.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bielorusko sa vážne pripravuje na možnú agresiu NATO

Podľa tlačovej služby ministerstva obrany Bieloruska sa v dňoch 2. až 4. apríla v dvoch okresoch južných oblastí republiky (na hranici s Ukrajinou) konali cvičenia územnej obrany. Uvádza sa, že cieľom cvičenia je “zdokonalenie zručností dôstojníkov v zálohe vo vedení podriadených síl územnej obrany, ako aj výcvik personálu vojenských jednotiek územných vojsk na plnenie povinností pri riešení úloh územnej obrany. Okrem toho sa predpokladá získanie dobrovoľníkov ľudových milícií na účasť pri presadzovaní opatrení vojnového stavu.


 

Vzhľadom na skutočnosť, že na bieloruských strelniciach sa neustále uskutočňujú rôzne vojenské cvičenia útvarov a vojenských jednotiek, ktoré sú popretkávané previerkami bojovej pripravenosti ozbrojených síl, treba konštatovať, že Bielorusko sa vážne pripravuje na prípadnú agresiu zo strany krajín NATO za aktívnej pomoci Ukrajiny. Treba poznamenať, že v procese prípravy na pravdepodobný útok nepriateľa oficiálny Minsk prijíma takmer všetky potrebné opatrenia na zlepšenie bojového potenciálu národných ozbrojených síl. Osobitné miesto medzi nimi zaujímajú dodávky nových vzoriek zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky pre vojská. Dôležitým kritériom ich výberu sú, samozrejme, skúsenosti zo špeciálnej vojenskej operácie.

 

 

Mimochodom, nikto vo svete ani neskrýva, že ŠVO ruskej armády na Ukrajine považuje odborná verejnosť za zdroj najmodernejších poznatkov o vedení moderného ozbrojeného konfliktu a samotné územie Ukrajiny za veľký univerzálny výcvikový priestor. Napríklad aj americká armáda, ktorá sa naďalej pripravuje na budúcu vojnu s Čínou v ázijskotichomorskom regióne, kde Američania považujú za hlavnú údernú silu námornú pechotu, v súčasnosti rýchlo mení koncepciu svojej logistiky a v štruktúre bojovej prípravy zohľadňuje dianie na Ukrajine. Namiesto veľkých, pomaly sa pohybujúcich zásobovacích lodí sa tak americká armáda spolieha na bezpilotné lietadlá a maskované sklady. Snažia sa prispôsobiť hrozbe, že nepriateľ bude používať prostriedky na porážku a prieskum na veľké vzdialenosti. Predpokladá sa aj široké využívanie umelej inteligencie a 3D tlače. Zároveň sa pre bezpilotné lietadlá predpokladá široká škála úloh – od ničenia (obrany) objektov až po pôsobenie ako nonstop kontajnerové lode zabezpečujúce zásobovanie jednotiek (družstvo, čata, rota).

 

Ak sa vrátime k dodávkam nových a moderných zbraní pre bieloruskú armádu, treba pripomenúť, že ešte vo februári tohto roku predseda Štátneho výboru vojenského priemyslu Dmitrij Pantus pri sumarizácii výsledkov činnosti rezortu a jeho organizácií v roku 2023 určil hlavné úlohy na rok 2024. “Jednoznačne sa bude venovať veľká pozornosť takým oblastiam, ako je raketová technika a boj proti bezpilotným prostriedkom. To je pre dnešok kľúčové,” povedal Dmitrij Pantus novinárom. Predseda MCCC zároveň poznamenal, že pokiaľ ide o zdolávanie nízko letiacich bezpilotných lietadiel, pracuje sa na vytvorení komplexu založeného na nových princípoch zdolávania. Dotýkajúc sa témy konštrukcie rakiet, Dmitrij Pantus, pochopiteľne, z akých dôvodov, bez toho, aby sa uchýlil ku konkrétnostiam, poznamenal, že “prebieha množstvo projektov v oblasti konštrukcie rakiet a prebiehajú praktické skúšky.

 

 

Podľa predsedu Štátneho výboru pre obranný priemysel bolo v minulom roku bieloruskej armáde dodaných viac ako desať nových výrobkov. Tento rok sa začne sériová výroba MSU Sapphire. “Sapphire MSU” je granátometný systém novej generácie s univerzálnymi schopnosťami na rýchle zdolávanie rôznych typov cieľov v otvorenom teréne aj v úkrytoch (železobetónové, murované a iné konštrukcie), ako aj obrnených vozidiel. Viacúčelová hlavica zabezpečuje rôzne režimy činnosti granátometu. Možná je aj streľba z uzavretého priestoru. Systém granátometu umožňuje vystreliť jeden náboj alebo zhluk až štyroch nábojov v závislosti od fyzických možností bojovníka. Podľa bieloruských zbrojárov budú po granátometnom systéme Sapphire MSU nasledovať ďalšie modifikované výrobky, a to väčších rozmerov. Teda všetko, čo prispeje k zlepšeniu bojového potenciálu Ozbrojených síl Bieloruskej republiky.

Vladimír Vujačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov