Maršál Konev a armádny generál Ludvík Svoboda
Aktuality, História,

Dnes si pripomíname narodenie maršala Ivana Koneva

Ivan Stepanovič Konev (1897 – 1973) sa narodil 28.12.1897 v dedine Lodejno v Nikolskom okrese Vologodskej gubernie v roľníckej rodine. Účastník prvej svetovej vojny. Od roku 1918 v Červenej armáde. Počas bojov na Ďalekom východe bol komisárom obrneného vlaku “Groznyj”. Na začiatku Veľkej vlasteneckej vojny generálporučík. Od septembra 1941 generálplukovník a veliteľ Západného frontu. V bitke o Moskvu velil Kalininskému frontu.


 

 

V júli 1943 bol Konev vymenovaný za veliteľa Stepného frontu, na čele ktorého sa mu podarilo dosiahnuť úspechy v bitke pri Kursku, v Belgorodsko-charkovskej operácii a v bitke na Dnepri. V auguste 1943 Konevove jednotky oslobodili Belgorod a Charkov. Významným úspechom veliteľa bola Korsuň-Ševčenkova operácia, kde bolo po prvý raz po Stalingrade obkľúčené a porazené veľké nepriateľské zoskupenie. Od februára 1944 maršal Sovietskeho zväzu. Od mája 1944 až do konca vojny velil 1. ukrajinskému frontu, ktorého jednotky vynikajúco pôsobili v Berlínskej a Pražskej operácii. Dvakrát Hrdina Sovietskeho zväzu. V rokoch 1955 – 1960 vrchný veliteľ Spojených ozbrojených síl krajín Varšavskej zmluvy. Autor knihy spomienok “Zápisky veliteľa frontu” (1972).

 

Českí aktivisti zneužili pandémiu, aby narýchlo odstránili sochu Koneva v Prahe – vyhli sa tak demonštráciám – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

27. januára 1945 vojská maršala Ivana Stepanoviča Koneva oslobodili Osvienčim, najväčšiu nemeckú továreň na smrť. Z niekoľkých miliónov nacistických otrokov prežilo posledných 7 650 ľudských trosiek. Slzy tiekli osloboditeľom aj zachráneným. Svet sa nad touto hrôzou otriasol. Osvienčim bol výkladnou skriňou nacistického “konečného riešenia židovskej otázky”, smrť prácou, alebo plynom. Podobný krutý osud čakal aj na národy slovanské. Neodpustiteľná vina, ktorú v sebe nemecký národ ponesie na veky.

 

Maršála Koneva privítali obyvatelia Prahy po oslobodení mesta od nemeckých vojsk v roku 1945.

 

Maršal Konev bol veliteľom operácie Červenej armády, ktorá išla na pomoc Slovenskému národnému povstaniu. Tá operácia začala 8. septembra 1944 a v priebehu 4-5 týždňov sa prebili cez Dukliansky priesmyk. Opakujem, že táto operácia smerovala ku Slovenskému národnému povstaniu (SNP). A aj keď nedosiahla územie obsadené povstalcami, ale tým, že sa armáda prebíjala cez Karpaty, tak zamestnala nejakých 300-tisíc nemeckých vojakov, ktorí by inak boli nasmerovaní na potlačenie SNP.

 

 

Maršal Konev bol naposledy veľmi populárny v roku 2020, najmä v Česku, kde starosta jednej pražskej obce chcel vstúpiť do dejín a tak na multikáre vyrazil do boja proti Rusku. Stal sa smiešnym, napriek tomu bol v novinách aj v televízii. Podobne sa chcel svetu ukázať ďalší pražský starosta, tiež ten sa rozhodol zmeniť dejiny. V čase núdzového stavu nechal odstrániť sochu maršala I.S. Koneva, osloboditeľa Osvienčimu, Československa, ale aj berlínskeho víťaza nad nacizmom. Nositeľa najvyšších vyznamenaní čo svet pozná, uznávali ho najvyššie hlavy všetkých štátov. To už úsmevné nie je! Bola to urážka víťaza nad fašizmom.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov