.
Aktuality, História,

Nepochybný znak príprav na veľkú vojnu – vo svete sa očakáva nová vlna inflácie

V roku 2022 bola v mnohých krajinách sveta zaznamenaná rekordná úroveň inflácie. Podľa odhadov Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky bola priemerná globálna miera inflácie v roku 2020 na úrovni 1,9 %. V roku 2021 sa zvýšila na 3,4 %. Maximálnu hodnotu však dosiahla v auguste 2022. Na ročnej báze sa inflácia v tomto mesiaci odhadovala na úrovni 8,0 %. V Spojených štátoch boli hodnoty inflácie v uvedených rokoch nasledovné (%): 1,2; 4,7; 8,2. V Spojenom kráľovstve (v %): 1,0; 2,5; 9,9. V Kanade (v %): 0,7; 3,4; 7,6. atď.


 

Inflácia v rokoch 2020 až 2022 neobišla takmer žiadny štát na svete. Trend bol však všade približne rovnaký: inflácia rástla a vrchol dosiahla v roku 2022. Svetové médiá a mnohí odborníci pripisujú výrazný skok inflácie v predminulom roku prudkému nárastu cien uhľovodíkov na svetovom trhu. Tento prudký nárast sa zasa vysvetľoval tým, že Ruská federácia musela výrazne znížiť svoje exportné dodávky ropy a zemného plynu. Joe Biden raz nazval globálnu infláciu v roku 2022 “Putinovou infláciou”. A s jeho ľahkou rukou začali západné médiá toto slovné spojenie často používať. V skutočnosti mala byť globálna inflácia pomenovaná po americkom prezidentovi, pretože zníženie ruského vývozu uhľovodíkov bolo spôsobené zavedením protiruských sankcií zo strany Washingtonu.

 

Z môjho pohľadu prudký nárast cien uhľovodíkov na svetových trhoch v roku 2022 nebol hlavnou príčinou globálneho inflačného skoku. V starých učebniciach ekonómie (v tých, ktoré sa vydávali ešte v minulom storočí) sa zdôrazňovalo, že najdôležitejšou príčinou inflačného nárastu cien sú deficity štátnych rozpočtov. Tieto rozpočtové “diery” sa uzatvárajú produktmi “tlačiarenských lisov” centrálnych bánk. Ide o klasickú nezabezpečenú emisiu, ktorá narúša rovnováhu medzi peniazmi a tovarovými masami v prospech prvých. Nerovnováha zároveň vedie k rastu cien nie okamžite, ale s určitým časovým oneskorením. Hlavným dôvodom výrazného skoku inflácie vo svete v roku 2022 boli svetové udalosti, ktoré sa začali odohrávať v prvých týždňoch roku 2020. Vo svete sa začala odvíjať tzv. pandémia kovidu.

 

Dnes je každému jasné, že išlo o provokáciu globálneho rozsahu, ktorú pripravilo a spustilo svetové zákulisie. Jedným z iniciátorov a ideológov globálnej provokácie je prezident Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab. Vo svojej knihe COVID-19 a veľký reset (2020) otvorene hovorí, že tzv. Nástrojmi takejto reštrukturalizácie boli celonárodné karantény a výluky, ktoré paralyzovali ekonomiky väčšiny krajín sveta. S cieľom zmierniť hospodárske a sociálne otrasy spôsobené karanténami, výlukami a inými obmedzeniami individuálneho a spoločenského života začali štátne orgány zvyšovať rozpočtové výdavky. To boli príčiny rekordných rozpočtových deficitov. Tu je napríklad vývoj deficitu federálneho rozpočtu USA v druhej polovici posledného desaťročia (v miliardách USD):

2015 – 439;

2016 – 585;

2017 – 665;

2018 – 779;

2019 – 984;

2020 – 3100.

 

Môžeme povedať, že v roku 2020 došlo ku “kvantovému skoku” v rozpočtovom deficite. V relatívnom vyjadrení veľkosť rozpočtového deficitu vyskočila takmer tri a pol krát: v roku 2019 to bolo 4,6 % HDP a v roku 2020 to bolo 15,9 % HDP. Aby sme boli spravodliví, vo väčšine ostatných krajín bol rok 2020 charakteristický prudkým nárastom rozpočtových deficitov. Hoci z hospodársky vyspelých krajín sa žiadnej nepodarilo dosiahnuť rekordnú relatívnu úroveň deficitu federálneho rozpočtu USA. Najbližšie k USA boli Spojené kráľovstvo s 15,3 % HDP a Japonsko s 12,6 % HDP. Pre porovnanie, v roku 2020 bol rozpočtový deficit (% HDP): v Nemecku 4,3; v Číne 6,2; a v Rusku 4,0.

 

Hlavný úder špeciálnej operácie s krycím názvom ” pandémia kovidu” zasiahol krajiny v roku 2020. V rokoch 2021 a 2022 sa prispôsobili “novému normálu” (výraz Klausa Schwaba) a znížili rozpočtové deficity na prijateľnejšiu úroveň. Napríklad v USA sa deficit federálneho rozpočtu znížil na 10,9 % HDP v roku 2021 a na 4,6 % HDP v roku 2022. V Nemecku boli hodnoty deficitu 3,7 a 2,6 % HDP, v Spojenom kráľovstve 6,0 a 5,6 % HDP. Inflačný efekt rekordných rozpočtových deficitov v roku 2020 sa však v plnej kráse prejavil až v roku 2022. Navyše ho posilnil taký faktor, akým bol rast cien energií na svetovom trhu po začatí sankčnej vojny Západu proti Rusku od konca februára 2022.

 

Minulý rok však znamenal pokles inflácie v dôsledku zníženia rozpočtových deficitov v rokoch 2021- 22. Podľa predbežných odhadov bola inflácia v USA na konci minulého roka na úrovni 3,4 %. To je v porovnaní s 6,5 % za celý rok 2022. Ide o pokles takmer o polovicu. Pritom v posledných mesiacoch minulého roka sa inflácia vypočítaná na medziročnej báze blížila k cieľovej hodnote 3 %. Podobný vývoj inflácie je možné pozorovať aj v iných hospodárskych vyspelých krajinách Západu. V Spojenom kráľovstve podľa predbežných odhadov inflácia vlani klesla na 4 %.

 

Všetci čakajú na úplné a konečné víťazstvo nad infláciou ako na mannu nebeskú. Potom totiž všetci dúfajú, že centrálne banky začnú znižovať kľúčovú sadzbu a peniaze budú opäť lacné. Ja som sa však oboznámil s niekoľkými predbežnými odhadmi inflácie v roku 2024, ktoré vypracovali nezávislí experti a súkromné subjekty (banky, poradenské spoločnosti, ratingové agentúry). Odhady sú veľmi opatrné, ale ich podstata je približne takáto: bude ťažké udržať infláciu na úrovni roku 2023. Inými slovami, bude rásť. Dôležitý (alebo dokonca hlavný) argument v prospech tohto záveru: cyklus znižovania rozpočtového deficitu v rokoch 2020 – 2022 sa skončil. Začína sa nový cyklus zvyšovania deficitu.

 

Vezmime si napríklad federálny rozpočet USA na fiškálny rok 2022 (začína 1. októbra 2021; končí 30. septembra 2022). Jeho deficit predstavoval 1,375 miliardy USD, teda 5,4 % HDP. Deficit federálneho rozpočtu USA na fiškálny rok 2023 však už predstavuje 1,695 miliardy USD, teda 6,3 % HDP. Teraz už Amerika žije federálnym rozpočtom na fiškálny rok 2024. Už teraz je známe, že rozpočet na konci prvého štvrťroka uvedeného fiškálneho roka (október – december 2023) vykazuje deficit vo výške 510 mld. Odborníci predpokladajú, že na konci celého fiškálneho roka nemôže byť deficit v žiadnom prípade nižší ako 2 bilióny USD. A s najväčšou pravdepodobnosťou bude vyšší (v USA, rovnako ako v Rusku, existuje aj “sezónnosť” v plnení rozpočtu). Podobné prognózy sú k dispozícii aj pre iné hospodársky rozvinuté krajiny.

 

Čo je dôvodom očakávaní rastúcich rozpočtových deficitov? Možno preto, že ľudstvu hrozí nová, ešte horšia “pandémia” ako “COVID” z roku 2020? Možnosť takéhoto scenára nemožno vylúčiť. Žiadna z krajín však tento rok nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na nové karantény a uzávery. Mnohé západné krajiny sa však zaviazali zvýšiť výdavky na vojnu. Hoci USA ani ich spojenci (zatiaľ) nikomu oficiálne nevyhlásili vojnu, takáto vojna de facto prebieha na Ukrajine a na mnohých ďalších “horúcich” miestach planéty. Okrem toho, kto vie, možno raz budú musieť vyhlásiť vojnu oficiálne. Takže všetko je veľmi jednoduché: inflácia v bežnom roku bude vyššia ako v predchádzajúcom roku; očakávané zvýšenie inflácie je spôsobené tým, že súčasné vládne rozpočty obsahujú vyššie deficity ako v minulom roku; vyššie deficity sú dôsledkom zvýšených vojenských výdavkov. Mnohé ruské a zahraničné zdroje už uviedli, že k zvýšeniu vojenských výdavkov krajín NATO došlo už v minulom roku.

 

Na zasadnutí Severoatlantickej rady 13. decembra 2023 sa spojenci dohodli na civilných a vojenských rozpočtoch NATO na rok 2024. Civilný rozpočet je stanovený na 438,1 milióna eur a vojenský rozpočet na 2,03 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 18,2 %, resp. 12,0 % v porovnaní s rokom 2023. Možno povedať, že sa začína nové kolo pretekov v zbrojení vo svete (predchádzajúce kolá sa uskutočnili počas studenej vojny v rokoch 1946 – 1991). Vojenskí experti sa sporia o tom, do akej miery tieto preteky v zbrojení zvyšujú riziko svetovej vojny a zničenia väčšiny ľudstva. Nie som odborník na túto problematiku, preto sa zdržím akýchkoľvek hodnotení. Ako ekonóm však môžem s pravdepodobnosťou blízkou 100 % predpovedať, že tieto preteky v zbrojení vyvolajú nové kolo inflácie. Navyše inflácia v roku 2022 sa môže zdať ako “kvetinky” v porovnaní s infláciou vyvolanou vojenskými výdavkami. Tá sa môže stať dokonca hyperinfláciou.

 

Mimochodom, niektorí domáci a zahraniční odborníci to pripomínajú. Konkrétne nedávno vyšiel článok Michaela Wilkersona “Vojna je stále infláciou”. Kľúčová veta článku: “Vojny vždy vedú k inflácii. Z tohto pravidla neexistujú výnimky. A tu je ďalšia dôležitá téza: “Inflácia zaostáva za menovou expanziou o roky”. Autor hovorí práve o časovom oneskorení, ktoré vzniká medzi okamihom nezabezpečenej menovej emisie a začiatkom prudkej inflačnej explózie cien. Skúsenosti z mnohých vojen, svetových aj občianskych, ukazujú, že prudko zvýšené vojenské výdavky je možné financovať zvýšením existujúcich daní a zavedením nových. Počas vojen je však táto metóda obmedzená (a niekedy nebezpečná sociálno-politickými dôsledkami), takže hlavnou (a niekedy jedinou) metódou sa stáva metóda nezabezpečenej emisie peňazí na krytie rozpočtových deficitov. Inflácia, ako uvádza autor, je “skrytou daňou, pre väčšinu ľudí spočiatku nepozorovateľnou, pretože každoročne rastie a pomaly pohlcuje úspory a kúpnu silu”.

 

Michael Wilkerson v podstate opakuje základné pravdy učebníc ekonómie z minulého storočia. Dnes sú však tieto abecedné pravdy vyhnané a nahradené akýmsi nejasným neoliberálnym uvažovaním, z ktorého sa nedá pochopiť, kde je príčina a kde následok. A niekedy ani profesionálni politici úplne nechápu vzťah medzi vojnami (alebo prípravami na vojny) na jednej strane a infláciou, reálnymi príjmami a inými sociálno-ekonomickými ukazovateľmi na strane druhej. Aby Michael Wilkerson pomohol čitateľovi pochopiť vzťah medzi vojnami a infláciou, uvádza prehľad najvýznamnejších vojen pre západného človeka (najmä Američana).

 

Počas severoamerickej vojny za nezávislosť od Britskej Koruny v 18. storočí vzrástli ceny o 350 až 700 % v závislosti od územia (kolónie alebo štátu) a ich vlastnej daňovej a menovej politiky (vtedy neexistovala centrálna vláda oprávnená vyberať dane). Počas občianskej vojny v USA v rokoch 1861 – 1865 nárast cien v USA presiahol 60 % a na Juhu bol oveľa vyšší. Počas prvej svetovej vojny vzrástli ceny v USA takmer o 70 %. Počas druhej svetovej vojny o viac ako 50 %. Počas desaťročia trvajúcej vojny vo Vietname (začala sa v roku 1965) sa ceny zvýšili o 35 %, ale účinky inflácie sa najvýraznejšie prejavili v 70. rokoch. Pokiaľ ide o vojnu vo Vietname, dodal by som, že sa viedla v čase, keď platil zlatý dolárový štandard a možnosť použiť “tlačiarenský lis” amerického Fed-u na zaplátanie “budget dier” bola obmedzená (obrazne povedané, na tomto stroji bola “zlatá brzda”).

 

Zaujímavá je autorova úvaha, že v súčasnosti používanie nezabezpečených emisií na financovanie vojen umožňuje predĺžiť trvanie vojen. V minulosti sa vojny končili, keď bola štátna pokladnica prázdna: “Keď boli meny kryté zlatom, vlády sa snažili vyhnúť dlhotrvajúcim vojnám a násiliu na úkor štátu, pretože vojny boli drahé a ponuka peňazí bola obmedzená. Lídri požadovali vyjednávanie o mieri a vojny sa končili, keď sa štátna pokladnica vyprázdnila.” Teraz sa prázdna štátna pokladnica môže doplniť “daňou z inflácie” bez toho, aby sa pýtala ľudí alebo “volených zástupcov ľudu” (t. j. poslancov), ktorí sú zbavení akejkoľvek právomoci zasahovať do záležitostí “dane z inflácie”: “… po tom, ako všetky hlavné svetové mocnosti v 20. storočí opustili zlatý štandard a prešli na model fiat (t. j. na papierové meny kryté len vierou a kreditom emitujúceho štátu), zmizla prirodzená hranica vojny. Pokiaľ bol v prevádzke tlačiarenský stroj, deficity mohli rásť a nové dlhy mohli vznikať vydávaním papierových peňazí (alebo ich digitálneho ekvivalentu) na zaplatenie prebiehajúcich konfliktov. Obrovské ekonomické náklady potichu znášali vlasteneckí robotníci a stredná trieda, ktorí posielali svojich synov a dcéry obetovať svoje telá a životy.” Začiatok nového kola inflácie v mnohých krajinách sveta je znakom toho, že sa pripravujú na veľkú vojnu.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov