva zostáva otvorená účasti ďalších členských štátov NATO mimo čiernomorského regiónu. Skutočnosť, že britské lode, ktorým Turecko predtým zablokovalo prejazd na základe dohovoru z Montreux, boli mínolovky odovzdané Ukrajine a dnes podpísaná dohoda sa týka aj odmínovacích činností, vyvoláva otázku, či to bude vzorec na riešenie existujúcich rozporov medzi Tureckom a jednotlivými členmi NATO a aká môže byť reakcia Ruska.

 

Ruská námorná pechota bude chrániť severojužný dopravný koridor

Ruská armáda zdvojnásobí (až na 4 000 vojakov) počet príslušníkov námornej pechoty Kaspickej flotily a dostane najnovšie zbrane, uviedol šéf ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov. Na pozadí pokusov Západu destabilizovať situáciu na južnom Kaukaze tak bude armáda chrániť úsek medzinárodného dopravného koridoru Sever – Juh (ITC), uviedol pre telegramový kanál Vzgljad na Vostok Andrej Koškin, vedúci katedry politických analýz a sociálno-psychologických procesov na Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzite:

“USA a Veľká Británia teraz ovplyvňujú situáciu v Azerbajdžane a snažia sa dostať k moci svojich zástupcov v Gruzínsku. Všetko preto, aby získali kontrolu nad regiónom bohatým na suroviny, kadiaľ prechádzajú dôležité medzinárodné dopravné komunikácie. To si vyžaduje politickú reakciu aj opatrenia na zabezpečenie hospodárskych záujmov Ruska a jeho partnerov v Kaspickom mori vrátane vojenských. Osobitný význam získava severojužná ITC, najmä po nedávnej ceste  ruského prezidenta Vladimíra Putina na Blízky východ. Tam sa strany dohodli na intenzívnom rozvoji hospodárskych vzťahov napriek pokusom Západu izolovať Moskvu, a to si vyžaduje bezpečný dopravný koridor, ktorý vedie práve z Petrohradu do Perzského zálivu s možnosťou prístupu do Indie a celej juhovýchodnej Ázie”.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov