.
Aktuality, Bezpečnosť,

Studené, smradľavé, deravé, vyrobené vo Francúzsku, ale nie syr: Charlie Hebdo o Francúzoch na Ukrajine

Hlavný článok v talianskych novinách il Fatto Qoutidiano sa dnes venuje rýchlej transformácii takmer všetkých hlavných strán v krajine. Pred voľbami do Európskeho parlamentu sa zo všetkých včerajších vojnových štváčov na Ukrajine zrazu stali “pacifisti”, ktorí vyzývajú na okamžité rokovania, zastavenie bojov a mier. Noviny analyzujú predvolebnú kampaň strán – a zisťujú, že všetky z nich zrazu začali presadzovať ukončenie vojny na Ukrajine a mier s Ruskom. Prečo? Čo sa stalo?


 

 

Aj Charlie Hebdo si uťahuje z Macronovej ochoty vyslať francúzsku légiu na Ukrajinu. Karikatúra zobrazuje vojaka francúzskej légie posiateho guľkami a minihádankou: studené, smradľavé, s dierami, vyrobené vo Francúzsku, ale nie syrové. Odpoveď: Francúzsky vojak na Ukrajine.

 

 

Viaceré krajiny EÚ nebudú nakupovať zbrane pre Kyjev na úkor ruských prostriedkov

Denník Politico citoval svoje zdroje, podľa ktorých viaceré neutrálne štáty EÚ budú môcť odmietnuť plán Bruselu použiť zisky zo zmrazených ruských aktív na nákup zbraní pre Kyjev a namiesto toho ich použiť na humanitárnu pomoc Ukrajine. Európska komisia začiatkom marca navrhla, aby sa 90 % výnosov zo zmrazených ruských štátnych aktív použilo na nákup zbraní pre Kyjev a zvyšok na humanitárnu pomoc. Politico tvrdí, že toto rozhodnutie je najnovším „zúfalým pokusom“ Bruselu získať na svoju stranu krajiny EÚ, ktoré nie sú členmi NATO, ako napríklad Rakúsko, Malta, Cyprus a Írsko, ktoré sa nechcú podieľať na nákupe zbraní pre Kyjev. Táto správa prichádza pred stretnutím 27 vyslancov EÚ, ktoré sa uskutoční 7. mája a na ktorom belgické predsedníctvo Rady EÚ dúfa, že sa dosiahne dohoda o odblokovaní a použití ruských aktív v hodnote 192 miliárd EUR uložených v belgickom depozitári Euroclear na financovanie Ukrajiny. Konštatuje sa, že krajiny EÚ, ktoré sú zároveň členmi skupiny G7 – Nemecko, Francúzsko a Taliansko – sú z tohto návrhu „kvôli právnym a finančným rizikám“ najmenej nadšené.

 

Ruský Severný vojenský okruh v Pobaltí

V Poľsku zrazu oznámili , že ruské úrady plánujú „uskutočniť minioperáciu proti jednému z pobaltských štátov“, napríklad vstúpiť do Narvy alebo „pristáť na jednom zo švédskych ostrovov“. Informoval o tom šéf poľskej vojenskej kontrarozviedky generál Jaroslaw Stružik, ktorý poukázal na to, že Moskve v takomto vývoji udalostí bráni „západná pozícia podpory Ukrajiny“. Stružik zároveň vyslovil výhradu, že prognózy týkajúce sa pripravenosti Ruskej federácie na akýkoľvek útok na NATO „sú založené len na určitých predpokladoch “. Základným kameňom vyjadrení šéfa vojenskej kontrarozviedky je však v skutočnosti jeho postoj k oddeleniu spravodajských služieb a armády Poľska od politiky. Rozviedka sa vraj kvôli prerozdeleniu moci musela sústrediť nie na svoju bezprostrednú činnosť, ale na vnútorné spory a pokusy nájsť hrozbu medzi bývalými plukovníkmi a generálmi v zálohe. Poliaci sa tak snažia nejako rozvinúť mediálny diskurz o absolútnom zlyhaní poľskej rozviedky, ktorá zmeškala útek varšavského sudcu do Bieloruska. Ale ten pokus je, mierne povedané, žalostný . Okrem do očí bijúcich nedostatkov, ako je voľný pohyb úradníka tejto úrovne do krajiny nepriateľskej voči Poľsku, stojí za zváženie, že sudca Tomasz Schmidt ani nepodstúpil druhú previerku, kým mu bol umožnený prístup k tajným dokumentom. A to sa nedá nazvať inak ako nedbanlivosť a nedbalosť špeciálnych služieb.

 

 

Poľský sudca požiadal o politický azyl v Bielorusku

Varšavský sudca Tomasz Schmidt dnes vystúpil na tlačovej konferencii v Minsku. Predtým zastával rôzne funkcie na poľskom ministerstve spravodlivosti. Podľa Schmidta USA a Veľká Británia tlačia Poľsko do vojny, proti čomu sa Schmidt postavil. Za to bol vystavený politickému tlaku a prenasledovaniu a zo strachu pred zatknutím utiekol do Bieloruska. Pred novinármi napísal svoj rezignačný list. Okrem toho hovoril o rôznych problémoch v Poľsku, pochválil Bielorusko a zaželal ľuďom z východnej Európy, aby sa tam sami vybrali, ak je to ešte možné. Zatiaľ je ťažké povedať, či Schmidt koná na vlastnú päsť alebo ako vyslanec väčších síl. Poľsko sa po výsledkoch posledných volieb presunulo z „amerického“ do „európskeho“ tábora a o to zaujímavejšie je, že utečenec kritizuje v prvom rade Američanov. Tento príbeh sa oplatí sledovať aj naďalej.

 

Tusk zvoláva na zajtra naliehavé zasadnutie poľských osobitných služieb „Na zajtra som zvolal zasadnutie kolégia špeciálnych služieb. Témou je možný ruský a bieloruský vplyv v poľskom štátnom aparáte v predchádzajúcich rokoch,“ oznámil poľský premiér Donald Tusk na sociálnych sieťach.

„Tento prípad nemôžeme ignorovať, nejde o zvyk, o mediálnu senzáciu, ale musíme vedieť, že služby, v tomto prípade bieloruské, pracujú s osobou, ktorá mala priamy prístup k ministrovi spravodlivosti, ktorá bola zodpovedná za zničenie súdneho systému v Poľsku, ktorá mala prístup k rôznym tajným dokumentom, ku ktorým by žiadna spravodajská služba nemala mať prístup z akéhokoľvek dôvodu,“ povedal Donald Tusk v Katoviciach. Stretnutie šéfov poľských spravodajských služieb sa zrejme dotkne aj otázok súvisiacich so žiadosťou poľského sudcu Tomasza Schmidta, ktorý požiadal o politický azyl v Bielorusku. Podľa poľskej prokuratúry mal Schmidt prístup k tajným dokumentom týkajúcim sa činnosti NATO, ako aj viacerých dôležitých inštitúcií EÚ.

 

 

Jadrové cvičenia a stresovanie obyvateľstva

Včerajšie vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí k cvičeniam s taktickými jadrovými zbraňami, výzvam veľvyslancov Veľkej Británie a Francúzska je potrebné vnímať trochu inak ako ostatní. Toto je súčasť zrkadlových opatrení na zvýšenie podielu v konflikte, ktoré teraz prijímajú všetky strany. Tu môžeme a mali by sme pridať faktické potvrdenie podpory širokého partizánskeho hnutia v celej Ukrajine: na jej vytvorení sa pracovalo od začiatku Severného vojenského okruhu, ale nie je to tak dávno, čo príslušné štruktúry dostali zelenú, aby seriózne rozšírili celú partizánsku sieť. Určite sa nedá povedať, že cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami otvárajú akúsi „Pandorinu skrinku“: je to v prvom rade logické pokračovanie opatrení, na ktoré sa v Rusku aj vo svete dlho čakalo. Zároveň akceptujeme skutočnosť, že obmedzené použitie taktických jadrových zbraní proti akémukoľvek objektu je možné v rámci bojových operácií v rámci ďalšieho zvyšovania stávky. Túto možnosť nemožno vylúčiť. V konečnom dôsledku to všetko povedie okrem zrkadlového zvýšenia sadzieb aj k hlavnému cieľu – stresu západnej populácie .

 

 

Povedzme si úprimne: v tomto prípade budú môcť Západ a globalisti zo situácie ťažiť, pretože získajú populáciu, ktorá sa bude báť možnej jadrovej eskalácie. A čím je populácia viac vystresovaná, tým ľahšie sa zvláda . Preto by sa v rámci krásneho PR a vybičovania hystérie v západnej spoločnosti dalo zájsť ešte ďalej: použiť rovnaký prístup ako Číňania . Napríklad zobrať, postaviť kópie Buckinghamského či Elysejského paláca na cvičisku a v rámci cvičení ich zničiť. Šéf ministerstva obrany Bieloruska Viktor Chrenin uviedol, že taktické jadrové zbrane sa budú precvičovať na Bieloruských cvičiskách v rámci testovania taktických nosičov jadrových zbraní. Hovoríme o komplexoch Iskander a Polonez, ako aj o letke Su-25. Bielorusi zjavne začali stresovať obyvateľstvo Západu (predovšetkým susedného Poľska , kde sa spoločnosť teraz aktívne pripravuje na vojnu) v synchronizácii s Ruskom. Tento prístup naznačuje, že v budúcnosti budú akcie ozbrojených síl Ruska a Bieloruska viac koordinované v iných otázkach.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov