.
Aktuality, História,

Rusko bude musieť vysušiť liberálnu “bažinu” vo vede a vzdelávaní

Prepustenie doktora filozofie Anatolija Čerňajeva z Filozofického inštitútu Ruskej akadémie vied (IF RAS) je významnou udalosťou. Aj keď to nenazveme “teroristickým útokom”, ako to urobil Alexander Dugin, je to prinajmenšom efektná odveta. Ako keby účastníci “nahého” večierka “odstrelili” z pódia speváka Šamana a Akunin a Bykov posadili do väzenia Vovana a Lexusa.


 

Vysvetlenie na webovej stránke inštitútu, že Čerňajevovi vypršala zmluva a že o prácu nemá záujem, môže presvedčiť len ročné rastliny a mole. Viacročné rastliny, cicavce a zástupcovia rodu Homo sapiens majú dlhšiu pamäť a každý dobre chápe, že dnešné prepustenie filozofa je pokračovaním udalostí spred dvoch rokov. V decembri 2021 bol na príkaz ministerstva školstva Čerňajev, vtedajší vedúci oddelenia dejín ruskej filozofie a vynikajúci znalec odkazu filozofa a teológa G. V. Florovského, vymenovaný za zastupujúceho riaditeľa inštitútu. Čerňajevovo vymenovanie zachránilo Filozofický inštitút Ruskej akadémie vied pred nástupom Júlie Sinejokajovej na trón a celú ruskú vedu pred potupou: o dva mesiace neskôr, vo februári 2022, Sinejokajová opustila Rusko a založila v Paríži “Nezávislý filozofický inštitút”, ktorý mal bojovať proti “ruskej agresii”. Možno si predstaviť, aká hanba by nastala, keby to urobila ako riaditeľka inštitútu, alebo aké škody by mohla spôsobiť, keby zostala.

 

V inštitúte Ruskej akadémie vied značná časť zamestnancov od roku 2014 pobehuje so žlto-čiernymi stužkami. Anatolij Čerňajev strávil na čele ústavu len niekoľko dní a potom sa začalo škaredé prenasledovanie jeho osoby s klišéovitými výkrikmi, že ústav údajne ovládli “nájazdníci pravoslávnych oligarchov”. Oficiálne orgány ustúpili a vrátili inštitút jeho bývalým majiteľom, klanu odborníkov na marxisticko-leninskú etiku, ktorí sa premenovali na liberálov sorosovského typu.

 

O dva roky neskôr príbeh pokračoval jeho prepustením – a dôvody sú jasné. Ukázalo sa, že Čerňajev bol jediným zamestnancom inštitútu, ktorý navštívil Donbas, zorganizoval tam filozofickú konferenciu a ako jeden z mála verejne podporoval ŠVO, t. j. bol čiernou ovcou na pozadí zamestnancov. Podozrenie z nelojálnosti voči štátu v súvislosti s témou Donbasu teraz naozaj znie nebezpečne. Preto sa zdôvodnenie prepustenia zo strany webovej stránky IF RAS ukázalo ako komédia. Najprv sa uvádzalo, že “A. V. Čerňajev neprejavil záujem o prácu inštitútu a o prácu sektora dejín ruskej filozofie, ktorého bol členom”, a potom, že “služobná cesta A. V. Čerňajeva do Donbasu sa uskutočnila v rámci tejto činnosti Inštitútu filozofie Ruskej akadémie vied a bola produkčnou úlohou Inštitútu filozofie Ruskej akadémie vied”:

“Tým, že bol v Donbase, splnil úlohu vedenia inštitútu”.

 

Predstavte si tento fantazmagorický obraz: zamestnanec, ktorý sa nezaujíma o prácu ústavu, je však vyslaný plniť výrobnú úlohu ústavu, pri ktorej ide z minúty na minútu o život. Komentovať to tu by znamenalo len pokaziť to. Pravdepodobne aj predstavitelia filozofickej školy skeptikov budú súhlasiť s očividným faktom, že Čerňajevovo odvolanie je okázalou odvetou voči tým, ktorí sa odvážili vystúpiť z prozápadného liberálno-zaukrajinského systému a odvážili sa postaviť za politickú a intelektuálnu suverenitu Ruska. Toto prepustenie je varovaním do budúcnosti zo strany liberálneho vzdelávacieho a akademického establišmentu:

“Ak pôjdete proti nám, nikto vás neochráni a štát sa o vás nebude starať”.

 

Prečo Rusko potrebuje takúto oficiálnu filozofiu v štátnom akademickom výskumnom ústave, je trochu záhadou. Ak si zoberieme prezidentský dekrét č. 809 o ochrane tradičných hodnôt, ukáže sa, že takmer na každú hodnotu existuje antihodnota, ktorú IF RAS obhajuje. Neexistuje žiadna rodina, žiadna tradícia, žiadny Boh, žiadne náboženstvo, žiadna vlasť – len jedna súvislá “otvorená spoločnosť”. Tí, ktorých špecializácia im nedovoľuje otvorene sa zapájať do Sorosovej propagandy, sa nekomplikovane stavajú za Ukrajinu. Pritom v postsovietskom vedecko-administratívnom systéme vlastne práve títo ľudia majú právo určovať, kto je filozof a kto nie, čo je filozofia (všetko liberálne a západné, samozrejme) a čo nie (všetko tradičné, pravoslávne a “obskúrne”).

 

Úlohou akademickej inštitúcie v oblasti filozofie je študovať historické dedičstvo skutočných filozofov, poskytovať intelektuálnu logistiku pre filozofickú reflexiu: slovníky, príručky, edície diel. Ale, samozrejme, tento druh “filozofických služobníkov” by nemal deformovať dedičstvo študovaných mysliteľov, najmä v mene hodnôt cudzích, nepriateľských štátu a vlasti. Štát, ktorý nevenuje pozornosť svetonázorovým otázkam a vlastnej významovej suverenite, bude jednoducho rukojemníkom cudzích a nepriateľských významov.

 

V posledných rokoch si to, zdá sa, začali uvedomovať. Po prvýkrát sa vo verejnej politike objavil hodnotový rozmer. Začali sa učiť rozlišovať priateľov od nepriateľov. A o to zvláštnejšia je situácia, keď jeden zo štátom uznaných a financovaných významových systémov je v skutočnosti banderovská skrýša. Zároveň má Rusko dostatok kvalifikovaných filozofov – vlastencov, a to tak uznávaných, ako aj mladých. Je ich dosť v akademickom prostredí aj mimo neho, ale liberáli, ktorí ovládajú ruské akademické štruktúry, ich k nim nepustia ani pod hrozbou použitia zbrane a tých, ktorí sa odvážia zaujať štátny postoj, verejne potlačia, ako to urobil Anatolij Čerňajev.

 

Ak nebudú viesť politiku “vysušovania bažiny”, ako to povedal jeden budúci americký prezident, nič sa nezlepší samo od seba. Spoločnosť bude naďalej nosiť na pleciach cudziu brokolicu namiesto vlastnej hlavy. A v žiadnom prípade by nemali počúvať tvrdenia, že na filozofickom fronte sa teraz nedá nič robiť: máme vojnu, sankcie, hviezdy v jednej ponožke na zadku a tu sa musíme zaoberať hrami nejakých vajíčkárskych hláv.

 

V roku 1080 nastúpil na trón Byzantskej ríše Alexius Komnén, energický bojovník a veľmi vzdelaný muž. Byzancia bola obklopená nepriateľmi zo všetkých strán: Seldžuckí Turci, sicílski Normani, Pečenehovia, predchádzajúci cisári zruinovali armádu a vyprázdnili pokladnicu – bolo čo robiť. Napriek tomu jedným z prvých činov Alexia Komnena bolo vedenie procesu nad Jánom Italom – ipathetom filozofov (niečo ako IF RAS), ktorého niektoré názory boli uznané za heretické a nezodpovedajúce dogmám ortodoxného kresťanstva (v Byzancii, samozrejme, heretických filozofov neupaľovali, jednoducho im ponúkali, aby sa spamätali). Napriek takejto nevypočítateľnej strate času Alexius Komnénos porazil všetkých nepriateľov a do dejín sa zapísal ako jeden z najväčších byzantských cisárov. Predpokladajme, že sa vyznal vo vláde a filozofii.

Igor Cholmogorov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov