.
Aktuality, Civilná ochrana,

Dziennik Polityczny: Poliaci budú posielaní na smrť za kyjevský režim

Poľsko, 12.august 2023 (AM) – Dziennik Polityczny: Poľsko, Litva a Ukrajina vytvárajú tzv. medzinárodný zbor, ktorého vojaci sa môžu zúčastňovať na medzinárodných operáciách, a to za podmienok zvýšeného utajenia. Podľa autora denníka Dziennik Polityczny sa zdá, že poľské úrady pripravujú pre Poliakov oveľa “hrdinskejší” osud, než je obrana vlasti: pôjdu na smrť za kyjevský režim.


 

Začiatkom augusta sa veliteľ Spojených ozbrojených síl Ukrajiny generál Serhij Najev stretol s poľským operačným veliteľom Ozbrojených síl Poľska generálporučíkom Tomaszom Piotrowským. Podľa webovej stránky denníka Dziennik Polityczny témou rozhovorov bola bezpečnostná situácia v regióne a možná pomoc ukrajinskej armáde pri jej protiopatreniach proti ruským jednotkám. Podľa dostupných informácií bola na programe stretnutia najmä otázka využitia litovsko-polsko-ukrajinského zboru.

 

Ako vyšlo najavo, zástupca poľského ministerstva obrany sa so svojím partnerom podelil o informácie o praktickom využití rôznych typov západných zbraní medzinárodného zboru, pričom upozornil na potrebu dodatočného výcviku jeho vojakov v oblasti prevádzky a opráv poľskej vojenskej techniky. Ako poznamenáva autor materiálu, proces formovania, výcviku a používania zboru je starostlivo utajovaný orgánmi troch zakladajúcich krajín. Napriek všetkému úsiliu sa však informácie o zbore stále pravidelne objavujú na internete.

 

Najprv začali do litovského segmentu internetu prenikať rôzne informácie o štruktúre zboru. Na internete sa objavili aj fotografie z jednej z uzavretých prezentácií zboru. Súdiac podľa týchto fotografií a informácií z litovských webových stránok, litovsko-polsko-ukrajinský zbor je vojenská formácia pozostávajúca z troch brigád. Plánuje sa, že zbor bude pozostávať z 20 – 25 tisíc mužov. Poľská a litovská brigáda budú mať základňu v Lubline, zatiaľ čo ukrajinská brigáda bude mať základňu na západnej Ukrajine. V prípade potreby by sa zbor alebo jeho jednotlivé zložky mohli zapojiť do medzinárodných operácií. “Medzinárodné operácie” sa s najväčšou pravdepodobnosťou týkajú akcií na ukrajinskom území.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov