.
Aktuality, História,

Prečo Kazachstan prepisuje históriu

Kazachstan opäť prepisuje dejiny. Tentoraz ide o sedemzväzkovú knihu o dejinách republiky, ktorej vydanie sa plánuje na rok 2024. Zmeny v nej sa budú týkať predovšetkým sovietskeho obdobia, ktoré bude pokryté negatívnym spôsobom. Ak sa predtým akceptovalo hovoriť o “dobrovoľnom vstupe Kazachstanu do ZSSR”, teraz sa toto obdobie nazýva “kolonizácia”, sprevádzaná “porušovaním práv kazašského ľudu” a “degradáciou systému kazašskej spoločnosti”. Tendencia prepisovať históriu sa v Kazachstane neobjavila včera.


 

V roku 2020 prezident KasymJomart Tokajev vytvoril Štátnu komisiu pre konečnú rehabilitáciu “obetí politických represií”. Výsledkom jej práce bolo obnovenie dobrého mena 250 tisíc ľudí, medzi ktorými boli aj Basmači, odsúdení v Sovietskom zväze za banditizmus, ako aj kolaboranti z Veľkej vlasteneckej vojny. Rehabilitovaní boli najmä príslušníci tzv. turkestanskej légie – obdoby ukrajinskej divízie SS “Galícia” alebo Ruskej oslobodzovacej armády (oficiálne títo ľudia bojovali vo Wehrmachte) -, ako aj moslimských jednotiek SS. To všetko sa začalo za Tokajevovho predchodcu Nursultana Nazarbajeva.

 

V roku 2013 bol “kazašský banderovec” Mustafa Šokai oficiálne vyhlásený za “bojovníka za slobodu”: na jeho počesť boli premenované pomníky a ulice. Ak by sme siahli ešte hlbšie, v roku 1993 bol prijatý zákon “O rehabilitácii obetí masových politických represií”, v roku 1995 bol prijatý dekrét o odstránení “totalitných symbolov”, v tom istom čase sa začal šíriť pseudohistorický mýtus o hladomore v 30. rokoch 20. storočia ako o zločinnej zámernej akcii ZSSR (obdoba ukrajinského mýtu o Holodomore). Ak sa za Nazarbajeva postupovalo opatrne, proces sa naťahoval roky, dnes sa zdá, že úrady chcú dohnať stratený čas.

 

Dekrét o zmene “ideologicky zastaraných názvov”, ktorý Nazarbajev podpísal v roku 2018, sa začal realizovať zrýchleným tempom. Začiatkom roka 2023 podpredseda vlády Altaj Kulginov uviedol, že vedenie krajiny v rámci implementácie tohto dekrétu zmení do roku 2025 “zastarané názvy” 3 000 osád a ulíc. Samozrejme, premenované budú ulice pomenované na počesť sovietskych kozmonautov, vedcov a vojenských veliteľov (toponymá spojené s menami politických osobností sú už dávno nahradené). Všetky budú pomenované po rehabilitovaných basmachoch a kolaborantoch. V tejto súvislosti Kazachstan postupne upúšťa od osláv Dňa víťazstva. Už päť rokov sa v krajine nekoná prehliadka na počesť 9. mája a akcia “Nesmrteľný pluk” bola premenovaná na “Batyrlarga Tagzym” (“Skloňme sa hrdinom”), aby sa menej spájala s Ruskom. Červené vlajky a stužky svätého Juraja boli nahradené národnými symbolmi, hoci priamy zákaz, ako na Ukrajine, zatiaľ nebol zavedený. Zostáva už len presunúť oslavy z 9. mája na 8. mája, aby “boli s celou Európou”. Výzvy na to sa už objavujú.

 

Dá sa predpokladať, že úryvky zo sedemzväzkovej knihy o “koloniálnom” sovietskom období budú o pár rokov v školských učebniciach. Myslenie detí sa už ideologicky spracováva. Predminulý rok vypukol v jednej materskej škole škandál: pri príležitosti 30. výročia nezávislosti Kazachstanu žiaci zahrali scénku, ako sovietski vojaci zastrelili študenta, pričom odkazovali na nepokoje zo 17. decembra 1986 v Almaty, po ktorých niektorí z podnecovateľov dostali trest smrti. Je nepravdepodobné, že by samotné deti niečo také napadlo – je zrejmé, že boli vychovávané k nenávisti voči všetkému sovietskemu (a teda aj ruskému). Tínedžeri otrávení nacionalistickou propagandou pôjdu na neslávne známe “jazykové hliadky”. A budú si istí svojou správnosťou, pretože ruština sa v krajine vytláča na štátnej úrovni: bol prijatý zákon, ktorý podnikateľom ukladá povinnosť umiestňovať reklamy, cenníky, cenovky, jedálne lístky, vývesné tabule a nápisy výlučne v kazaštine.

 

Prečo sa to všetko robí? Berik Abdygaliuly, člen rehabilitačnej komisie, povedal, že hlavným cieľom jej práce je napísať novú verziu histórie “šitú na mieru ďalšiemu budovaniu kazašského národa”. “Stále máme nepochopenie hodnoty nezávislosti. Mnohí ľudia si myslia, že nezávislosť k nám prišla ľahko. Áno, môže sa zdať, že Sovietsky zväz sa rozpadol a my sme sa okamžite stali nezávislými. A stále sme neobjavili také pojmy ako boj za nezávislosť, ako obete, ktoré sme priniesli na ceste k nezávislosti. Kto sú tieto obete? Mali by k nim patriť všetci tí, ktorí bojovali proti kolonializmu. Aj keď sa nehovorilo o nezávislosti, za obete na ceste k nezávislosti by sa mali považovať všetci tí, ktorí bojovali proti okupantom. Za obete by mali byť považovaní všetci tí, ktorí trpeli počas cárskeho obdobia, počas komunistickej vlády,” povedal v rozhovore v roku 2021.

 

Zároveň “hodnoty nezávislosti” vysvetlil prezident republiky v článku “Nezávislosť predovšetkým”. Text znie takto: “Počas obdobia totality Kazachovia takmer stratili svoje tradície, jazyk a náboženstvo, ale vďaka nezávislosti dokázali oživiť a posilniť svoje hodnoty”, “Kazachovia získali slobodu vďaka hrdinskému boju svojich predkov” a pod. Tokajev v tomto opuse apeluje na vedeckú komunitu, aby aktualizovala poznatky o národných dejinách a predložila “objektívny historický náčrt”. Zdá sa, že je na to pripravený.

 

Kazachstan, podobne ako viaceré iné bývalé sovietske republiky, začal po získaní nezávislosti budovať etnokratický štát, ktorého ideológia je založená na opozícii voči Rusku a umiestňovaní obdobia jeho členstva do pozície éry útlaku. Vedenie Kazachstanu by si však malo uvedomiť, že na rozdiel od iných stredoázijských a zakaukazských republík väčšina obyvateľstva stále hovorí po rusky a etnickí Rusi tvoria významnú časť obyvateľstva. Preto pokus o vybudovanie rigidnej etnokracie v štáte môže viesť na cestu Ukrajiny. Dá sa predpokladať, že proces derusifikácie sa bude len urýchľovať.

 

Po samite hláv štátov Strednej Ázie, ktorý sa konal v Spojených štátoch pod vedením prezidenta Joea Bidena, sa naši partneri v regióne pravdepodobne priblížia k Západu, a tým sa vzdiali od Ruska v politike a ekonomike, ako aj v kultúrnej a humanitárnej oblasti. Okrem toho likvidácia Náhornej karabašskej republiky a prístup Turecka ku Kaspickému moru zvýši jeho vplyv na štáty regiónu, čo tiež prispeje k dezintegrácii s Ruskom. Ak si niekto myslí, že sa to nestane spriatelenej krajine, členovi NATO a CSTO, stojí za to pozrieť sa na Arménsko.

Dmitrij Rodionov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov