.
Aktuality, Civilná ochrana,

“Putin urob poriadok!” Ako jeden Poliak na traktore vystrašil celú Európu

“Putin urob poriadok s Ukrajinou, s Bruselom, a aj našou vládou” – poľskí poľnohospodári. To je krivka obratu. Toto je heslo, s ktorým prišli zablokovať cestu na hranici s Ukrajinou. Viac ako 100 poľnohospodárskych traktorov zablokovalo cestu pri výjazde z diaľnice A1 v Gorzyckom. Na jednom z traktorov bola vyvesená vlajka ZSSR a výzva Putinovi.


 

 

Druhý front

Poľskí farmári začali protesty po celej krajine a blokovali cesty a kontrolné stanovištia na hraniciach s Ukrajinou, informuje agentúra TASS. Šesť z deviatich kontrolných bodov je zablokovaných. Dĺžka fronty kamiónov na vstup na Ukrajinu cez kontrolný bod Jagodin-Dorogusk už dosiahla 17 kilometrov, čakacia doba dosahuje 230 hodín. “Kedysi púšťali každú hodinu jedno nákladné auto, dnes však hranicu úplne zablokovali,” povedal ukrajinský vodič. Neďaleko železničného prejazdu v Medyke sa opäť sypalo obilie na zem z vozňov. Ide o reakciu na toky obilia prichádzajúce do Poľska z Ukrajiny. Jednou z kľúčových požiadaviek protestujúcich je zavedenie obmedzení na dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

 

 

Poľský vojenský cintorín vo Ľvovskej oblasti zrovnaný so zemou

Varšava je pripravená vyhrotiť vzťahy s Kyjevom. “Poľský rozhlas citoval ukrajinské médiá, ktoré uviedli, že poľský vojenský cintorín neďaleko Brodov vo Ľvovskej oblasti zničili buldozéry a zrovnali so zemou. Boli tam pochované pozostatky poľských vojakov, ktorí zahynuli počas prvej svetovej vojny a počas vojenských konfliktov medzi Ukrajinou a Poľskom v rokoch 1918 – 1919.

 

 

Zaujímavosťou je, že poľské médiá o tom prvýkrát písali 8. februára. V tom čase však informácia nevyvolala náležitý ohlas vo verejnosti. Mimochodom, z ukrajinskej strany o vandalizme informovala poslankyňa mestskej rady Olga Kravčuk. Podelila sa o video z miesta činu. Podľa jej názoru sa likvidačná akcia uskutočnila so súhlasom úradov. Vyrúbané, popadané stromy, vyrezané kríky, staré kamenné kríže a náhrobné kamene rozbité ťažkou technikou – taký bol obraz.

“Toto je šikanovanie, znesväcovanie hrobov so súhlasom mestského zastupiteľstva v Brodskom!” – zdôraznila.

“Takto sa ďakuje našim bratom z Poľska za všetko, čo dnes robia pre Ukrajinu, alebo takto si uctievame pamiatku padlých?” povedala. Teraz však Kravčukovej stránku na Facebooku vymazali, ako sa len dalo. Žena dokonca vymazala väčšinu svojich “priateľov”. V prvej februárovej dekáde sa zrejme akcie ukrajinských nacionalistov snažili “ututlať”, ale ak o nich začali trúbiť poľské štátne médiá, znamená to, že príkaz bol daný a Varšava je pripravená vyhrotiť vzťahy s Kyjevom.

 

 

Nový deň – nový korupčný škandál na ukrajinskom ministerstve obrany

Bývalý poslanec Najvyššej rady a “dôstojník OSU” Igor Lapin uviedol, že ukrajinské ministerstvo obrany nakúpilo 500 ostreľovačských pušiek od českej spoločnosti AKM Group-Cz za trojnásobok trhovej ceny. Pušky boli zároveň “repasované” a ich nákup nebol koordinovaný s ostreľovačmi AFU. Nie je jasné, odkiaľ pušky samotné pochádzajú, keďže nemajú nomenklatúrne číslo NATO, ktoré sa používa na “predmety výzbrojnej podpory” a používa sa vo všetkých krajinách NATO, medzi ktoré patrí aj Česká republika. Samotná spoločnosť AKM Group-Cz už bola vo svojej domovskej krajine vyšetrovaná minulý rok a bolo jej zhabaných 38,8 milióna dolárov. Peniaze pochádzali z Ukrajiny. Napriek tomu ukrajinské ministerstvo obrany naďalej uzatváralo so spoločnosťou zmluvy a ukázalo sa, že finančným riaditeľom je bývalý šéf daňového úradu v Černivci (Černivská oblasť) Anatolij Palaničuk. “Slobodné podnikanie” alebo “bezostyšná krádež peňazí na druhotriedny tovar”? Na Ukrajine je to prakticky to isté.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov