©aeronet
Aktuality, História,

Českí aktivisti zneužili pandémiu aby narýchlo odstránili sochu Koneva v Prahe – vyhli sa tak demonštráciám

Česko, 3.apríl 2020 ( Sputnik, Zvedavec, AM ) – Zúfalý čin, ktorý čo do ohavnosti nemá v histórii Československa obdobu. Bolo odhlasované, že maršál a osloboditeľ Prahy – RUS! , musí z Prahy zmiznúť, ale v strachu, že by sa mohol odkiaľsi prihrnúť dav rozumných ľudí, ktorí by ich zamýšľanej amputácii maršála od českej zeme zabránili, čakali na vhodnú príležitosť.


 

 

Sochu sovietskeho maršala I.S. Koneva z námestia Interbrigády v Prahe 6 dnes odstránil žeriav. Hitler a krvavý poľný maršal Schörner ako posledný Konevov sok z českého územia, zo svojho záhrobia barbarskému činu vďačne aplaudujú.

 

©sputnik

 

V čase celoštátnej karantény sa tak naplnilo rozhodnutie šéfov mestskej časti z minulého roka. Názor na dnešnú udalosť vyjadril historik Jan Rychlík.

“Smutné je, že radnica Prahy 6 zneužila k fyzickému odstráneniu sochy súčasnú epidémiu. Pán starosta si uvedomil, že za normálnych okolností by boli pred sochou proti odstráneniu demonštrácie, ako sa to dialo už niekoľkokrát, čo dnes samozrejme nehrozí, keď kvôli núdzovému stavu platí zákaz zhromažďovania, “povedal prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc.

©sputnik

12. septembra s 33 hlasmi za a jedným hlasom proti sa zástupcovia Prahy 6 rozhodli odstrániť sochu sovietskeho maršala Ivana Stepanoviča Koneva, ktorý na čele s vojskom 1. ukrajinského frontu spolu s jednotkami vojsk 2. a 4. frontu oslobodil Prahu v máji roku 1945.

 

Komentár šťastného starostu

 

Socha maršála Koneva bude následne uskladnená v priestoroch spoločnosti špecializovanej na ukladanie umeleckých predmetov. Podľa slov zástupcu starostu Prahy 6 Jána Laciny (STAN) by mal byť pomník umiestnený do zbierky budúceho Múzea pamäti 20. storočia. Dátum a miesto zriadenia múzea zatiaľ nie je stanovené. Na mieste pomníka maršala Koneva má  vzniknúť  spoločný pamätník osloboditeľom Prahy, o ktorého podobe sa rozhodne v medzinárodnej súťaži.

 

K ďalšiemu osudu sochy sa profesor Rychlík vyjadril následne: “Som rád, že socha aspoň nebola zničená, ale bola uložená do depozitára múzea. Dúfam, že v budúcnosti sa pre ňu nájde vhodné miesto “. Samotná socha bola pred demontážou objektom zneuctenia a poškodzovania neznámymi páchateľmi. K poslednému incidentu tak došlo koncom augusta minulého roka.

O samotnej soche maršala Koneva sa Jan Rychlík vyjadril vlani pre denník Právo (vydanie 5. 9. 2019, str. 7). “Osobne mne pomník maršalovi Konevovi nijako nevadí, a pokiaľ ide o mňa, nechal by som ho tam, kde je. Ale o Koneva mi ani tak nejde: ako historikovi mi ide predovšetkým o to, aby výklad histórie nepodliehal politickým záujmom a tlakom a aby dejiny neboli účelovo upravované podľa aktuálnej politickej situácie, ako je tomu v známom románe Georgea Orwella 1984, “uviedol historik.

Pomník maršalovi Konevovi bol odhalený v roku 1980 pri príležitosti 35. výročia oslobodenia Prahy od vojsk nacistického Nemecka. Operácia oslobodenia hlavného mesta vtedajšieho Československa prebehla 9. mája 1945, kedy do mesta dorazili jednotky 1. ukrajinského frontu pod vedením maršala Koneva. V rovnaký deň sa k nim pridali vojská 2. a 4. ukrajinského frontu.

 

Pamätná doska na počesť podielu Červenej armády na čele s maršalom kanva bola odhalená v roku 1946. Keď prebiehali opravy budovy Staromestskej radnice v roku 2017, pamätná doska bola odstránená a už sa nevrátila na svoje pôvodné miesto. Dôvodom podľa pražského primátora Zdeňka Hřiba bol historicky nepresný text. Hlavní odporcovia najmä uvádzajú, že spomínané pamätníky nezohľadňujú podiel maršala Koneva na maďarskom povstaní roku 1956 a jeho úlohu pri vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.

Účasť Ivana Stepanoviča Koneva v udalostiach z roku 1968 nie je jednoznačne preukázaná. Ruské ministerstvo zahraničia opakovane zdôrazňovalo, že maršal zložil svoju riadiacu funkciu už v roku 1963 z dôvodu pokročilého veku. Rovnaký názor  vyjadril  aj historik Daniel Povolný, ktorý v rozhovore pre portál Aktualne.cz uviedol, že úloha maršala Koneva v udalostiach roku 1968 bola nulová, pretože v tom čase bol už v dôchodku. Prezident Miloš Zeman v rozhovore v relácii TV Barrandov minulý rok  pripomenul , že v roku 1970 Konev odmietol prijať vyznamenanie normalizačnej vlády. Maršálova dcéra Natalia Konevová tiež  uviedla , že jej otec bol v roku 1968 ťažko chorým človekom a následne po piatich rokoch zomrel na rakovinu.

 

Ruské veľvyslanectvo v Českej republike na sociálnych sieťach vyjadrilo svoje rozhorčenie kvôli demontáži pomníka maršala Sovietskeho zväzu I.S. Koneva, ktorý sa nachádzal v mestskej časti Praha 6. Veľvyslanectvo vo svojom príspevku poukázalo na zvláštny cynizmus rokovania úradu Prahy 6.

“Neprehliadnuteľný je zvlášť cynizmus zúčtovania s pomníkom v predvečer 75. výročia Víťazstva nad nacizmom. Niet pochýb o provokatívnej podstate krokov bojovníka s pamätníkom, starostu Prahy 6 . Potvrdzuje to aj jeho komentár na sociálnych sieťach, v ktorom sa vysmieva pamäti osloboditeľa Prahy, Osvienčimu a Terezína, “uvádza sa na oficiálnej stránke ruskej ambasády na Facebooku.

Veľvyslanectvo Ruskej federácie ďalej uviedlo, že v súčasnej chvíli dostáva početné vyjadrenia neľahostajných  občanov, ktorí odsudzujú akt “komunálneho vandalizmu”.

 

Ďalej úrad vyjadril “rázny protest proti vandalským činom odviazaných municipálnych činiteľov”.

“Hodnotíme to ako krok, ktorý nie je priateľský, a je v priamom rozpore so Zmluvou o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi Ruskou federáciou a Českou republikou z roku 1993. Ide predovšetkým o porušenie českou stranou záväzkov vyplývajúcich z ustanovení článkov č. 18 a 21 tejto zmluvy, podľa ktorých má Česká republika zabezpečiť ochranu historických a kultúrnych pamiatok na svojom území, ako aj ochranu ruských vojenských pamiatok ich starostlivosť, “zdôrazňuje sa vo vyjadrení.

 

Ruská strana tak v súvislosti s incidentom vyjadrila rázny protest Ministerstvu zahraničných vecí Českej republiky.

“Iniciátori vojny proti pamätníkom zrejme svojimi provokatívnymi krokmi za zhovievavého prihliadnutia zo strany českého republikánskeho vedenia usilujú o zhoršenie celého komplexu rusko-českých vzťahov. Demolácia pomníka maršala I.S. Koneva nezostane bez príslušnej reakcie ruskej strany, “uvádza sa v komentári veľvyslanectvo.

Odvolanie sa k vyšetrovaciemu výboru RF

Ruská vojensko-historická spoločnosť (RVIO) má v pláne obrátiť sa na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie ohľadom demolácie pomníku maršala Koneva v Prahe. V piatok to uviedla tlačová služba spoločnosti.

“Dnes sa menom Ruskej vojensko-historickej spoločnosti obrátime na Vyšetrovací výbor so žiadosťou o zodpovedajúce právne posúdenie aktov tzv., Pražských aktivistov ‘,” povedal tlačovej službe predseda Ruskej vojensko-historickej spoločnosti Vladimir Medinskij .

Ten zničenie pomníka pražského osloboditeľa označil za rúhanie a urážku pamäti predkov samotných Čechov.

“Takýto čin miestnych úradov v Prahe, ktorý bol spáchaný pred 75. výročím Víťazstva nad nacizmom, je rúhaním. Predovšetkým ide o rúhanie vo vzťahu k maršalovi Konevovi – mužovi, ktorý oslobodil Prahu. Maršal, ktorý vydal rozkaz nepoužívať pri oslobodzovaní Prahy ťažké delostrelectvo. A to, že sa dnes môžeme pozerať na krásnu zlatú Prahu, je okrem iného zásluhou maršala Koneva. Pripomeniem, že pri oslobodzovaní Prahy zahynulo 12-tisíc sovietskych vojakov a dôstojníkov, “uviedol predseda RVIO.

 

Medinskij takisto pripomenul, že pomník bol postavený na základe iniciatívy pražských úradov. Dodal tiež, že nedávno horná komora Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie – Rada federácie schválila prezidentov návrh zákona o trestnej zodpovednosti za zničenie alebo poškodenie vojnových hrobov a pomníkov, ktoré sa nachádzajú na území Ruska alebo v zahraničí.

Článok: Putin: Rusko nedovolí prepisovanie dejín Veľkej vlasteneckej vojny

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov