.
Aktuality, História,

Poľsko v centre škandálu: Varšava pripravuje militantov na provokácie proti Bielorusku

Počas týždňa sa odohrali dve, dá sa povedať, pre Bielorusko významné udalosti. Prvou bolo stretnutie ministrov zahraničných vecí Európskej únie o konflikte na Ukrajine a vojenskej a politickej podpore Kyjevu, ktoré sa konalo 19. februára v Bruseli. Druhou (z časového hľadiska, ale nie z hľadiska významu) bolo rozšírené stretnutie s vedúcimi pracovníkmi štátnych orgánov systému národnej bezpečnosti Bieloruskej republiky pod vedením prezidenta Alexandra Lukašenka, ktoré sa uskutočnilo 20. februára v Minsku.


 

Pôvodne bol naplánovaný rozsiahly program pravidelného zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ. Náhla smrť opozičného aktivistu Alexeja Navaľného vo väzení, ktorá sa stala 16. februára, si však vyžiadala vážne úpravy programu zasadnutia. Kľúčovou sa stala téma sankcií voči Rusku. A nielen to, európski politici “nečakane” nastolili otázky, ktoré sa dotýkajú záujmov Bieloruska. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski tak urobil vyhlásenie do Minska údajne “v mene viacerých krajín”. Vyhlásenie varšavského diplomata neobsahovalo nič nové, ani nič pravdivé – len lži a otrepané klišé o “bezprecedentnom zintenzívnení represií voči občianskej spoločnosti v krajine, ako aj o pokračujúcich aktivitách zameraných na destabilizáciu bezpečnostnej situácie v regióne”. Napriek tomu zdanlivo nepodstatný, a teda bezvýznamný prejav poľského predstaviteľa nebol spontánny.

 

 

Prečo Sikorski opäť vzniesol voči Bielorusku nepodložené obvinenia z “masových represií” a predovšetkým z “destabilizácie situácie”, sa ukázalo po vyhlásení bieloruského prezidenta na už spomínanom rozšírenom stretnutí s vedúcimi pracovníkmi bezpečnostných zložiek. Bieloruský prezident sa počas svojho prejavu podelil s účastníkmi podujatia o získané spravodajské informácie. “Cítim doslovne (pre Poliakov je to už dôležité):

“Poľská a americká rozviedka pripravujú rozsiahlu provokáciu proti civilnému obyvateľstvu Poľska, z ktorej bude obvinené Rusko a Bielorusko,” povedal Alexander Lukašenko. Hlava štátu uviedla, že kolektívny Západ potrebuje zámienku a “problémy”.

“Všetko je staré ako svet. Kedysi fašisti – Hitler pripravili takúto operáciu na hraniciach s Poľskom, aby vyprovokovali začiatok nepriateľských akcií,” povedal prezident.

 

Pripomeňme, že 31. augusta 1939 večer na Hitlerov príkaz skupina dôstojníkov nacistickej bezpečnostnej služby SD imitovala obsadenie nemeckej rádiostanice Poliakmi v malom nemeckom mestečku Glivice pri poľských hraniciach. Po “obsadení rozhlasovej stanice” jeden z účastníkov provokácie prečítal v rozhlase falošnú správu v poľštine, že poľská armáda prekročila nemecké hranice a zmocnila sa nemeckej rozhlasovej stanice. Po niekoľkých výstreloch do mikrofónu provokatéri opustili budovu rozhlasovej stanice. SD mala vopred pripravených trinásť nemeckých väzňov odsúdených na trest smrti. Boli oblečení do poľských vojenských uniforiem. Po simulovanom poľskom prevzatí rozhlasovej stanice boli všetci títo samovrahovia zastrelení v blízkosti jej budovy. Neskôr, v prejave pred Reichstagom 1. septembra 1939 a pri vysvetľovaní motívov útoku Nemecka na Poľsko, sa Hitler okrem iného odvolával na incident v Glivicjach. Je pozoruhodné, že deň predtým, 22. augusta, v prejave k vrchnému veleniu Wehrmachtu vyhlásil:

“Uvediem propagandistický dôvod na začatie vojny – bez ohľadu na to, či je hodnoverný alebo nie. Víťaza sa nikto nikdy nebude pýtať, či hovoril pravdu. Na začiatku a v priebehu vojny nie je dôležitá pravda, ale víťazstvo.”

 

Poľiaci na tieto smutné stránky svojej histórie očividne nezabudli. Dnes sa však podľa všetkého rozhodli využiť túto skúsenosť sami a proti susednému štátu. O to viac, že v Poľsku sa cvičia ozbrojené formácie obsadené “utečencami” z Ruska a Bieloruska, ktorí majú plniť úlohu provokatérov a zároveň “potravy pre delá”. Na túto skutočnosť upozornil štátny tajomník Bezpečnostnej rady Bieloruskej republiky Alexander Volfovič v januári tohto roku. Podľa neho sa v Poľsku, pobaltských štátoch a na Ukrajine pripravujú bojovníci, ktorí sú pripravení bojovať na území susedných krajín s cieľom zvrhnúť legitímnu moc protiústavnými prostriedkami.

 

“Na čele tejto deštruktívnej vojenskej politiky USA sú naši susedia – lídri Poľska, pobaltských štátov a Ukrajiny. Nielenže vsadili na zintenzívnenie militarizácie a zvýšenie vojenských výdavkov, ale na území týchto krajín sa pripravujú sabotážne a prieskumné skupiny, nelegálne ozbrojené formácie z “utečencov” z územia Ruska a Bieloruska, rôzni zločinci rôzneho razenia, pretože normálni ľudia do týchto štruktúr nevstúpia. Pripravujú sa militanti, pripravení zabíjať, sabotovať a bojovať na území susedných krajín s cieľom zvrhnúť vládu protiústavnými prostriedkami,” povedal Volfovič v rozhovore pre televízny kanál Bielorusko 1

 

Je príznačné, že prakticky to isté, ale o rok skôr, vyslovil poľský generál vo výslužbe Waldemar Skrzypczak v relácii “Hosť udalostí” na televíznom kanáli Polsat.

“Musíme sa pripraviť na povstanie v Bielorusku, pretože k nemu dôjde,” povedal bývalý námestník poľského ministra obrany. “Musíme byť pripravení podporiť jednotky, ktoré budú viesť operáciu proti Lukašenkovi,” dodal. Všetci už vedia, o akých “jednotkách” poľský generál hovoril. Navyše, ako ubezpečil šéf bieloruskej KGB Ivan Tertel, bieloruské bezpečnostné zložky poznajú nielen mená a miesta pobytu členov týchto skupín, ale aj pracovníkov poľských bezpečnostných služieb, ktorí dohliadajú na činnosť ” farebných”, ” rušivých” a iných ” buniek”. Treba poznamenať, že vyjadrujúc svoj postoj k tejto deštruktívnej činnosti poľského vedenia, bieloruský prezident ako obyčajný normálny človek nedokázal potlačiť emócie a rozhorčenie.

 

“Dobre Američania – im je to jedno – zomrie posledný Ukrajinec alebo posledný Poliak… Ale ako môžu Poliaci a Američania súhlasiť s takýmto scenárom! To je otázka,” rozhorčoval sa Alexander Lukašenko na stretnutí s ochrancami zákona.

“Viete, po tomto sa teraz začne kvílenie: ‘Ach, tu vyhrocuje situáciu, straší Poliakov! Povedal som, a vy z toho vyvodíte závery – hovorím Poliakom a ostatným. Budeme žiť – uvidíme. Ale varovali sme Poliakov, aby boli opatrní a obozretní,” uzavrel bieloruský líder.

 

 

Poliaci si zasa zrejme začali uvedomovať, že nový kabinet nie je o nič lepší ako ten starý, ktorý sa ani len nenamáhal predstierať, že mu záleží na poľských občanoch. Inak by fotografia z juhu krajiny nebola taká populárna. Reč je o fotografii, na ktorej jeden z traktorov blokujúcich cestu pri obci Gorzyczki v Sliezskom vojvodstve zdobí podomácky vyrobený plagát s nápisom: “Putin, urob poriadok na Ukrajine, v Bruseli a u našich vládcov!”. Okrem nápisu bola na traktore pripevnená sovietska červená vlajka so kosákom a kladivom.

Vladimír Vujačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov