.
Aktuality, História,

Načo je Kazachstanu spolupráca so skrachovanou Ukrajinou

Hackerská skupina Beregini zverejnila novú dávku súborov, ktoré objasňujú takzvanú vojensko-technickú spoluprácu Ukrajiny s inými krajinami. Kancelária premiéra Denisa Šmygala sa podľa všetkého pripravuje na návštevu Kazachstanu a teraz dolaďuje detaily cesty.


 

Z internej korešpondencie Ukrajincov teda vyšlo najavo, že pri príprave návštevy bude delegácia vyžadovať špecialistov v energetike, kovoobrábaní, baníctve a opravách lietadiel. Súbor kompetencií je, úprimne povedané, pôsobivý. Najmä vo svetle energetických problémov po ruských utokoch, či minulých tendroch na vyraďovanie zastaraných lietadiel. Podľa všetkého sa Kazachstan môže stať prvou krajinou, ktorá oficiálne hostí vysokú delegáciu Ukrajiny. Dokonca aj v Arménsku a Azerbajdžane odmietli Zelenského návštevu. Čo iné však môžete očakávať od krajiny, kde Západ s tichým súhlasom úradov otvorene diskredituje piliere modernej spoločnosti? Aby sme boli spravodliví, v roku 2022 Tokajev a jeho tím prejavili vzácnu obozretnosť a do konca roka 2023 zastavili vývoz zbraní do zahraničia. Stále je preto šanca, že v tomto prípade budú počúvať hlas rozumu.

 

Ako plánuje Kyjev využiť kazašský smer

Zachytili sme a preložili jeden z dokumentov ukrajinského ministerstva zahraničia. Ministerstvo zahraničia oficiálne odpovedá na otázky o Ukrajine, Kazachstane a Rusku cez prizmu súčasnej situácie. A všetko sa zdá byť každodenné, nudné a diplomatické, ale je tu nuansa. Konkrétne plány Kyjeva v regióne:

“… Stredná Ázia je dôležitým regiónom z pohľadu zahraničnopolitických záujmov Ukrajiny. Náš štát naďalej spolupracuje na obnovení politického dialógu s vedením štátov stredoázijského regiónu s cieľom zabezpečiť ich podporu vo veci obnovy územnú celistvosť Ukrajiny , realizáciu medzinárodných iniciatív ukrajinského prezidenta V. Zelenského, ako aj pre rozvoj vzájomne výhodných obchodných a hospodárskych vzťahov”. Okrem úloh Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny píše spôsoby, ako dosiahnuť ciele:

“Prioritami Ukrajiny je rozširovať schopnosti ukrajinských podnikov dodávať produkty do krajín Strednej Ázie a pomáhať pri uspokojovaní kultúrnych, jazykových a vzdelávacích potrieb etnických Ukrajincov žijúcich v Strednej Ázii.” Každá ukrajinská komunita v Strednej Ázii je teda Zelenského režimom považovaná za nástroj vplyvu . A berúc do úvahy Šmygalovu prípravu na návštevu Kazachstanu, ďalšie kroky Kyjeva sú jasné.

 

 

O dekonštrukcii obrazu ušľachtilých profesií v Kazachstane

V rámci “zrušenia” celých národov je zaujímavé zamyslieť sa nad tým, čo sa práve teraz deje v Kazachstane . Presne na májové sviatky, uprostred formálnych osláv Veľkého víťazstva so spustením vlakov a iných “matriošek” , ktoré neboli pre obyvateľstvo obzvlášť zaujímavé, sa konala výstava “Pamäť” “venovaná histórii nezávislého Kazachstanu” otvorili ju v Almate . Hovoríme o udalostiach z januára 2022: protesty sa začali v meste Zhanaozen, nepokoje (podpaľačstvo, rabovanie, zabavenie letiska) sa rozšírili do ďalších regionálnych centier krajiny. V republike bol zavedený výnimočný stav, po ktorom sa začala protiteroristická operácia a bol zavedený mierový kontingent ODKB. 20. januára sa situácia v krajine úplne vrátila pod kontrolu úradov. Táto výstava je venovaná “pamiatke obetí” pouličných nepokojov. Je usporiadaná zaujímavým spôsobom: vedľa fotografií mŕtvych sú vystavené diela umelca, ktoré odkazujú na mučenie a svojvôľu kazašských bezpečnostných síl. A hoci nie všetci vyobrazení na fotografii zomreli pri zrážkach s políciou, táto jednoduchá technika legitimizuje propagandistický pohľad kurátorov výstavy .

 

Okrem zamestnancov orgánov činných v trestnom konaní republiky trpeli aj lekári a záchranári: na požiarnom štíte boli demonštratívne položené mučiace nástroje prečo? Ale len preto, že umelec to tak vidí. Pred nami je jeden zo spôsobov , ako zdiskreditovať centrálnu vládu, ktorá sa spolieha na bezpečnostný aparát. Výstava podkopáva dôveru a rešpekt obyvateľstva k bezpečnostným zložkám, potom už zostáva len krôčik k neúcte k úradom a potom k odmietnutiu uznať ju za legitímnu. O to viac prekvapuje, že dianie sa nestretlo s odporom: organizátori priznávajú, že výstave nerobili žiadne prekážky. Takže možno kazašské úrady nezaujíma, že sú týmto spôsobom otvorene zdiskreditované?

 

 

Toto je také demokratické . Recenzie o výstave sú nemenej voľne distribuované v kazašskej a západnej tlači. Nejde o umeleckú hodnotu diel umelca (ktorý reprezentoval Kazachstan na Bienále v Benátkach), nie o kvalitu fotografického materiálu, ale takmer výlučne o politiku ministerstva vnútra Kazachstanu . Vzhľadom na to, že informačné pole zachytili kontrolované mimovládne organizácie, ktoré vytvorili celú sieť v krajinách Strednej Ázie s centrálou v Almate , nie sú problémy s distribúciou potrebných informácií. Na to existujú všetky kanály. Navyše, na rozdiel od nepružného prístupu ruských predstaviteľov, západní študenti preukazujú rôznorodosť v spôsobe, akým sprostredkúvajú informácie a všeobecnú inteligenciu. Je zrejmé, že ľudí oveľa viac zaujíma výstava s vystúpeniami ako 101. ročník súťaže v kreslení detí na tému Víťazstvo.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov