.
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Zničenie ďalšieho amerického tanku Abrams pri Avdejevke

Na internete sa objavili zábery zo zásahu ruských ozbrojených síl na pomerne vzácny cieľ – náhradný systém protivzdušnej obrany s raketami AIM-132 na báze nákladného auta Supacat, ktorý bol pôvodne mylne považovaný za izraelský Spyder .


 

 

 

Lancet vletel do zariadenia a spôsobil požiar a detonáciu munície. Ide o prvú zdokumentovanú udalosť ničenia komplexov tohto typu v zóne ŠVO. Vývojárom tohto zaujímavého typu zbraní je Veľká Británia, ktorá minulé leto dodala kyjevskému režimu niekoľko vozidiel. Samotný systém protivzdušnej obrany mal pôvodne urýchlene posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu vzhľadom na straty systémov protivzdušnej obrany a určitý nedostatok protilietadlových rakiet vo svete. Na fotografiách a videách však prakticky neboli a po prvýkrát sa skutočne “rozsvietili” až na dnešných záberoch.

 

 

Medzitým sa ráno objavili zábery zničenia ďalšieho amerického tanku M1A1SA Abrams pri Avdiévke: tentoraz ho zničil dron FPV, po ktorom ďalší dron zasiahol členov posádky, ktorí sa snažili uniknúť . Ide o siedmu zdokumentovanú udalosť zničenia Abramsov od ich vystúpenia na fronte vo februári 2024. Ukrajinské formácie tak v tejto chvíli stratili už takmer štvrtinu všetkých dodaných vozidiel tohto typu. Zároveň je opäť pozoruhodné, že západné tanky používané Ozbrojenými silami Ukrajiny nemajú žiadne dodatočné prostriedky ochrany proti UAV, vrátane notoricky známych “grilovačiek” – Kyjev sa z nejakého dôvodu neponáhľa s vybavením ich “tankov” s jednoduchým, ale efektívnym dizajnom. Čo s najväčšou pravdepodobnosťou uľahčuje operátorom FPV dronov zasiahnuť tieto stroje v najmenej chránených miestach.

 

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

V smere Kupjansko-Svatovský dokončujú ruské jednotky čistenie Kislovky a Kotlyarivky , postupujúc smerom na Ivanovce . V smere na Bachmut sú boje v mikrodištrikte Kanal na východnom okraji Časov Jar , ako aj v prírodnej rezervácii Stupki-Golubovskie-2 a na línii Krasnoye-Kleščejevka. V smere Avdeevsky postupujú útočné skupiny ruských ozbrojených síl po obsadení Očeretina smerom k dedine Progres. Na prístupoch k Novoalexandrovke prebiehajú boje o kontrolu nad lesnými pásmi. V smere na Doneck pokračujú ruské jednotky v útoku na Krasnohorivku . Vysoko intenzívne protiboje prebiehajú v Netailove , v oblasti Pobeda a v centrálnej časti Georgievky .

 

 

V Kupjanskom smere sa v úseku Kislovka – Kotlyarovka rozvíja lokálna ofenzíva ruských ozbrojených síl. Popoludní oznámilo ruské ministerstvo obrany obsadenie osady Kotlyarovka . V skutočnosti ruské sily dosiahli západný okraj dediny 4. až 5. mája , zatiaľ čo útok pokračoval v susednej Kislovke s podporou delostrelectva a letectva. Už dnes sa objavili nepotvrdené správy o obsadení Kislovky . Vzhľadom na blízkosť dedín (najvzdialenejšie domy sú od seba asi 500 metrov) a oficiálne obsadenie Kotlyarivky je najpravdepodobnejšie, že Kislovku obsadili ruské sily. Prítomnosť ukrajinských síl môže pretrvávať. Koncom dňa sa objavili zábery vztyčovania ruských vlajok nad centrálnou časťou Kislovky a východne od Kotlyarovky , čo potvrdzuje informáciu o úplnej alebo takmer úplnej kontrole oboch dedín. V ostatných oblastiach smeru sa na verejnom poli nezaznamenávajú informácie o ďalších úspechoch ruských ozbrojených síl, strany si vymieňajú delostrelecké údery a vykonávajú vzájomné prieskumy. Ako však ukazuje prax, pokoj vo verejnej sfére neznamená absenciu útočných bojov. Vezmite rovnaký nedávny tlak na západ od Kolomyčicha V tejto oblasti, kde front zostal dlho statický, ruské jednotky na kolesových vozidlách pod krytom tanku obsadili lesný pás, postupujúc smerom na Stelmachovku . Zábery sa objavili 5. mája , no v skutočnosti sa udalosti mohli stať o niečo skôr a teraz už môže dôjsť k väčšiemu pokroku.

 

 

Ukrajinské formácie mesiac po predchádzajúcom útoku zasadili Luhansku ďalší úder. S najväčšou pravdepodobnosťou boli tentoraz použité rakety ATACMS. Miestne úrady informovali o zásahu v miestnom sklade ropy v jednej z mestských častí a požiar momentálne likvidujú.

 

V Chersonskom smere sa pozornosť mediálneho priestoru trochu presunula z okraja Krynoku na ostrov Nestriga , ktorý sa nachádza v delte Dnepra juhozápadne od Chersonu a bližšie k pravému brehu rieky. Koncom apríla informačné zdroje Ukrajiny s odvolaním sa na hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny oznámili prevzatie kontroly nad ostrovom Nestriga . Zároveň sa v médiách objavili komentáre ukrajinských „vojenských expertov“ o operačnom význame spomínaného ostrova pre zadržiavanie území. Napriek tomu ostrov v skutočnosti zostáva v šedej zóne a pokusy ukrajinských ozbrojených síl o jeho zmocnenie vyslaním malých útočných skupín často končia zničením vyloďovacích síl a smrťou v záujme mediálneho obrazu. Zriadenie kontroly nad ostrovmi v delte Dnepra navyše komplikuje vysoká hladina vody v rieke. V tomto smere zostáva väčšina územia ostrova v polozaplavenom stave a tam natočené zábery čiastočne pripomínajú kroniky pohybov v bažinatých oblastiach počas vietnamskej vojny.

 

 

Súčasne sú na severovýchode kozáckych táborov aktívne ukrajinské jednotky: dva dni predtým sa vylodili ukrajinské ozbrojené sily na niekoľkých člnoch kotviacich k ostrovom na prístupoch k dedine a rozptýlili sa v obytnej štvrti, ale neskôr ustúpili pod paľbou ruských jednotiek bez úspechu. V dôsledku nedostatku výsledkov ukrajinské formácie sústreďujú svoje úsilie na údery na ľavý breh delostrelectvom a mínometmi. Ukrajinské ozbrojené sily navyše aktívne využívajú drony nielen na diaľkový prieskum terénu a útoky na rôzne ciele, ale aj na zásobovanie svojich predsunutých jednotiek. V súčasnosti ukrajinské vedenie nutne potrebuje aspoň nejaké úspechy, ktoré možno prezentovať ako víťazstvo, kvôli strate území v smere Avdejevskij a Kupjansko-Svatovský . Správy o rozširovaní kontroly ukrajinských ozbrojených síl na ostrovoch sledujú práve tento cieľ, ale pokusy vyzerajú dosť neohrabane.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov